Новини, Перша шпальта, Репортаж

Це «Спарта»! Про чернівецький футбольний клуб, у якому працюють тренери чемпіонів світу

За менш, ніж чотири роки існування в ДЮФК «Спарта» вибудували чітку структуру вікових груп, запросили кваліфікованих фахівців та почали виступи в чемпіонаті України.

(Партнерська публікація)

Влітку більшість батьків думають, куди б віддати свою дитину – на танці, в один із десятків гуртків чи спортивну секцію. Кожен другий тато мріє, щоб його син став футболістом, «новим Андрієм Шевченком». У Чернівцях працюють багато футбольних шкіл, «Шпальта» ж рекомендує звернути увагу на молодий ДЮФК «Спарта». Сюди набирають дітей від 4 років, прививають їм загальнолюдські цінності та навики інтелектуального футболу, а юних спортсменів навчають тренери чемпіонів світу.

Що відомо про чернівецький ДЮФК «Спарта»

Дитячо-юнацький футбольний клуб «Спарта» відкрили у Чернівцях у вересні 2015 року. За майже чотири роки спортивній школі вдалося організувати чітку структуру, запросити кваліфікованих фахівців та випустити перших випускників. Наразі тут займаються близько 250 дітей віком від 4 до 16 років.

Торік спортивним директором «Спарти» призначили Григорія Чурілова. Він раніше працював тренером маріупольського «Іллічівця» та юнацької команди донецького «Шахтаря».

«Так склалося, що донедавна «Буковина» для Чернівців була, як «Динамо» для Києва, «Шахтар» для Донецька, «Чорноморець» для Одеси і так далі. Але ми йдемо іншим, своїм, шляхом. У нас дуже порядний президент клубу. Я не знаю більше в Україні людей, які б інвестували близько одного мільйона гривень за рік у чужих дітей. Він витрачає свої гроші для того, щоб створювати можливості для розвитку буковинської молоді», – каже Григорій Чурілов.

Читайте також: У спартанських умовах. Григорій Чурілов про виховання юних футболістів у ДЮФК «Спарта»

Григорій Чурілов

Від моменту створення ДЮФК президентом «Спарти» працює Олег Кердей. Раніше він був співорганізатором ФК «Маяк» у Великому Кучурові.

«Спарта» – це вже частина мого життя, яка постійно змінюється і змінює мене. Раніше я вкладав гроші в аматорську дорослу команду. Після перемог у чемпіонаті та кубку області, зрозумів, що потрібно змінювати наш футбол із фундаменту, тобто з дітей. Також захотів, щоб ставлення до дитячого футболу на Буковині було іншим», – розповів Олег Кердей.

За його словами, головне, що вже вдалося зробити за цей час – це вибудувати  піраміду від наймолодших груп до U-15 та U-17, які грають у чемпіонаті України. А через рік-два має з’явитися і команда U-19.

Наразі у «Спарті» юних футболістів навчають у десяти вікових групах. Тренування у кожній із них відрізняються за тривалістю та частотою:

– найменші діти віком 4-5 років займаються в Baby-team. Вони тренуються тричі на тиждень, тривалість заняття – 45 хвилин;

– група початківців (6 років) – 3 тренування на тиждень, тривалість – 60-75 хвилин;

– 7-8 років – 3 тренування на тиждень, тривалість – 75 хвилин;

– 9-10 років – 4 тренування на тиждень, тривалість – 75-90 хвилин;

– 11-17 років – 5 тренувань на тиждень, тривалість – 90 хвилин.

«На кожному тренуванні у нас іде навчання певних навиків і знань. Загалом уся наша гра будується на концепції, яка заснована на базових принципах. Я привіз у Чернівці методологію інтелектуального футболу, яка насамперед тренує мозок», – каже Григорій Чурілов.

Тренування проводять на стадіоні «ГАРТ» неподалік військової частини на вулиці Січових Стрільців на штучних майданчиках біля шкіл №33 (вулиця Героїв Майдану, 152) та 28 (вулиця Руська, 257А). Віднедавна заняття проходять і на новому стадіоні «Електронмаш», що на вулиці Головній, 265.

