Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Фестиваль не заради фестивалю. Тетяна Воронова про InStrum Fest Zalischyky 

Уже цими вихідними у Заліщиках відбудеться фестиваль сучасної камерно-інструментальної та симфонічної музики InStrum Fest Zalischyky.

Тетяна Воронова – консультантка з внутрішнього туризму та організаторка фестивалю сучасної камерно-інструментальної та симфонічної музики InStrum Fest Zalischyky, який уже 17-18 серпня відбудеться у Заліщиках.

Тетяна живе і працює у Києві, та на час підготовки до InStrum Fest Zalischyky вона переїхала до Чернівців, аби бути максимально продуктивною, готуючись до фестивалю.

Про те, чому Україні необхідно розвивати внутрішній туризм, як налагодити зв’язок влади і бізнесу, аби проводити успішні фестивалі, та чому Чернівцям і Заліщикам необхідно співпрацювати, вона розповіла в інтерв’ю «Шпальті».

 

Подорожі

Уперше закордоном я опинилася, коли мені було 19 – сама поїхала у Нью-Йорк. Чотири роки працювала на програмах культурного обміну. Паралельно була студенткою факультету іноземної філології у Запоріжжі.

Я працювала і в національних парках, і в різних таборах – щоразу було нове місце, але завжди пов’язане з туризмом та подорожами. Робота була різною: я була і рятівницею, і офіціанткою. 

Один із дуже цікавих міжнародних досвідів – це робота на туристичному лайнері. Там я пропрацювала два роки. Це було моєю мрією. Ми подорожували Європою – були в Іспанії, Італії, Греції, Франції, Мароко. Багато чого побачила. Ми працювали з французькими, італійськими, німецькими туристами… А зараз усе склалося в одне ціле. І завдяки такому досвіду тепер у мене є комплексне бачення у питанні організації фестивалів.

Моя діяльність завжди була пов’язана з подорожами. Потім я відкрила своє турагенство і дуже швидко відійшла від стандартних турів. Відтак я вирішила організовувати міжнародні конференції високого рівня – розробляла індивідуальні тури під маленькі групи. Я робила те, що любила. Поступово долучилася до проєкту, метою якого був розвиток внутрішнього туризму. Це програма про створення кластерів. І коли працювали, були завдання, які ніхто не хотів робити. І за них взялася я. Так вийшло і з Заліщиками. У них раніше був фестиваль, але ті, хто його організовували, кудись поїхали. Тоді я зрозуміла, якщо цього року не зробити фестиваль –  буде крок назад. Тобто він у Заліщиках був, але з іншою назвою та іншим форматом.

Провести фестиваль високочастотної сучасної музики

Для фестивалю в мене було бачення саме такого поєднання симфонічної та інструментальної музики у сучасному контексті. Це або авторська музика, або сучасні кавери. Мені хотілося б максимально долучити до такого заходу молодь. Показати їм, що така, як я називаю, високочастотна музика, може бути дуже сучасною, драйвовою. Хочеться зруйнувати стереотип про те, що симфонічний концерт може бути тільки консервативним та дуже стриманим. Наш фестиваль ми пов’язуємо з активним спортом та подорожами. Надалі я бачу розвиток туризму цієї місцевости як мікс культурного й активного відпочинку, дестинацією для корпоративних та освітніх груп. Ми запрошуємо парапланеристів, будуть сплави та екскурсії.

Я намагаюся донести, що головне у таких фестивалях – комплексні довготривалі рішення. Щоб після таких заходів щось існувало або була промоція туристичного потенціалу. Тобто це не фестиваль заради фестивалю і тільки веселощів, але це теж. Тут ідеться саме про розвиток. Наразі ми робимо культурну промоцію наших музикантів і водночас промоцію локацій. Плануємо записати серію відео з відомими музикантами, це такі короткі кліпи на відомих туристичних локаціях, уже зробили один кліп. А якщо робити для країни або регіону, це може бути таким величезним проривом, адже ми показуємо, що у нас відбувається, які талановиті люди тут живуть і які прекрасні туристичні локації є. Це все можна продовжувати після фестивалю, користуватися цим.

Є багато проєктів, які можна реалізовувати, але Чернівецька область не має тісних дружніх стосунків із Тернопільською та Івано-Франківською. Хоча Тернопіль й Івано-Франківськ якось почали співпрацювати разом. А із Тернопільщиною та Буковиною здебільшого так – ось одна сторона Дністра, ось інша. Навіть транспортний звя’зок дуже обмежений обласними кордонами, а під фестиваль ми створюємо туристичні маршрути, додатковий транспорт і, головне, – міжрегіональні команди, які звикають працювати разом. 

