Бізнес, Репортаж

Равлики по-бургундськи. Як сім’я буковинців відкрила унікальну ферму поблизу Чернівців

Подружжя буковинців навчилось не тільки вирощувати равликів, але й готувати французький делікатес.

Ферма «Буковинський равлик» розташована на Кіцманщині, в селі Стрілецький Кут, неподалік траси Чернівці-Мамаївці. На початку цього року незвичним для чернівчан бізнесом вирішило займатися подружжя буковинців Оксана та Василь Юськів. 

«Шпальта» побувала на відкритті ферми, дізналася про специфіку вирощування середземноморських равликів Helixa spersa Muller, чому їх варто їсти тільки смакуючи біле вино та підсушений білий хліб. А ще – з нами поділились секретом, як приготувати справжній французький делікатес.

Пані Оксана спочатку вирощувала вазони, потім помідори. Та з часом вирішила займатися серйознішою справою – наприклад, вирощуванням їстівних равликів. Зізнається, спершу думали з чоловіком, що справа досить нескладна, а пізніше зрозуміли, що таке заняття займає багато часу та потребує постійної уваги.

 Захотілось чогось цікавого. У чоловіка виникла ідея зайнятися вирощуванням равликів – тут потрібно застосувати і розум, і руки. І ми наважилися.

Наші равлики спеціальні, їстівні. Мають назву  – середземноморських Helixa spersa Muller. Увесь світ хоче скуштувати саме їх. Тому чоловік привіз з-за кордону приблизно 180 кілограмів. Наступного року плануємо мати ще більше, – розповідає Оксана Юськів.

Аби вирощувати їстівних равликів, потрібні спеціальні умови, адже наш клімат занадто холодний для середземноморських равликів, – пояснює Василь Юськів. 

«Для початку необхідне тепле приміщення. У лютому маточне стадо прокидається і відкладає ікру, а потім ікринки розміщують у спеціальних лотках, при сталій температурі і вологості. Також їм необхідна висока вологість, тоді вони активні. Якщо сухо і світло, вони впадають у сплячку».

Територія ферми велика, наступного року її планують ще трохи розширити. Не вистачає тільки робітників,  тому до співпраці запрошують усіх охочих.

«Годуємо равликів спеціальним сортом ріпаку, також постійно дають збалансований комбікорм – щоб молюски росли, не хворіли, мали міцні мушлі і розмножувалися», –  зазначає Оксана Юськів.

Василь Юськів обладнав полив ділянки, адже равлики люблять вологу.

«До холодної пори року їх треба всіх позбирати з ділянки і зберігати, поки равлики сплять, в прохолодному приміщенні до наступного сезону. Частину «урожаю», звісно, потрібно реалізувати, адже за сезон маленького сірого равлика можна їсти».

Окрім того, що на фермі достатньо роботи, Оксана Юськів жартує – увечері для кожного охочого тут можна влаштувати романтичний вечір.

«Біле вино, свічки та приготовлені равлики. Приходьте!».

Пані Оксана до приїзду журналістів приготувала ікру, равликів по-бургундськи та з розмарином.

«За столом все завжди розпочинається з ікри», – розповідає господиня.

Процес спарювання у равликів доволі цікавий, вони гермафродити, тому у них переважають чоловічі гормони, проте, коли вони спарюються, то перетворюються в жіночі, тоді відкладають ікру.

Куштую. На смак ікра солона, але смачна. Відчутний смак ріпи – рослини, якою годують равликів.

 Їдять равликів тільки смакуючи біле вино та куштуючи підсушений білий хліб, – розповідає пані Оксана. 

«А ще равликів можна їсти і під пиво, але там інший рецепт приготування – із розмарином. Я навчилася і такі готувати».

Коли готувала вперше, додала забагато солі, а чоловік сказав:«Яке солоне, але з пивом добре».

– Чи плануєте співпрацювати з ресторанами? – запитую.

Так, плануємо. Охоче співпрацюватимемо з усіма, хто захоче.

Пані Оксана додає, що дуже любить говорити з равликами.

«Равлики навіть інколи бешкетують, дивишся – був на одному місці, а через декілька хвилин переповз в інше».

Окрім цього, вони потребують щоденного догляду.

Якось мені говорили: «Ой та вони з рогами, такі страшні». Але ж в корови більші роги, а молоко люди все одно п’ють, – відповіла я. А у моїх равликів такі маленькі».

Виявляється, у равликів від 12 до 14 тисяч зубів, тому вони дуже добре їдять.

⇒ Як їсти равликів?

«Все дуже простоберемо шпажку, дістаємо із ракушки приготовленого равлика. Це дуже смачно», – показує пан Василь.

⇒ Рецепт приготування равликів

Равликів перед приготуванням необхідно очистити та промити. Потім обварювати 15 хвилин і дістати з мушлі. Мушлю не викидати, а відварювати окремо із содою. Відтак вона має змінити колір та швидше обсохнути. Пізніше в мушлю потрібно вмістити філе равлика.

Для соусу потрібно збити у блендері масло, петрушку та часник.

Після цього ще раз проварити філе равлика і вмістити його в мушлю, а зверху полити соусом. Далі необхідно поставити равликів на 15 хвилин в духовку.

«Це равлик по-бургундськи, а є й інші рецепти, з розмарином. Для приготування потрібно розігріти на сковорідці сіль разом із білим вином, додати трішки води. Ця рідина із равликами має кипіти дві години, насамкінець – додати розмарин».

Надалі сім’я Юськів хоче транспортувати равликів за кордон, адже це дуже популярно.

«Головне, щоб не було перепон із транспортуванням. Однак спершу потрібно мати равликів, а потім вже говорити про подальші плани реалізації».

Пані Оксана дуже любить усіх равликів, навіть взяла одного із ферми до свого будинку. Зараз він живе у вазі з лимоном.

Доїхати до ферми «Буковинський равлик» можна, повернувши біля знаку «Кіцманський район» попри садовий центр, вулицею близько 400 метрів.

 

Ярослава Дерев’янко

Фото Анни Перегінчук

 

 

Коментарі