Поради

Поради чернівецької дієтологині. Як зробити новорічні страви корисними, а ранок Нового року — свіжим

Наталія Бочарова розповідає про те, що поставити на новорічний стіл, як корисно приготувати олів’є та що робити після того, як добряче наїлися.

Якщо аналізувати новорічний стіл українця, то можна зробити висновок, що він не є корисним. Зазвичай страви наповнені великою кількістю майонезу, а м’ясні продукти смажені та жирні. Звісно, це все має смачний вигляд, але нам необхідно трішки змінювати стереотипи про новорічне застілля та зробити його простішим. 

Для цього потрібно:

Готувати не багато. Рекомендую всю їжу, яку ви готуєте для новорічного застілля, не вживати о 12 ночі. Адже споживання такої великої кількості їжі вночі не є нормальним явищем для нашого організму. Краще добре повечеряти о 20:00 та провести минулий рік, а о 12:00 уже зустріти новий і пограти в різні ігри, поспілкуватися з близькими, написати список бажань та обмінятися подарунками.

Зробити страви легкими. Це може бути одна ситна страва у вигляді м’яса або риби. Рекомендую їх запікати. Та спершу їх необхідно добре промаринувати в суміші різних спецій і трав. Тоді вони краще перетравлюються, а, отже, зменшується кількість глікацій (речовин, які зістарюють наш організм). 

Подати гострий пряний соус. Це потрібно для того, щоб стимулювати виділення шлункового соку і покращити ферментацію з’їденого продукту. Це може бути соус із журавлини, імбиру або на основі хріну. Подавати його варто до всієї білкової їжі. 

Зелень. Зазвичай зелень  не бажаний гість на новорічному столі. Але можна сформувати таку звичку та подавати зелень до всієї білкової їжі, у вигляді різноманітних салатів. Наприклад, у гарному новорічному оформленні приготувати салат з руколи, розмарину, листової зелені. Адже саме у зелені міститься багато вітамінів групи В. Додати маслини, шматки сиру, журавлину. Заправити все оливковою олією.

Окрім цього, на новорічний стіл можна подати свіжі овочі, м’ясні нарізки, рис та холодець із хріном. Але все це має бути в міру та вчасно. 

Олів’є. Пропоную зробити його більш здоровим. Можна замінити ковбасу на відварену курячу грудку, картоплю — на запечений корінь селери (додасть пікантність), а консервований горошок — на заморожений (у консервованому багато цукру). Додаємо квашений огірок, відварену моркву та яйця. Замінимо звичайний майонез на домашній або ж можна приготувати заправку на основі грецького соусу. 

Не ставте на стіл солодкі газовані напої. Адже в комбінації з важкою їжею вода принесе шкоду організму. Краще відварити узвар (без цукру) або вживати негазовану воду. 

Алкоголь. Звичайно, що святкування супроводжуються відкриттям алкогольного ігристого напою. Краще замінити його на сухе вино. Тому що солодкі алкогольні напої погано впливатимуть на роботу підшлункової залози. Пам’ятайте про міру. Треба випити в п’ять разів більше води, ніж алкоголю. 

Щоб ранок був свіжим та гарним, можна випити 600 міліграмів АСС на вечір. Це допоможе підвищити рівень дитоксикаційних можливостей нашої печінки. Тоді алкоголь та токсичні речовини швидко виведуться, а ранок буде яснішим. Після новорічної ночі треба добре поснідати білковою їжею з зеленню.

Десерти. Взагалі не рекомендую вживати щось солодке вночі, краще відкласти його на ранок. Але якщо вже дуже захотілося, то можу порекомендувати щось легке на основі фруктів. Це може бути панакота або желе з фруктами. 

Якщо так сталося, що ми святкуємо наповну новорічну ніч, то бажано після того, як ми добряче поїли, піти прогулятися, наприклад, до новорічної ялинки, і відпрацювати всі свої калорії. 

Коментарі