«Тут ми вже можемо тренувати зовсім іншу культуру пасу, швидкісний дриблінг. Навчити футболу загалом можна до 13-річного віку. Якщо до цього часу дитина не отримала якісну футбольну освіту, то потім уже пізно, і вона ніколи не гратиме на найвищому рівні», – розповідає спортивний директор «Спарти».

Чому варто обрати саме «Спарту»

«Насамперед «Спарта» прививає дітям загальнолюдські цінності. Для нас дуже важливе звичайне виховання майбутніх футболістів. Ми навчаємо дітей культури сучасної європейської людини з відповідним менталітетом та інтелектом. І не менше значення має безпосередньо футбольна освіта. «Спарта» дає базові знання. А наша методологія заснована на концепції часу і простору», – каже Григорій Чурілов.

За його словами, «Спарта» виконує соціальну функцію. Зокрема, дітям прививають навики здорового способу життя. Замість сидіння із ґаджетами в руках, вони рухаються, бігають, ростуть і спілкуються в колективі.

За приклад функціонування футбольної академії «Спарта» бере відомі в усьому світі клуби: хорватське «Динамо» та нідерландський «Аякс».

«Звичайно, наші можливості набагато скромніші, але саме ці клуби ми беремо за мінімодель у плані футбольних та загальнолюдських цінностей. Крім того, для мене учителем є Йохан Кройф, а прикладом – «Барселона», яка стала справжнім науковим центром. Там вивчають генну інженерію, зокрема, аналізують ДНК геніального Ліонеля Мессі, щоб знайти подібного футболіста», – розповідає спортивний директор «Спарти».

У клубі також використовують науково-технічні можливості сьогодення. Зокрема, здійснюють відеоаналіз ігор та тренувань. Водночас намагаються боротися з тим, що в Україні немає дієвої державної програми розвитку футболу.

«Усі кращі таланти зібрані в «Шахтарі» та «Динамо». А на місцях – «випалена земля». Тому наше завдання – не шукати готових юних футболістів, а вирощувати їх. Я мав можливість особисто працювати з п’ятьма футболістами збірної України U-20, яка недавно стала чемпіоном світу. Так-от вони неймовірно підняли престиж нашої країни, зробивши більше, ніж наші чиновники та дипломати», – каже Григорій Чурілов.

Хто тренує дітей у «Спарті»

Тренерський склад «Спарти» – це сплав амбіцій місцевих молодих фахівців та досвіду спеціалістів з інших міст. Запрошені тренери приїхали до Чернівців із Маріуполя та Донецька.

«Ми зробили ставку на їхній досвід. Якщо люди працювали у маріупольському «Іллічівці» чи донецькому «Шахтарі», то це добре не тільки для «Спарти», а й для всього буковинського футболу. Тому що вони тут багато з ким спілкуються, діляться напрацюваннями. Водночас потрохи набираємо місцевих молодих фахівців і намагаємося їх вчити. Для нас не головне – місцевий тренер чи приїжджий. Головне – наскільки людина відповідальна та чи хоче вона працювати і жити «Спартою». Часто до роботи в дитячій футбольній школі ставляться, як до гуртка. Так не може бути», – каже президент Олег Кердей.

Регіна Іванеску

Наймолодших «спартанців» з Baby-team тренує Регіна Іванеску, групу початківців (6-7 років) – Олександр Доскалюк. Також у клубі працюють кваліфіковані буковинські спеціалісти Юрій Гій, Каталін Токарь, Олександр Дейниченко, Віталій Мотреску, Роман Зароченцев та Сергій Париський.

«Ми плануємо підвищувати якість тренерського складу, залучивши вмотивованих молодих хлопців і дівчат, які хочуть постійно навчатися та самовдосконалюватися», – розповідає Григорій Чурілов.

Серед запрошених тренерів – 22-річний Ігор Оставков та на рік старший Артем Меркушов. Останній у складі донецького «Шахтаря» був фіналістом юнацької ліги УЄФА. Тоді Артем Меркушов грав разом із нинішніми гравцями збірної України Віктором Коваленком та Миколою Матвієнком.

