Ініціативи, Новини

У Чернівцях презентували трейлер документального фільму «Соловей співає»

«Соловей співає» – тисячі кілометрів відряджень та безліч документів з архівів у пошуках достовірних фактів та героїв.

Сьогодні, 9 листопада, у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Михайла Івасюка відбулася офіційна презентація трейлеру документального фільму про лінгвоцид української мови та русифікацію «Соловей співає». 

Авторкою ідеї стрічки є чернівчанка Леся Воронюк. Разом із командою вони шукали достовірні факти і героїв у відрядженнях за тисячі кілометрів та опрацьовуючи безліч документів з архівів. Мета роботи над фільмом – перевести мовне питання з політичної в просвітницько-наукову площину.

«Українці завжди прагнули до незалежності. Коли в Україну приїжджають міжнародні делегації з дипломатичними місіями, гості з Євросоюзу, дуже важливо показувати свою ідентичність і те, що ми інші, що ми ніколи добровільно не були сателітами Російської Імперії, що ми – інший «острів».

У цьому контексті дуже важливий закон про мову, який голосно обговорювали. Зокрема, важливо, щоб українська мова була винятково обов’язковою для державних службовців. Я читала цей закон: там дуже чітко прописані деталі про кордон, про митницю, про лікарні…

Коли хтось прилітає у Бориспіль – здається, що приземляється він десь у Росії, бо всі робочі кажуть: «Добро пожаловать». Мене це роздирає внутрішньо як українку. Адже, закордонна дипломатична делегація, почувши таке вітання, думає, що ми насправді вигадуємо і що у нас немає жодних критичних проблем; що не так вже нам і потрібна наша незалежність та самоідентифікація», – пояснює Леся Воронюк.

Коментарі