Колонки, Новини

Остання смута Чернівців. Які наслідки матиме поновлення Каспрука на посаді

Політолог Михайло Шморгун пише про те, що завершився старий політичний цикл, в якому вся суть місцевої політики Чернівців була в боротьбі кланів Бурбака і Продана.

Президентська кампанія 2019 року своїм несподіваним результатом запустила низку системних процесів. Вони будуть задавати  і творити дискурс упродовж всього нового 5-річного електорального циклу. Одним із побічних результатів цих процесів є результативна і швидка робота судової системи. За минулої влади і група Продана, і група Каспрука були приблизно на одній дистанції від впливу на судову систему в регіоні. Коли режим Порошенка завершився, у судовому процесі в справі про поновлення Каспрука на посаді міського голови «знялися шори». Тоді швидко було прийняте очевидне рішення на користь здорового глузду. Для мене показово, що це рішення вийшло в світ у період транзиту влади. Коли одні – вже ні, а інші – ще ні. Прекрасний, дуже короткий час нормальних судів і адекватних рішень, який може дуже швидко закінчитися в будь-який момент.

Я уже прогнозував «негативний сценарій» для Чернівців після поновлення шановного Олексія Павловича на своїй посаді. Група Продана вже значно зменшила вплив інституту міського голови внесенням змін у регламент. На посадах у головних департаментах уже перебувають люди «більшості 29», усі основні витрати та перерозподіл грошей міста вже проходять через групу Василя Сафроновича. Майже всі люди Каспрука вже не працюють у міській раді. Поновлений на посаді мера він буде боротися на всіх цих напрямках, але не має реальної підтримки більшості депутатів у ЧМР. Так само, як він не має реальної підтримки громади, яка почала жити новим політичним циклом. Куди не вписалися ні Каспрук, ні Продан. Єдиний можливий важіль для впливу Каспрука на ситуацію – валити роботу ради, виконкому, чиновників.

На всіх цих напрямках я прогнозую клінч. Що через деякий час приведе до повної недієздатності і колапсу цих інститутів місцевого самоврядування у Чернівцях. Це робочий сценарій наступних декількох тижнів. Тож Чернівці чекає управлінська смута.

Але є й хороша новина. Завершився старий політичний цикл. У ньому домінантною системою політичної влади в Чернівцях була двокланова дихотомія, коли вся суть місцевої політики міста була в боротьбі Бурбака та Продана. Ця система вже змінилася. Тобто поки Продан із Каспруком собачаться за кожен міліметр повноважень міського голови, їхній спільний час перебування у владі дуже швидко йде у зворотному напрямку. Вони гратимуть і собачитимуться на всіх полях, окрім електорального. Виборці на наступних виборах (скоріш за все) змістять обидва клани з порядку денного Чернівців.

І для Каспрука, і для Продана починається електоральний цугцванг. Коли кожен їхній публічний крок лише погіршуватиме загальний стан справ і, відповідно, в геометричній прогресії зменшить їхній шанс на домінантне місце в новому політичному циклі. Він для регіональних еліт почнеться в час парламентської виборчої кампанії восени або влітку цьогоріч.

Єдиними у цій грі, хто точно програє, є громадяни Чернівців. У них є лише два вибори – між дуже поганим станом справ і трендєцом. Балансуючи між цими колективними трагедіями, можливі два виходи: або швидко вчитися і краще розуміти ситуацію, або бути знову обманутим новими популістами.

 

Колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Шпальти» може не поділяти думку, висловлену в матеріалі.

Коментарі