Інтерв'ю

Вибирати виконавців – як малювати картину: інтерв’ю з організаторкою InStrum Fest Тетяною Вороновою

Про інструментальний фестиваль, розвиток міста і туризму, а також виконавців інструментальної музики.

Тетяна Воронова – консультантка з розвитку внутрішнього туризму та організаторка фестивалю інструментальної і симфонічної музики InStrum Fest, який відбувається у Чернівцях 14-16 лютого.

Зі студентських років Тетяна займалася діяльністю, пов’язаною із зарубіжним туризмом: іноземні готелі та ресторани, круїзні лайнери, організація міжнародних конференцій та авторських турів, власна турагенція. Цей досвід підштовхнув її до розуміння потенціалу українського туризму і можливостей його розвитку у тісному зв’язку з культурою.

Із Тетяною Вороновою ми зустрілися в одній із локацій фестивалю – Чернівецькому обласному музеї народної архітектури та побуту і зазирнули за лаштунки організації InStrum Fest. Як фестиваль інструментальної музики може вплинути на культурний та туристичний розвиток міста та чи готові українці до експериментальної музики, читайте в інтерв’ю.

Яка ідея та мета створення InStrum Fest’у?

Ідея насправді глобальна. Ми хочемо розвивати Україну, робити промоцію територій і талантів. Потрібно посилювати імідж країни та окремо регіонів. Це такий продукт, який може виконувати цю місію. Мова обмежує, а інструменти передають стан та відчуття – немає мовних бар’єрів. Таким чином, у подальшому це може бути міжнародним форматом. Фестиваль допомагає об’єднати людей: освіту, владу, активістів, культуру і навіть церкву. Людям потрібно пояснювати на конкретних вчинках та спільною справою, що можна щось створювати, такі умови об’єднання роблять наш фестиваль.

Чи можна назвати InStrum етнофестивалем?

У нас акцент на сучасній інструментальній музиці. До прикладу, цього разу багато джазу. Але також ми використовуємо народні інструменти, такі як бандуру. Думаю, цього року цей інструмент буде популярним у взагалі новій формі. Але зрозуміло, що елементи етносу присутні.

Чому музичний фестиваль проходить взимку?

У цьому і ціль – створити зимовий туристичний продукт. В Україні таких якісних не достатньо. Чернівці – це чудова територія для зимового проєкту. На фестивалі ми передаємо це через архітектуру і локації, у яких ми організовуємо заходи. Загалом показуємо, що сюди можна приїхати взимку і насолоджуватися зимовим відпочинком.

У яких містах уже проходив InStrum Fest? Чому саме цього разу організатори обрали Чернівці?

У Чернівцях це вже другий фестиваль. Вперше він проводився у Заліщиках. А Чернівці — це логічний наступний крок.

Яким чином ви обираєте локації у місті для фестивалю? Розкажіть, на яких локаціях відбуватиметься фестиваль у Чернівцях і чому саме там?

Ми обираємо під потребу гурту та інструменти. Але також не варто забувати і про можливість домовитися з локацією. У Чернівцях може бути недостатньо коштів на підтримку їх та архітектурних цінностей, але люди можуть бути гордими і не дозволять робити промоцію.

Це взагалі декілька етапів. Усе, що ми планували, не зовсім відбулося. Таким чином, деякі локації змінювалися. Особисто мені подобається Мармурова зала, і є постійне бажання показувати її людям. Наприклад, у ґуґлі немає достатньо фотопростору: всі знають залу, проте яка вона на вигляд? Або будівля поштамту – це ціла магія листування.

До всіх локацій потрібно ставитися як до туристичного об’єкта, показати, що це не просто функціонал. Або Вернісаж – також зручна та цікава локація. Взагалі місця вибирають під зручність та різноманіття для туристів. Навіть локація Музею під відкритим небом – це випадковість, бо хотіли робити в іншому місці. Ми зустрілися з представниками музею, які теж щось хотіли зробити. Я зрозуміла, що люди прагнуть чогось нового, але це досить ризиковано і в цьому є розвиток. Ми разом робимо продукт для музею. Усі звикли, що під відкритим небом – це етнолокація, а ми організовуємо сучасну молодіжну вечірку. Бажання зробити це зараз і в перспективі реалізувати як постійно активний продукт.

За яким принципом ви обираєте виконавців? Хто виступатиме на цьогорічному фестивалі у Чернівцях?

