Інтерв'ю, Новини

Відкрила свою школу smm. Чернівчанка Ірина Вахітова про саморозвиток та рушійну силу інстаграму

Вона не позиціонує себе як блогерка, але називає себе інфлюенсеркою.

Чернівчанка Ірина Вахітова декілька років вела сторінки багатьох популярних закладів міста, а тепер відкрила свою онлайн-школу smm Newlook.smm та продовжує працювати контент-менеджеркою. Зокрема створює візуал для «Ferrero Rocher» та «Raffaello». До того вона сім років працювала у місцевому самоврядуванні, але в один момент вирішила все змінити. Так перейшла на фріланс і почала працювати контент-менеджеркою.

Наразі на її профіль підписані 33,7 тисяч читачів. Зазвичай на сторінці Іри (@iravahitova) можна знайти дописи про здоровий спосіб життя, гармонію і те, що все в наших руках. Вона не позиціонує себе як блогерка, але каже, що може назвати себе інфлюенсеркою.

Про створення школи smm, як зробити профіль свого інстаграму естетичним та як усе кинути і піти в невідомість — читайте далі.

За фахом я фінансистка. Після закінчення Буковинської академії одразу влаштувалася на роботу у місцеве самоврядуванні при міській раді. На той момент із цією роботою я поєднувала ще декілька — була радіоведучою, MC та паралельно фотографувала в інстаграмі. Думала, що мені треба триматися за цю роботу, бо вона стабільна. Хоча вона була дуже банальною —  я перекладала папірці «з купки на купку» та нумерувала сторінки. І в цьому немає жодного сарказму, бо тоді я дійсно дуже любила свою роботу та колектив. Так тривало сім років.

З часом я почала отримувати нові замовлення в інстаграмі. І мій хороший друг натякав на те, щоб я звільнялася та шукала себе в чомусь іншому. А коли я не дослухалася до нього, він казав: «Ти не розумієш, що робиш зі своїм життям». Потім він навів мені деякі суми та пояснив, що я можу мати і що маю зараз. Він добре знався на цьому, бо сам підприємець. А ще додав, якщо я цього не зроблю, то він у мені дуже розчарується. А для мене розчарування — це все.

Коли звільнилася, спершу у мене, звісно, був шок. Людина, яка сім років працювала та знала, що має своє робоче місце і стабільний заробіток,  звільнилася і пішла у невідомість. Тоді я часто думала, що буду працювати на себе та матиму багато вільного часу. Але зараз точно можу сказати, що дуже помилялася. Адже коли ти на фрілансі, то не працюєш, а «фігачиш», бо розумієш, що твій заробіток і якість життя залежить від твого робочого графіка.

Проте зараз я можу впевнено сказати, що жодного разу не шкодувала, що тоді звільнилася.

Не блогерка, а інфлюенсерка

Я не блогерка, я — інфлюесерка. З моїх публікацій в інстаграмі можна зрозуміти, що у мене немає постійного постистингу, як це буває у блогерів. Я пишу тоді, коли мені хочеться про щось розповісти.

З 2012 року я роблю фото, та впродовж чотирьох років у мене був закритий інстаграм. Мій фріланс розпочався з проєктів, яких постійно ставало більше. Я була сммницею, розвивала сторінки, створювала контент та фотографувала. У моєму телефоні було 11-12 різних сторінок, які я вела. Тоді я вирішила, що працюватиму на репутацію, а потім вона почала працювати на мене — це як із заліковкою.

Пам’ятаю, як мені надходили пропозиції від різних ворожок, магазинів з органічними добривами та курсових робіт, щоб створити сторінки. Але через те, що я не уявляла, який це матиме вигляд, навіть не бралася за це.

Мій профіль — це моя гармонія, органіка та класні підписники. У ньому несу думку про здоровий спосіб життя, внутрішній спокій і те, що все в наших руках.

Якщо порівнювати мою сторінку декілька років тому і зараз, то вона дуже змінилася. Зараз я не переймаюся якимись розкладками, а показую в інстаграмі свій внутрішній стан. Я там така, якою є насправді.

