Новини

Валідатори та картки чернівчанина: коли у Чернівцях оновлять систему оплати у тролейбусах

Наразі стаціонарні валідатори продовжують встановлювати й тестувати, але на все не вистачає фінансування.

У Чернівцях триває етап введення стаціонарних валідаторів у тролейбусну систему міста. Їх почали встановлювати ще у жовтні. А вже наприкінці грудня перші стаціонарні валідатори запрацювали у чернівецьких тролейбусах.

Наразі їх продовжують встановлювати, але для того, аби забезпечити ними всі тролейбуси, поки не вистачає фінансування. Про це у коментарі «Шпальті» розповів заступник міського голови Володимир Середюк:

«Ми можемо хотіти багато чого, але дозволити можемо набагато менше. Наразі проводять роботи над встановленням 67 стаціонарних валідаторів. Усі їх передали Чернівецькому тролейбусному управлінню, 30 із них уже встановлені, ще 37 – будуть найближчим часом. Крім того, ми закупили 100 кріплень для стаціонарних валідаторів. За словами підрядника, до кінця січня будуть встановлені всі валідатори та запрацює уся система. 67 штук – це поки що орієнтовно по одному в кожну машину. У деяких «гармошках» – по два. Також наразі у кондуктора залишається мобільний валідатор. Найближчим часом хочемо збільшити кількість і стаціонарних, аби в кожному тролейбусі їх було по два, а також один мобільний у кондуктора. Але грошей на це ще не виділили».

Мобільний валідатор

Наразі розрахуватися за допомогою стаціонарного валідатора можна лише в одному тролейбусі маршруту №2, а також у більшості «трійок» та «п’ятірок». Одночасно систему тестують і в «гармошках», і в звичайних тролейбусах. Працівники ЧТУ також проходять період адаптації до нової системи та вивчають режими роботи стаціонарних валідаторів, запевняє заступник начальника ЧТУ Віталій Якубів:

«Зараз ми перевіряємо статистику користування стаціонарними валідаторами, виправляємо помилки, доопрацьовуємо всі показники – все відбувається в робочому режимі. У деяких випадках із кондукторами, у деяких – із водіями, узгоджуємо всі нюанси. Поки, на жаль, не можемо всіх зібрати і розповісти, як із цим працювати. Але робота йде на повну. Зараз кожен може зайти у певний тролейбус і спокійно розрахуватися так, як йому зручно. А у випадку незрозумілих ситуацій – одразу звернутися до кондуктора. Наше головне завдання − аби на кожному маршруті можна було розрахуватися карткою чи за допомогою Paypass».

Стаціонарний валідатор, фото з фейсбуку Володимира Середюка

Система валідаторів досі приймає банківську і транспортну картки. Натомість, за словами Володимира Середюка, користування карткою чернівчанина поки що не таке доступне:

«Картку чернівчанина раніше випускали за підтримки відомої платіжної системи та одного з банків конкретно для терміналів мобільних валідаторів. Зараз дещо змінилося. Стаціонарні валідатори встановлює підприємство, яке не є партнером попередньої платіжної системи. Вони надають своє, інше, програмне забезпечення. Отже, ті картки чернівчанина, які ми запланували випускати, не пристосовані до нової системи. Для того, аби не було втрат, новий підрядник за власний кошт компенсує вартість усіх випущених карток шляхом випуску інших, із підтримкою нового програмного забезпечення. Хочемо впровадити максимальну різноманітність оплати: від PayPass до оплати банківською, платіжною та карткою чернівчанина».

Володимир Середюк каже, що не може передбачити остаточний термін, коли місто буде забезпечено картками чернівчанина повністю, адже цим опікується підприємство банку. За словами заступника міського голови, міськрада хоче насамперед забезпечити тролейбуси стаціонарними валідаторами.

Читайте також: «Не дурня, а нанотехнології». Як чернівецькі кондуктори та пасажири реагують на валідатори

Нагадаємо, ще у червні минулого року комунальне підприємство «Муніципальний інфоцентр» провело тендер на придбання та налаштування стаціонарних валідаторів для чернівецьких «рогатих». Переможцем стала фірма з Мукачевого «Діло-Плюс». 26 червня з нею уклали договір, згідно з яким Чернівецькому тролейбусному управлінню мали поставити 67 пристроїв та 38 кріплень до них за 3 мільйони гривень.

Матеріал Анни Колісник

Коментарі