Новини

Повернення українців з міста Ухань: стан евакуйованих, паніка місцевих жителів та яка ситуація на Буковині

У Міністерстві охорони здоров’я України наголошують, що всі пасажири літака здорові та не мають симптомів хвороби.

Фото Ashim D’Silva, unsplash.com

20 лютого Україна провела евакуацію громадян із китайського міста Уханя, де зафіксували перший випадок зараження невідомим коронавірусом. На борту літака перебувало 45 українців та 27 іноземців — громадяни Іспанії, Аргентини, Норвегії, Чорногорії, Ізраїлю та інших.

Евакуйовані пройшли санітарно-епідеміологічні перевірки у Китаї та під час проміжної посадки у Казахстані, а також на судні під час польоту.

До останнього моменту керівництво країни та силових структур не повідомляли, куди саме будуть розміщувати евакуйованих громадян на обсервацію.

Згодом з’явилася інформація, що їх відправлять в один із санаторіїв у Нових Санжарах, що у Полтавській області.

Місцеві жителі вийшли на акції протесту через страх заразитися інфекцією. Люди під час протесту заблокували дорогу міжрегіонального значення. Коли протестувальники почали чинити супротив правоохоронцям, ті роз’яснили їм юридичні наслідки вчинення протиправних дій та провели превентивні бесіди, повідомили у пресслужбі ГУ НП Полтавської області.

У Міністерстві охорони здоров’я України підтвердили, що всі пасажири літака здорові та не мають жодного із симптомів хвороби, проте повинні пройти обсервацію упродовж чотирнадцяти днів.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков наголосив, що обсервація буде тривати 14 діб у Полтавській області у санаторії Національної гвардії у Нових Санжарах.

«Окремо звертаюся до місцевих жителів, не треба піддаватися паніці та вірити фейкам. Ми зробили все, щоб наші громадяни були захищені від потенційних загроз. Я радий повідомити, що всі на борту літака здорові, добре себе почувають, але трішки зморені. Це інформація з борту літака», — зазначив міністр.

Що стосується Чернівецької області, 18 лютого на медіаплатформі «Хотинські вісті» з’явилася інформація, що Хотинщиною ширяться чутки про те, що мама із сином – Галина та Назар Думанський з Долинян, котрі перебували на лікуванні в Китаї, – могли «привезти» у село коронавірус.

Проте Галина Думанська розповіла, що ніяких симптомів у них із сином не виявили. Жінка пояснила, що, прилетівши додому з сином, пройшли обстеження на ГРВІ, яке підтвердило, що вони здорові. Після цього сім’я звернулася до лікаря-епідеміолога області Юрія Падурару щодо аналізу на коронавірус.

Лікар повідомив, що мати з сином до нього дійсно зверталися:

«Справді, Галина Думанська зверталася до мене. Разом із головним лікарем Хотинського районного центру первинної медичної допомоги Тетяною Солодкою 13 лютого ми побували у цій родині, клінічних ознак хвороби у них немає. Але через наполягання матері, як виняток, взяли мазки з горла для проведення дослідження за допомогою нових тест-систем, аби остаточно відкинути всі підозри. Направили їх у центральну вірусологічну лабораторію МОЗ України в Київ. Очікуємо, що результати будуть цього тижня», — розповів Юрій Падурару.

Незважаючи на те, що ознак захворювання немає, після появи чуток Галина Думанська вирішила обмежити спілкування з односельчанами.

У Чернівцях 20 лютого відбулося позачергове засідання міської постійно чинної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Вона розглянула питання «Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території Чернівців гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV».

За результатами розгляду питання комісія рекомендувала суб’єктам господарювання, що проводять діяльність у місцях масового скупчення людей і здійснюють перевезення громадським, авіаційним, залізничним та автомобільним транспортом, придбати медичні маски для персоналу, який контактує з людьми.

Нагадуємо, нещодавно журналісти «Шпальти» дізналися, як реагують на появу смертельного вірусу з Китаю жителі Чернівців та за яких симптомів варто терміново звертатися до лікаря. Ми з’ясували, що у вільному доступі переліку необхідного обладнання для виявлення та лікування коронавірусу немає, проте у Центрі громадського здоров’я України зазначили: якщо порівняти кількість захворювання на звичайну ГРВІ зі смертністю від нього, коронавірус пасе задніх.

Коментарі