Інтерв'ю, Новини, Перша шпальта

Те, чого не дає звичайна освіта. Як у Чернівцях функціонує інноваційна школа «UNIQUE»

Як дітям створити власний сайт, чому не буває поганих чи хороших емоцій і як розробити концепцію бізнесу у 7-річному віці.

Чернівчанка Ірина Маник у лютому 2017 заснувала інноваційну школу «UNIQUE». Жінка за освітою філологиня англійської мови та магістр економіки, довгий час працювала на багатьох керівних посадах. Пані Ірина давно хотіла відкрити школу маркетингу для дорослих, але згодом із чоловіком дійшли висновку: 20-25 річним пояснювати основи чогось – це запізно. І ось 2 роки тому у Чернівцях створили інноваційну школу для діток від 7 до 14 років. Тут вивчають основи програмування, економіку, бізнес, менеджмент та психологію особистості.

Ірина розповідає про те, що дає інноваційна школа «UNIQUE» маленьким чернівчанам і яких правил тут дотримуються.

 Особливий підхід до дітей

Ми даємо те, чого бракує стандартній ЗОШ. Нині часто говорять, що школа не така, як треба. Ми ж ніколи не кажемо, що теперішня освіта якась погана. Наша українська школа – якраз така, як потрібно. Вона змінюється, розвивається, все класно. Але бракує технічного оснащення, не вистачає викладачів із програмування. Тому ми пропонуємо і батькам, і дітям починати з 7-річного віку. Варто зрозуміти, що технології – це наше життя, без цього ніяк.

Підхід до дітей у нас особливий – ми завжди слухаємо їх.

У школі буває таке:

– Ой, я хочу сказати!

– Ні, зараз не час.

Або ж: «Ну чого ти запізнився, як ти міг?» У нас такого немає. Все ок. Ми тебе слухаємо, але і ти тоді, будь ласка, слухай нас.

Для нас дуже важливо, з чим дитина вийде з наших занять, з якою емоцією, що розповість удома. Якщо, наприклад, після уроку «Я у світі» на моє запитання, що робили на занятті, вона відповідає: «Щось там розповідали таке». Це насамперед означає, що у школи немає конкретного посилу на уроках.

Ми ж практикуємо різноманітні релаксуючі методики, використовуємо практики провідних спеціалістів, тому робимо все задля того, аби дітки вийшли із заняття з конкретним розумінням, що вони роблять.

Хочеш сайт про котиків – роби про котиків

Зараз до комплексної програми занять входять програмування, економіка та психологія. Заняття з IT відбуваються стабільно – тут важко придумати щось унікально цікаве. Єдине – викладач дозволяє кожному учню створювати щось своє. Хочеш сайт про котиків – роби про котиків, або про панд, мультики.

Курс «Психологія особистості» є дуже важливим. Ми слухаємо учнів, запитуємо їх: «Чого ви хочете? З чим прийшли на заняття, з якими відчуттями, емоціями?».

Ми говоримо: немає хороших чи поганих емоцій, є доречні зараз або ж не дуже. Навіть малюємо таблицю емоцій. Батьки часто кажуть: «Не плач, стримуйся» чи «Досить скаржитися». Ми пояснюємо: батьки кажуть це тому, що іноді вираження тих чи інших емоцій буває невчасне. Але загалом школа, батьки й особистість дитини – це авторитети, які ми ніколи не порушуємо. Для нас вони завжди на першому місці.

Заняття з бізнесу проходять цікавіше. Якщо це група діток від 7 до 9 років, привітання завжди проходять в ігровій формі. Ми стаємо у коло та передаємо один одному м’ячик. Якщо діти доросліші – можемо просто поділитися своїми відчуттями. Все відбувається у формі діалогу, дискусії, змагання або ж квесту. Саме останній варіант діткам зазвичай найбільше до вподоби. Класно працює, коли ми малюємо «муд-борд» (дошку настрою) і розписуємо, що сьогодні ми дізнаємося, яке в кого завдання.

«UNIQUE» – інноваційна школа для діток від 7 до 14 років

«UNIQUE» – інноваційна школа для діток від 7 до 14 років. Тут вони вивчають програмування веб-сайтів, економіку, бізнес та менеджмент, і психологію особистості(Партнерська публікація)Ірина Маник, Інноваційна школа Unique

Gepostet von Шпальта am Donnerstag, 2. Mai 2019

Набір у групи ми проводимо у вересні та січні. Забезпечуємо всім технічним оснащенням, дітки нічого не приносять із собою. «Домашки» не даємо. Все намагаємося максимально освоїти на уроці. Заняття два рази на тиждень – чергується економіка з психологією і з програмуванням.

Зараз проходить набір на курси, що почнуться у вересні: «Бізнес», «Веб-програмування», «Економіка», «Лідерство», «Тімбілдинг» та «STEAM школа» для різних вікових категорій.

Підпалювали руку та робили апельсинове спагеті

Щонеділі у нас є кейс-уроки, аби трішки розбавити систему. Хоч ніби це в ігровій формі, але все одно мозкова активність… На цих спеціальних уроках ми поєднуємо технології, математику, хімію та фізику. Нещодавно, наприклад, вивчали молекулярну кухню. Розбирали, як вона створюється, і робили апельсинове спагеті. Варили желатинову масу з соком і трохи кулінарили. Кейс-урок – це взагалі дуже цікава практика. Впродовж двох із половиною годин діти вивчають щось нове про явище природи, світ навколо. На першому такому уроці ми вчили, як утворюється сніг, чому сніжинка завжди шестикутна. Ми пояснювали з точки зору і фізики, і хімії. А наприкінці робили штучний сніг. До речі, минулого заняття ми підпалювали собі руку – робили таку хімічну сполуку, намилювали руку і підпалювали вогнем. Щось подібне організовуємо кожного тижня.

Правила «СТОП» і «Тут і зараз»

Загалом у нашій школі є 5 правил, які ми намагаємося виконувати під час усіх занять:

  1. Правило поваги одне до одного
  2. Правило «СТОП». Кожен може будь-коли на будь-якому занятті просто сказати: «Стоп, більше цю тему я не хочу обговорювати. Я не готовий». Іноді бувають на психології певні моменти, коли сказати щось – це занадто глибоко для дитини. Тому таке правило працює стовідсотково у подібних ситуаціях.
  3. Правило конфіденційності. Особливо це стосується старшої групи. Коли ми виходимо, говоримо тільки про те, що відбувалося конкретно з тобою конкретно на цьому занятті. Ми не дозволяємо казати щось на зразок: «Вася, Маша, Петя сказали те, зробили те».
  4. Правило «Тут і зараз». Говоримо тільки про те, що відбувається безпосередньо в цей момент. Не те, що: «Вчора моя бабуся зробила таке». Конкретно зараз і конкретно про себе.
  5. Правило активності. Тобто якщо ти не хочеш – можеш не брати участь у чомусь. Але таке буває дуже рідко.

Батьки дуже задоволені, що хтось бере на себе відповідальність навчати програмуванню, менеджменту з такого маленького віку. Як показує практика, вже у 8-9 класах і діти не дуже хочуть цим займатися, бо мають інші інтереси, та і батьки не мають такого впливу на дитину. А зараз, коли приходять сюди, дітки максимально сконцентровані. Розуміють, що роблять і чого хочуть.

Обрати програми навчання для діток можна тут.

Також шукайте «UNIQUE» у соцмережах – Фейсбук та Інстаграм.

Партнерська публікація

Анна Колісник

Фото Ірини Болести

 

 

 

Коментарі