Новини, Перша шпальта, Репортаж

Від канцтоварів до лімузина. Як у Чернівцях купити або безкоштовно отримати арештоване майно

Товари, які вилучила виконавча служба, виставляють на торги. Відтак нереалізоване майно віддають безкоштовно.

У Чернівцях можна задурно отримати будь-яке майно: автомобіль, будинок чи приміщення. Щоправда, не завдяки участі у розіграшах та лотереях – мова іде про арештоване чи конфісковане «добро»

Якщо його не реалізували за три етапи торгів, то передають на благодійні цілі. Це може бути будь-що – від канцтоварів до автомобілів. 

Зокрема, таким чином Карапчівська школа-інтернат та військові на потреби АТО отримали напівпричіп-рефрежиратор, пиломатеріали й дрова.

Як отримати

У Чернівцях цим займається філія державного підприємства «СЕТАМ». Директорка Чернівецької філії ДП «СЕТАМ» Галина Ландяк розповіла «Шпальті», які заклади отримують майно, хто ухвалює рішення про його передачу та яким чином відбувається ця процедура.  

«Безоплатно майно можуть отримати ті заклади, в яких виховують дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дитячі будинки сімейного типу, будинки дитини, установи виконання покарань, слідчі ізолятори, військові формування. Також майно можна передати благодійним організаціям, які надалі будуть розподіляти його між тими категоріями громадян, які цього потребують», – каже Галина Ландяк.

Процедура відбувається так: рішення про передачу ухвалює комісія з представників державної виконавчої служби, митниці, фіскальної та фінансової служб. Відтак комісія передає ДП «СЕТАМ» на ознайомлення список лотів, які можуть запропонувати на безоплатну передачу. Їх розміщують на сайті setam.net.ua у розділі «Безоплатна передача», там вони зберігаються протягом місяця. 

Конфіскат на передову

Чернівецька філія ДП «СЕТАМ» у рамках загальнонаціонального просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО» здійснила безоплатну передачу майна на потреби бійців АТО. Зокрема, передали напівпричіп-рефрижератор – військовій частині А 3160.

Також Чернівецька філія передала напівпричіп-рефрежиратор та товари широкого вжитку для потреб УДСНС України у Кіровоградській області, окрім цього  пиломатеріали та дрова (83,3 кубічних метри) для Карапчівської школи-інтернат.

Не тільки безоплатно…

Система електронних торгів арештованого майна працює не тільки з майном. Реалізують не лише конфіскат, а й увесь товар, вилучений виконавчою службою, арештоване майно, а також невиплачені кредити.

Зазвичай майно проходить процедуру торгів у три етапи.

«Перші торги щодо кожного лоту, якщо не було учасників або ніхто не зареєструвався; другі – уцінка майна; треті торги – уцінка майна на 50%. Якщо ніхто не зареєструвався, то подаємо документ, що торги не відбулися. Комісія у Києві ухвалює рішення. Відтак ми отримуємо лист про висновки комісії та передачі майна»,  розповідає директорка Чернівецької філії ДП «СЕТАМ.

Більшість майна, яке виставляють на електронні торги, – арештоване чи вилучене виконавчою службою. Конфіскат на торгах трапляється рідко, оскільки суди щодо конфіскатів є довготривалим процесом.

Якщо ви вирішили купити арештоване майно, треба бути готовим до того, що отримати його не так просто.

«Власники такого майна скоро не здаються, вони за нього судяться. Є люди, які знають усі ці нюанси і готові отримати те, за що заплатили»,  зазначає Галина Ландяк.

Зберігача арештованого майна визначає виконавча служба. Якщо зберігач – власник майна, тоді покупець має право ознайомитися з цим майном.

Лімузин з автозвалища

Іржаві, обвиті павутиною та занедбані автомобілі – так нині виглядає стоянка арештованих автівок у Чернівцях. Серед занедбаних фордів, ауді, мерседесів, є навіть лімузин у гарному стані.

44 автомобілі нині чекають свого нового власника на відстійному майданчику арештованого майна. Чи «оживуть» вони скоро?

«Нещодавно на торги виставляли лімузин. Він в хорошому стані, досить приваблива ціна. Були покупці, дивилися, але не взяли», демонструє нам лімузин на автостоянці фахівець з приймання майна ДП «Сетам» Віталій Маковій.

За його словами, більша частина машин тут переважно на ходу. Хоча й є такі, які потребують ремонту. Є автівки на іноземній реєстрації, але це не проблема. Адже їх після покупки в держави можна переоформити у МРЕО.

Більше інформації про арештоване майно шукайте тут.

 

Ольга Максимюк

Фото Юлії Драган

 

Коментарі