Це нові для місцевих приїжджі виконавці, вони роблять промоцію міста через те, що вони приїхали і діляться враженнямами. Одна частина — це місцеві гурти, інша — з сусідніх регіонів. Деякі роблять спільні проєкти. Обирати виконавців – як малювати картину. Це творчий процес. Виступатиме Андрій Соловйов, сучасний яскравий композитор та піаніст, що створює майбутнє української інструментальної музики. Буде концерт Георгія Матвієва, одного з кращих бандуристів України. Він гратиме з чернівецьким гуртом «Belle Vue Band» — виконуватимуть джаз у супроводі візуального ефекту: відеоряд, який створили виконавці. На цій локації взагалі вперше таке відбудеться. Також концерт гурту «Zapal», який відбудеться у Музеї під відкритим небом. Це теж електронна музика у перемішку з інструментальною. Така музична вечірка з інтерактивними екскурсіями. Будуть «Double Blast», які гратимуть із місцевими скрипалями свою програму. Також плануємо збірний концерт нових чернівецьких музикантів, які надзвичайно креативні. Загалом, є бажання показувати наших музикантів.

Чому не запрошуєте іноземних музикантів?

Це додаткове фінансування. Ніхто не вкладає гроші з міста у фестиваль. А це розвиток регіону і повинна бути спільна справа. Тому це певне випробування для мене, експримент насправді. Так не повинно відбуватися, але, звісно, буду робити, що в моїх силах, і вже у наступних проєктах планую запрошувати й іноземних учасників.

InStrum Fest – фестиваль сучасної камерно-інструментальної та симфонічної музики. Чи популярний цей жанр у Чернівцях та Україні загалом?

Немає мети робити лише те, що вже популярно. Ми хочемо створити тренд і реалізувати його. Масовий продукт не буде унікальним і не може привертати уваги, він швидко забувається. Але, думаю, скоро інструментальна музика буде в тренді. Я люблю передбачати. Треба розбити стереотипи, що інструментал – це стандартна класика, він може бути дуже різноманітним… Мені здається, що різноманітність і нові тренди необхідні у Чернівцях.

Вхід на концерти фестивалю платний. InStrum Fest – це більше про комерцію чи все-таки про розвиток культури та туризму?

Він не може бути комерційним, навіть якщо всі квитки куплять, тому що це не буде окуповуватися. У перспективі – так, може бути комерцією. Просто це другий рік фестивалю, це новий продукт: інвестори не готові у нього вкладати гроші, а глядач не завжди готовий витрачати на квитки, коли це нове і незнайоме. Це певна відповідальність за створення тренду, проте це також унікальний формат. Хотілося би, звісно, заробляти гроші, але це далеко не основна ціль.

Яким чином фестиваль впливає на туризм і навпаки — туризм на фестиваль?

У програмі фестивалю є екскурсії, які можуть бути реалізовані під розвиток міста – це промоція Чернівців. Туристична частина відкривається через призму локацій. Взаємодія у місті кульгає, була би краща – зробили би більше. Але я не ставлю за мету створити в місті все сама, тому що це нереально, що логічно. Я хочу долучити людей, які потім цим займалися б. Тільки так функціонує сталий розвиток. Ми разом щось створюємо, а потім народ реалізує це у своїх проєктах. Потрібно робити щось поступово, але у співпраці. Якщо вона відсутня, то у місті немає перспективи.

Якщо брати досвід проведення InStrum Fest’у у Заліщиках. Чи приїздять іноземці на фестиваль? Яке у них враження?

Ні, іноземців не було, тому що це послідовний процес залучення і промоції. Ми робимо все без підтримки. Як можна очікувати гостей з-за кордону? Позитив у тому, що приїхали з усіх частин країни, а це важливо. Люди побачили InStrum Fest – вони такого не очікували. І просто були вражені. Вони навіть не знали, що може бути взагалі так. Як сказав один чоловік: «Це дуже класно, але ми не готові до такого: ця сцена, ці виконавці – це дуже гарно, але ми просто не готові». А я думаю, що для кращого треба готуватися, а не відсиджуватися і чекати, що хтось зробить.

Які майбутні плани у розвитку InStrum Fest’у? Чи плануєте вийти за кордон України?

Цей фестиваль повинен існувати мінімум чотири рази на рік, плюс це різні локації, плюс додаткові менші концерти. Вже цього року плануємо фестиваль іншого рівня, на який приїздили би й іноземні виконавці – це в ідеях і ми це реалізовуємо. InStrum Fest робиться під стратегічні цілі розвитку регіону.

Один із наступних фестивалів ми плануємо для налагодження міжрегіональної співпраці і, до прикладу, на дві області. Або просто по всій області. Думаю, йде до того, щоб фест виходив за межі країни. Наших виконавців можна і варто показувати за кордоном, відповідно, це відбудовується поступово.


InStrum Fest – фестиваль інструментальної і симфонічної музики, який відбудеться у Чернівцях 14-16 лютого. Він створює святкову атмосферу та занурює у романтику музики і чернівецької архітектури. Квитки на концерти можна придбати за посиланням.


Фото Володимира Гуцула

Коментарі