Новини, Перша шпальта, Репортаж

Чому досі не можуть здати в експлуатацію новий дитсадок у Ленківцях

Будівництво нового корпусу дошкільної установи триває з кінця 2015 року.

Новий дитячий садок у мікрорайоні Ленківцях, який ще торік мав прийняти дошкільнят, досі не може розпочати роботу. Приміщення уже фактично готові до заселення дітей, однак об’єкт поки не зданий в експлуатацію. Головна причина – порушення пожежної безпеки.

Які недоліки виявили пожежники у новозбудованому об’єкті, та коли відкриють садочок, «Шпальта» намагалася з’ясувати  безпосередньо на об’єкті.

Будівництво нового ДНЗ у Ленківцях триває з кінця 2015 року. Здати в експлуатацію об’єкт планували ще торік. Проте відкриття перенесли на рік, тобто на осінь 2018 року. Однак на черговій сесії міської ради секретар міськради Василь Продан заявив, якщо ДНЗ не відкриють до Дня міста (6 жовтня), усі відповідальні чиновники за проект будуть звільнені з роботи.

Ще у червні цьогоріч депутат міськради Садгірського округу Любов Сорохан заявила, що відкриття садочка не допускають пожежники. Причина – будівля зведена з порушенням правил пожежної безпеки. Тому, аби все привести до ладу, треба розбити половину будівлі.

До назначеної дати відкриття садочка залишилося всього три тижні. Однак, тут ще не виконали всі важливі роботи.

На території працюють робітники фірми підрядника, яка зводила об’єкт. Також готують до передачі на баланс Чернівцітеплокомунерго котельню, яка забезпечить теплопостачанням ДНЗ.

Сучасна двоповерхова споруда має привабливий вигляд, поруч – незавершений дитячий ігровий майданчик.

Усередині уже частково облаштовані дитячі кімнати, робітники щось свердлять та тягнуть мережі. Такий вигляд має нині об’єкт, де невдовзі навчатимуться діти.

У будівлі є три групи пожежних виходів.

Наразі будівельникам залишилося впорядкувати територію біля садка. Мають засіяти траву та висадити кущі. А ще косметичні ремонти після пожежників, – демонструє об’єкт старший виконроб Павло Веренько.

За його словами, зараз готовність дитсадка до здачі в експлуатацію становить 90%.

«Тут вогнеборці роблять свою роботу. Після них нам доведеться дещо підмазати, зашпаклювати, підтерти. Здача об’єкта в експлуатацію затримується через різні проблеми: то були проблеми з фінансуванням, то з пожежниками. Знаю, що пожежники погодили завершити об’єкт без знесення стін з мінімальними витратами. Плануємо здати дитсадок до Дня міста», – розповідає Павло Веренько.

За словами будівельника, найважчим під час зведення об’єкта були затримки будівництва, а відтак відновлення роботи через затримання фінансування.

Очікують на завершення робіт, дозволу зайти у приміщення нового садочка та підготовку до прийому дітей і персонал ДНЗ №2. Уже закупили потрібне обладнання для освітнього процесу та функціонування закладу.

«Є все обладнання для харчоблоку, шафи духові, електроплити, картоплечистка, овочерізка, потрібна кількість столів із нержавійки, посуд, посуд на групи. Також білизна для ліжок, матраци, ігрові меблі, ліжечка, килими тощо. Є і обладнання для пральні: пральні машини, гладильний вал тощо», – розповідає керівник ДНЗ №2 Світлана Николайчук.

Нині дошкільнята мікрорайону Ленківці навчаються у приміщенні місцевої школи. Тут функціонує три групи дітей дошкільного віку. Це – 50 дітей.

«На черзі є діти, які хочуть вступити до нашого садочка, але ми не могли їх прийняти. Коли запрацює новий садок, зможемо прийняти усіх. Також у мікрорайоні є діти, які вступили в інші чернівецькі заклади. Спілкувалася з їхніми батьками, багато діток мають намір повернутися у наш мікрорайон, якщо буде місце у новому ДНЗ», – зазначила Світлана Николайчук.

Новий садочок «Лелеченя» розрахований на дві групи дітей ясельного віку, це близько 30 діток, і шість груп дітей дошкільного віку. Разом 160 місць. Відкриття садка – це також нові робочі місця для жителів мікрорайону. На роботу сюди уже запрошують вихователів, спеціалістів та технічний персонал.

Як пояснили в управлінні капітального будівництва департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міськради, наразі вирішили питання щодо пожежної безпеки на об’єкті. Зносити стіни будівлі ніхто не буде, пожежний водопровід прокладають, а відповідно, усі протипожежні заходи виконають.

«Наразі прокладають пожежний водопровід. Алмазною фрезою просвердлили дірки у перекриттях на сходових клітинах, де буде водопровід. Уже прокопали траншею від пожежного резервуару, звідти прокладуть мережу до сходових клітин та піднімуть на поверхи. Там встановлять ящики для можливості підключення пожежних гідрантів», – розповіла начальниця управління капітального будівництва департаменту Василина Маковійчук.

За словами чиновниці, ці роботи не були враховані у проекті будівництва та не передбачено фінансування. Це додаткові кошти з бюджету міста. Тому на минулій сесії міськради депутати внесли зміни до програми фінансування. Відповідно є можливість у межах фінансування перекинути кошти з об’єкта на об’єкт.

Наразі підрядник виконує ці роботи та очікує на проплати.

Як зазначила Василина Маковійчук, об’єкт змушені завершити та здати в експлуатацію до Дня міста.

22 листопада 2015 року на території нового садочка почали спилювати дерева та проводити підготовчі роботи до початку будівництва. Тут стояла стара хата священика, яка слугувала садочком. Нині тут новий садочок із назвою «Лелеченя». Загальна площа ДНЗ складає 2880 квадратних метрів.

Кошторис змінювали декілька разів, разом об’єкт обійшовся у понад 20 мільйонів гривень.

Ігрові павільйони у дитсадку вже встигли замінити згідно із рекомендаціями управління освіти. Тут є два павільйони для старшої та молодшої групи.

Стіни будівлі утеплені мінватою 10 см, муровані з газоблоку.

Новий ДНЗ розрахований на вісім груп. Тут є актовий зал, комп’ютерний клас, спортзал, медичне відділення, харчоблок, медична частина, ізольована кімната. Просторі коридори, три пари сходинкових клітин, у кожної групи – пожежний вихід.

У коридорі стіни ДНЗ уже частково розмалювали художники.

Їжу у групи дошкільнятам розвозитимуть ліфтом. Згідно із санітарними нормами, групи не повинні контактувати між собою.

Підвальне приміщення дуже просторе. Підвал можна використовувати за потреби, як бомбосховище. Нині тут – підсобні приміщення та пральня.

Також тут є фільтри для очищення води.

Нова котельня на дровах та два котли.

 

Ольга Максимюк

Фото Юлії Драган

 

Коментарі