«Він розчарувався в українському футболі, коли в багатьох клубах по пів року не платять зарплату, грають договірні матчі, а клуби змінюють тренерів, як рукавиці. Тому Артем вирішив присвятити себе тренерській роботі в «Спарті», – каже спортивний директор клубу.

Групи U-15 та U-17 тренує Іван Папазов. Раніше фахівець працював у юнацьких командах ФК «Маріуполь», де підготував цілу групу хороших футболістів. Зокрема, у нього два роки займався Віктор Корнієнко, який нещодавно став зі збірною України U-20 чемпіоном світу.

На передньому плані – Іван Папазов

Хто може навчатися в ДЮФК «Спарта»

У молодші групи ДЮФК «Спарта» набирають усіх охочих дітей. Для старших уже більш жорсткі критерії відбору. У клубі переконані, що навіть між одинадцятирічними хлопцями повинна бути конкуренція.

«Коли ми проводимо відбір, спочатку дивимося на те, наскільки потенційний кандидат живе футболом. Потім звертаємо увагу на інтелект. І, звісно, в сучасному футболі без швидкості, координації рухів та технічної складової не обійдешся», – пояснює Григорій Чурілов.

Щодо середніх та старших вікових груп «Спарти», для дітей, які хочуть у них займатися, проводять відкриті тренування, перегляди та контрольні ігри. Під час них тренери звертають увагу на те, як футболіст розпізнає ігрові ситуації і які рішення ухвалює. Після цього вирішують, чи брати дитину в клуб.

Крім хлопчаків із Чернівців, «Спарта» запрошує на навчання і юних футболістів з області.

«Донедавна всі чернівецькі хлопці йшли в «Буковину». Тому ми були вимушені шукати резерви в області. У районах є багато талановитих дітей, але над ними треба довше працювати – як у футбольному плані, так і в освітньому», – розповідає пан Григорій.

Останній аспект допомагає «підтягнути» співпраця «Спарти» з багатопрофільним ліцеєм для обдарованих дітей. Там же і проживають хлопці з області.

«Це взаємовигідна співпраця. У ліцеї хороші педагоги, навчальна база, інфраструктура, п’ятиразове харчування в день. Там можуть навчатися діти з інтелектом вище середнього. А це якраз те, що відповідає нашим цінностям», – каже спортивний директор «Спарти».

Наразі у багатопрофільному ліцеї живуть і навчаються близько 40 вихованців «Спарти» з районів Чернівецької області.

Скільки коштує навчання у «Спарті»

Вартість навчання у ДЮФК «Спарта» становить 500 гривень на місяць. Проте є і винятки – 50% від цієї суми оплачують діти учасників АТО/ООС і сім’ї, у яких двоє та більше дітей займаються у клубі.

Для груп набору (діти, які починають займатися футболом уперше) є можливість пройти тижневий цикл безкоштовно і після цього вирішити, чи продовжить дитина відвідувати тренування.

Якою «Спарта» буде у майбутньому

За словами Григорія Чурілова, аби футбольна школа нормально запрацювала, потрібно десять років плідної праці. За цей час можуть підрости свої вихованці, за яких заможні футбольні клуби платитимуть непогані гроші.

Президент «Спарти» Олег Кердей каже, що партнерів для фінансування ДЮФК не шукає, натомість розмірковує, яким чином клуб сам може заробляти гроші.

«Плануємо займатися торгівлею спортивного інвентаря, організацією турнірів. Наразі мало хто в змозі вкладати свої гроші у футбол, тому що ситуація така в країні. А ті, хто зацікавлені у футболі, вони вже в ньому. Нових людей, які долучилися б до фінансування команди, немає», – розповів він.

За його словами, стратегічна мета клубу – створення дорослої команди.

«Думаю, через п’ять років ми побачимо команду майстрів «Спарти» у Другій лізі України», – сказав Олег Кердей.

 

Якщо ви хочете віддати свою дитину на навчання до дитячо-юнацького футбольного клубу «Спарта», телефонуйте за номером (095) 600 5000. Або пишіть у соцмережах Facebook, Instagram та Telegram. Офіційний сайт ДЮФК «Спарта» – spartachernovtsy.com .

 

Іван Сірецький

Коментарі