Новини, Перша шпальта

6 фактів про пам’ятник Міхаю Емінеску

Сьогодні у нашій рубриці про чернівецькі пам’ятники розповідаємо про скульптурну композицію румунського поета, публіциста, громадсько-культурного діяча – Міхая Емінеску.

Факт №1

Перший пам’ятник Емінеску у Чернівцях встановили у сквері на Ringplatz (на Соборній площі) ще 1930 р. Погруддя поета виготовив у романському стилі скульптор Антон Гетте. Тоді на відкритті було так багато людей, що довелося перекрити рух транспорту.  Та вже через 10 років нова влада розпорядилася знести всі «чужі» пам’ятники. І лише 1999 року під час спільного візиту президента України Леоніда Кучми та Румунії Еміля Константінеску заклали символічний камінь на початок будівництва пам’ятника.

Факт №2

15 червня 2000 р. з нагоди 150-річчя з Дня народження Міхая Емінеску у Чернівцях встановили бронзовий пам’ятник. Розмістили його у сквері на розі вулиць Університетської та Ватутіна.

Факт №3

Автором є скульптор Думітру Горшковський, який разом зі своїм сином Мірчею створили бронзову композицію: фігура поета та колона з лірою, яку перетинає шлейф хвоста комети, що блукає у Всесвіті. Багато хто порівнював скульптурну композицію Емінеску з улюбленим румунським народом образом«luciafărul»– вечірньою зорею.

Факт №4

Відкрив пам’ятник тодішній міський голова Микола Федорук, який розповів про важливість вшанування митців, котрі мали відношення до Чернівців. Як повідомляли у місцевій пресі, попри дипломатичність і мистецьку атмосферу, урочиста частина пройшла напружено: з великою кількістю міліції, силовиків, представників Республіканської партії та кількох «унсовців».

Факт №5

1858 року батько привіз Міхая до Чернівців, де хлопчик навчався у початковій школі. А з 1860 р. – у вищій гімназії, яка була відома високим рівнем викладання та вільнодумством учителів, багато з яких брали участь у революції 1848 року. Саме у цій гімназії М. Емінеску познайомився з професором Ароном Пумнулом. У 1865 році викладач прийняв Міхая на квартиру, де хлопець мав доступ до величезної бібілотеки. Коли у пана Арона помер син, він записав у церковній книзі Миколаївської церкви Міхая Емінеску своїм духовним сином.

Свій перший вірш – оду «На могилі Арона Пумнула» Міхай написав у Чернівцях 1866 року після смерті улюбленого викладача.

Факт №6

Поет із великою повагою і любов’ю ставився до історії і культури українського народу, знав українську мову. Високо цінував творчість українських митців, багато мандрував. Усе життя Міхай Емінеску носив із собою велику дерев’яну валізу. З нею він мандрував різними містами, селами. Поет збирав фольклор, робив записи і вирушав далі у дорогу…

Інформація підготована за сприяння краєзнавчого відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки.

Альона Чорна

 

Коментарі