Поради

Що потрібно їсти влітку. Поради чернівецької дієтологині

Чернівецька дієтологиня Наталія Бочарова розповідає, як правильно обирати ягоди, чому у раціоні необхідні овочі та який фрукт є найкориснішим.

Літо – це сезон овочів, ягід та фруктів. Окрім цього, це ще й сезон сонця, адже воно дає нам енергію. Саме тому влітку не потрібно вживати багато важкої та жирної їжі. Насамперед необхідно наситити організм вітамінами, розвантажити його і дати йому вдосталь хорошої та якісної клітковини.

Передусім потрібно вживати багато різних видів листової зелені: салати, шпинат, базилік, руколу та інші. Адже вони мають велику кількість вітамінів, особливо групи В, фолієвої кислоти, яка дуже необхідна нашому організму. Також різні мікроелементи, корисну клітковину.

Окрім цього, зелень необхідно їсти для того, щоб добре працювали мітохондрії, проходили окислювальні процеси та вироблялася енергія АТФ.

«Зелень потрібно вживати у свіжому вигляді та додавати до кожної страви».

Влітку необхідно вводити у щоденний раціон ягоди. Щоправда, корисніше їх їсти вранці. Але тим, у кого проблеми з кишково-шлунковим трактом, краще вживати ягоди після прийому їжі.

Обирати їх потрібно за таким принципом: ягоди повинні бути неушкодженими і не дуже солодкими. Шукати треба кислі, терпкі ягоди, які мають низький глікемічний індекс (ГІ — це показник, який відображає, з якою швидкістю той чи інший харчовий продукт розщеплюється в організмі людини і перетворюється на глюкозу — головне джерело енергії, – ред.) Адже у них є надзвичайно корисні елементи, що містять багато антиоксидантів, вітамінів та мікроелементів. Ягоди вживати без цукру.

«Вдень необхідно з’їдати жменю ягід»

Влітку необхідно бути обережними з фруктами. Адже вони містять багато цукру, тобто глюкози. І переїдати їх не потрібно. Кожне споживання великої кількості фруктів призводить до збільшення цукру у крові й утворення продукту глікації. Після чого можуть з’явитися так звані спайки, які утворюються на клітинному рівні. І це призводить до старості нашого організму. Вона проявляється зовні у вигляді зморшок.

«Найкращий фрукт – це овоч»

Також влітку варто звернути увагу на сезонні продукти – овочі, особливо на пасльонові. Намагайтеся не обробляти їх термічно, бо так вони втрачають велику кількість поживних речовин.

Для того, щоб вітаміни добре засвоювалися в організмі, їм необхідний хороший та якісний жир. Він є в авокадо, оливковій олії, горіхах та різному насінні. Взагалі влітку раціон має бути багатим на всі кольори веселки.

Влітку кількість білка можна зменшити. Наприклад, червоне м’ясо варто вживати до одного разу в тиждень, а рибу – двічі. Ідеальний білковий продукт для кожного – це яйця.

Також варто пам’ятати про воду. Влітку її норму необхідно збільшувати, щоб виводити шлаки з організму. До води можна додавати лайм, огірок, м’яту та імбир.

«Важливо саме цієї пори заморожувати такі продукти, як броколі та шпинат. Адже там дуже багато фолієвої кислоти».

Коментарі