Я дуже люблю інстаграм. Вважаю, що це велика рушійна сила, яка мені дала багато в житті. Це можливості для саморозвитку та вдосконалення. Часто чую, як люди говорять, що там деградують. Проте хочу заперечити — не всі! Все залежить від того, хто в тебе в підписках.

Мене часто запитують, скільки часу я проводжу в інстаграмі. Не так багато, як хтось собі думає — одна-дві години. Більше часу я сиджу у телефоні, бо там моя робота — обробка фото та школа смм. Буває, що перед сном можу трішки переглянути стрічку новин у цій соцмережі.

Переїзд у столицю та власна онлайн-школа smm

Я дуже люблю Чернівці. Тут класно. Але я вирішила щось змінити, тож переїхала в Київ. То було раптове рішення. У мене не було де жити, тоді деякий час мешкала у подруги, потім знайшла квартиру. Роботи у мене, звісно, не було, але я мала відкладені кошти.

І тут почалося те, чого я навчаю зараз у своїй smm-школі — не боятися стукати в двері. Я приходила у різні київські ресторанчики та кав’ярні і запитувала в адміністраторів, чи є у них вакансія контент-менеджера. Також надсилала своє портфоліо у різні заклади. Часто чула «так» і «ні». «Ні» казали ті, у кого вже був smm-ник.

Проте я не опускала руки та стукала у двері, бо знаю, що той, кому треба, відчинить. Тоді зрозуміла, що необхідно повернутися до того моменту, який уже обдумувала. Коли я проводила майстер-класи у Чернівцях, то отримувала багато запитів від людей з інших міст. Вони запитували, чи будуть у їхніх містах такі заходи або чи можу я розповісти про це онлайн. Тому я вирішила запустити власну онлайн-школу з smm. Назвала її Newlook.smm.

Допоміг мені фінансово у цьому мій компаньйон, який підтримав цю ідею та інвестував у неї. Адже це були колосальні затрати, особливо у перший місяць. Треба було все відзняти, орендувати студію, домовитися за таргетовану рекламу, співпрацювати з блогерами. Найважче було підготувати навчальний матеріал та структурувати його. За декілька днів до запуску я не могла заснути, бо дуже хвилювалася. Вже після того, як закінчився третій потік студентів і відгуки були позитивними, я заспокоїлася. Наразі постійно поповнюю онлайн-школу новими матеріалами. Учні показують класні результати. І якщо раніше я кайфувала тільки від фотографій, то зараз ще й від того, що я розповідаю та навчаю.

 — Чи не забагато наразі контен-менеджерів та сммників?

— На своїх вебінарах я часто кажу, що скільки не було б сммників та контент-менеджарів, проєктів завжди більше, бо зараз кожен хоче бути в інстаграмі.

Одного разу мені запропонували провести спільний майстер-клас із Ferrero Rocher, а пізніше з Raffaello. Відтак вони запропонували мені посаду контент-менеджера. Тепер я працюю і у них.

Іноді я звертаюся до брендів щодо співпраці на взаємовигідних умовах. Коли мені щось пропонують прорекламувати, то одразу попереджаю, що напишу все об’єктивно. Я завжди за правдиві відгуки, незважаючи на те, скільки грошей тобі пропонують.

 — Що робитимеш, якщо інстаграм зникне?

— Я відкрию заклад здорового харчування у Тбілісі.

Вважаю, що блогерство не зникне, воно переросте у щось нове. Те, що зараз багато людей зневірилися у них, то це 100%. Тому в топи входять мікроблогери із 5 тис. підписників. Вони можуть принести більше потенційних клієнтів, аніж людина з 500 тисячами підписників.

Декілька секретів від Іри, що робити, аби профіль в інстаграмі мав презентабельний вигляд:

  • перейти на один-два-максимум три фільтри;
  • попрацювати над оформленням сторінки — нікнейм, аватар, шапка профілю (це дуже часто ігнорують);
  • вчитися бачити кадр. Можете надихатися цікавими ідеями з пінтересту або інстаграму;
  • розібратися та придумати портрет цільової аудиторії, з ким ви спілкуєтеся;
  • не гнатися за кількістю підписок, а для початку спробувати зрозуміти, хто ти і що можеш сказати людям.

 

Ярослава Дерев’янко

Коментарі