Драйв та вокал 

InStrum Fest – це поєднання сучасного і драйвового музичного матеріалу з м’яким та ліричним. На фестивалі звучатиме рок-симфонія, гратиме барабанний гурт «Drum Art». Вони роблять цікаві та видовищні трюки. А ще на відвідувачів чекає шоу. Буде гурт «Rockoko» з симфонічним оркестром і гурт «RADZ», який знайшла в Чернівцях на джазовому фестивалі «Музафест». Для гостей виступатиме Євген Хмара. Ми хотіли додати хорошого вокалу на наш фестиваль, тому запросили буковинку Марту Адамчук. Співатиме також Юлія Запорожець із проєкту JULINOZA. Вона не тільки блискуча композиторка, але й співачка.Також долучили чортківський талановитий кавер-гурт «Double Blast». Розуміємо, якби було більше вокалу, то це привернуло би більше людей. Але ми хотіли б зберегти концепцію. Тобто, оскільки це фестиваль інструментальної музики, маємо показати, як він діє. Загалом, до вже відомих зірок я намагаюся долучати найкращих місцевих музикантів, щоб дати їм мотивацію, можливість розвитку. Наприклад, дитячий хор Заліщицької музичної школи буде виступати з оркестром «Бревіс». 

Також важливою темою регіону залишається збереження Дністра. Ми хотіли б звернути увагу на те, що Дністер – це важлива частина туризму та інфраструктури. Що він не для того, щоб будувати ГЕС. На фестивалі будуть інформаційні стенди з цієї тематики та активно запрошуємо всіх відвідувачів на сплави. Серед партнерів фестивалю – Представництво ЄС в Україні, які в легкому і розважальному форматі вчать європейських цінностей дорослих і дітей.

Змінити менталітет 

В організації таких фестивалів та загалом у розвитку регіонів найважче – змінити менталітет. У людей велика недовіра до інших людей, до влади. А ще багато хто не прагне розвиватися або не вірить у можливості. Наприклад, якщо хтось пропонує їм зміни, то їм потрібно встигати за цією людиною. Для них це така небезпечна позиція, адже вони тут живуть комфортно, їм і так добре. І коли приходить хтось, хто хоче щось змінити, легше знищити ту людину, цей процес і залишити все, як було. У результаті вони зможуть залишатися в своєму комфортному середовищі, тільки щоб і надалі бути зі звичними навичками та інструментами взаємодії.

Люди люблять бути захищеними, вони бояться пробувати щось нове. Це взагалі національна така проблема, яку потрібно постійно долати.

Наприклад, є декілька активістів, які готові підтримати мене, ми з ними починаємо щось робити, все виходить… І тут певне оточення каже: «Та навіщо ти все це робиш?» І все, починається депресія у цих людей, ніхто не хоче нічого робити. Тому організатори таких заходів мають бути готовим до всього. 

Важко знайти підтримку проєкту, більшість хочуть спочатку подивитися на готове. І тільки потім вони можуть інвестувати. Я завжди всім кажу: «Це ваша можливість перш за все, це ваш регіон, який буде розвиватися, буде йти вперед, вам тут жити». Зараз немає синхронности, тобто всі багато діють, потім втомлюються і не діють. Але якщо вони будуть робити щось разом, підтримувати одне одного, домовлятися, то це буде такий мультиплікаційний ефект взаємодії. 

 

Про внутрішній туризм

Як переконати чернівчан, що співпраця з регіонами важлива і для вашого міста? Потрібно постійно пояснювати, чому. І знаходити тих людей, які готові працювати в цьому напрямку і робити щось разом. Є дуже важливі історичні моменти. У людей досі зберігається якийсь внутрішній конфлікт. Наприклад, історичні території Румунії та Польщі зараз в Україні, а в деяких ситуаціях цей вплив і досі створює обмеження для людей. А туризм може зруйнувати такі бар’єри. Тобто, якщо фізично прокладати якісь маршрути, люди теж починають ці межі руйнувати. Наприклад, є один великий проєкт, який ми плануємо зробити, – організувати зіплайн із Заліщиків у Кострижівку. І щоб був постійний рух. Тоді можна буде говорити про глобальне об’єднання. Якщо це зробити, буде такий обмін туристами. Тож обидві сторони – і Чернівецька і Тернопільська області – будуть робити спільний бізнес. І це вже покращення. Тільки такі практичні кроки можуть допомогти. 

Хотілося б знаходити людей, які були б разом об’єднані ідеєю. Наразі нас підтримують у Києві і трошки в Івано-Франківську, Тернополі, в Чернівцях більше сконцентровані на місті, і співпраця дається досить важко.

Хоча Чернівці мають бути найбільше зацікавленими. Адже місто дуже зручне у туристичному плані, якщо порівняти з Тернополем, наприклад. Ще можна буде створити такий маршрут, який об’єднуватиме Чернівці і Тернопіль туристично. Тобто турист зможе по колу потрапити в усі ці місця. Як швидко це станеться, залежить від багатьох чинників.

Якщо фестиваль буде успішним, то це інструмент для інших стратегічних дій. Цей захід для того, щоб показати, що нам разом під силу організовувати такі культурні події. Треба, щоб фестиваль такого формату став продуктом національного рівня, а відтак – став міжнародним. Таким культурним явищем, куди запрошують іноземних музикантів, який впливає на імідж країни.

 

Іванна Аннин 

Фото Ярослави Дерев`янко

 

Коментарі