Apartamentul №24. У Чернівцях відкривається «Вільний простір»

Десяток активних людей разом орендуватимуть простір, де житимуть, розвиватимуться та творитимуть.

З 6-7 жовтня у Чернівцях починає функціонувати «Вільний простір». Проект – альтернатива гуртожитку, де разом житимуть, розвиватимуться та творитимуть близько десяти активних людей.

Ідея «Вільного простору» належить львівському громадському активістові Павлу Дідулі.

«В Україні є проблема з гуртожитками. І я розумів, що потрібно щось робити, адже це місце, де впродовж тривалого часу формуються цінності та погляди молодих людей. Саме там багато студентів проводить найбільше часу. Гуртожитки мають сприяти формуванню особистості, а не її деградації, як це часто буває», – розповів Павло в інтерв’ю «The Urkanians».

У Чернівцях ідею Павла Дідули втілює випускник Української академії лідерства Орест Порайко.

«Нещодавно зрозумів одну річ: оточення формує тебе. Цінності та життєві погляди твого оточення мають властивість ставати твоїми власними, а їхній спосіб проведення вільного часу обов’язково буде запозичений тобою. «Вільний простір» – чудова альтернатива гуртожитку, альтернатива стагнації, якщо не деградації, це місце, яке вже стало культовим для молоді Львову, і апріорі стане таким для чернівчан», – пояснює хлопець важливість ініціативи.

«Вільний простір» у Чернівцях – це 170 метрів квадратних, а саме: 5 кімнат з терасою та балконом на провулку Пушкіна, 4. Над дверима орендованої квартири напис –  «Apartamentul №24». Саме так і вирішили назвати простір у Чернівцях, розповідає Орест:

«Це має бути місце гарного старту, комфорту та вільних людей, які прагнуть змін та творять їх, один з центрів активного громадського життя міста».

Також на просторі функціонуватиме хостел, де зможуть зупинятися ідейні люди з інших міст, які приїжджають до Чернівців для волонтерства, соціальної діяльності. Наприклад, на просторі ще до відкриття декілька разів ночували ментори чернівецького осередку Української академії лідерства, які приїхали в місто для зустрічі з партнерами УАЛ.

«Простір ще не відкрився, але вже є активні люди, які хочуть в ньому щось творити. 25 вересня тут виступатиме музикант, поет з Харкова Іван Сенін. Хочемо, щоб під час його виступу, зокрема, про простір дізналися чернівчани. Адже простір не є закритим для людей, які в ньому не живуть», – каже Орест.

В «Apartamentul №24» будуть свої традиції. Наприклад, спільні понеділкові вечері, кіноперегляди, літературні читання, вечори акустичної музики, де спілкуватимуться, обмінюватимуться досвідом, разом проводитимуть час мешканці простору та їхні друзі.

«До нас вже звернулися 8 людей, які готові жити на просторі. У нас немає вікових чи будь-яких інших обмежень. Проте важливо, щоб це були активні та ініціативні люди. Сьогодні проекту необхідна підтримка місцевого бізнесу, але вже після відкриття простір забезпечуватиме себе сам», – сподівається хлопець.

Якщо вас зацікавила ідея «Вільного простору», звертайтеся до Ореста Порайка у Facebook.

 

Оксана Чорна

Фото Юлії Драган

 

 

Залишити відгук