Аналітика, Новини

Дешево чи якісно. Скільки чернівчанам коштує зібрати дитину до школи

У розпал сезону підготовки до нового навчального року «Шпальта» відвідала найпопулярніші шкільні ярмарки та магазини міста, щоб дізнатися, скільки цьогоріч буде коштувати зібрати дитину до школи.

Якщо зазвичай серпень асоціюється з довгоочікуваною літньою відпусткою, стиглими кавунами й консерваціями на зиму, то для майбутніх першокласників та їхніх батьків останній літній місяць – це справжнє випробування. Адже потрібно ретельно обрати форму, рюкзак і все канцелярське приладдя для школи. Батьки разом із дітьми наполегливо вивчають асортимент на ринках та у магазинах – хочуть і вдало зекономити, і водночас придбати для своїх чад усе найкраще. Чи можливе поєднання «хороша якість-доступна ціна», ми вирішили запитати у продавців та покупців товарів для школи.

Ми поїхали на Калинівський ринок – зараз він, як ніколи, переповнений блузками, піджаками, портфелями, пеналами та усім можливим шкільним начинням. Тому неофіційно вважається найбільшим осередком товарів для школи. Продавці розповідають, що там, де ще три місяці тому було різноманітне насіння та розсада, зараз – зошити, щоденники й пенали. Оскільки сезон вимагає перекваліфікації, конкуренція серед торговців надзвичайно велика. На відміну від великих торгових центрів чи невеличких магазинчиків, на ринку стає людно вже о 8 ранку, а у вихідні – ще раніше. Пані Оксана разом із дочкою-першокласницею муштрує торговців канцтоварів ще спозаранку, тому розповідає власні секрети вдалих покупок.

«Сюди ми постійно приїжджаємо зранку, обов’язково у будній день, адже на вихідних тут дуже людно, є шанс бути затоптаним. Вважаю, що тут найкраще купувати товари для школи: палаток багато, є можливість порівняти ціни на товари. Зараз ми дуже ретельно обираємо рюкзак та форму – вони найголовніші. Не буду економити на портфелі, тому планую придбати від німецького виробника, з ортопедичною спинкою. Ну і, звісно, не треба економити на одязі. Звертаю увагу тільки на бавовняні блузи, з меншою кількістю блискіток чи паєток – знаю, що матеріал, з яких вони зроблені, здатний випаровуватися та шкідливо вплинути на шкіру, дихальну систему. А жодні 30-50 гривень різниці не варті дитячого здоров’я», – розповідає жінка.

Для батьків, які твердо вирішили зекономити, окрім звичайного продажу в роздріб, є можливість придбати товар гуртом (на майбутнє). Так можна значно дешевше купити зошити, олівці чи ручки. Також декотрі батьки першокласників об’єднуються в групи та купують по 15-20 екземплярів «набору першачка» із великою знижкою.

Наступним досліджуваним осередком товарів для школи став «Шкільний ярмарок», організований одним із найбільших гіпермаркетів міста. Асортимент товарів тут не програє ринку, однак ціни, за традицією, вищі. Порівнюючи вартість обраних товарів, виявилося, що кольорові олівці (тієї ж фірми та на стільки ж кольорів), тут обійдуться майже у 70 гривень. Тоді як у невеличких канцелярних магазинах чи на ринку вони коштують 37 гривень. Можливо, це і пояснює нечисленну кількість відвідувачів навіть у вихідний. Однак варто зазначити, що на різноманітні зошити, блокноти з малюнками та щоденники діють високі знижки, тому їх придбати тут вигідно.

Що ж до чернівецьких магазинів з канцелярією та дитячим одягом, то порівняно з іншими місцями продажу шкільного приладдя, ціни тут не «кусаються». Однак асортимент товарів не настільки широкий, як на ринку, тому є великий шанс «не догодити» дитині-першокласнику. Як розповів нам власник одного із магазинів канцелярії, на товар постійно є попит. Завжди є люди, котрі не хочуть кудись далеко їхати за покупками чи «товктися» людними ринками. За словами пана Івана, ціни, порівняно з минулими роками, майже не змінилися. Спеціально для «Шпальти» чоловік розповів декілька секретів вдалих покупок.

«Потрібно обирати товар разом із першокласником. Кольорові зошити, щоденники, малюнки на обгортках паперу, картону чи пластиліну – для дитини дуже важливо користуватися саме тим, що подобається. Так вона почуватиме себе спокійно та впевнено на уроках чи вдома під час виконання завдань. Повірте, нікому з батьків не сподобається увесь рік слухати: «Мамо, що ти мені за пенал такий негарний купила, я хотів з роботами-трансформерами, а не з машинками». Таке часто трапляється, першокласники дуже вибагливі до всього, це їхній перший досвід школи, тому все має бути, на їхню думку, ідеально»,– розповідає чоловік.

Також пан Іван зауважив, що не варто економити на рюкзаку для першокласника.

«Батьки часто думають: «Та ну, навіщо купувати щось дороге, все одно порве/зламає замок/забруднить». Ця позиція неправильна, адже для першокласника обов’язково має бути рюкзак із ортопедичною спинкою, доволі легкий та місткий, із надійними ременями і застібками. Дуже часто батьки купують найдешевший варіант, а через пару місяців приходять із претензіями, що я продав щось низькоякісне».

За  словами чоловіка, після першого невдалого досвіду вони все одно переходять на якісне та надійне.

 «Тому треба одразу вибирати щось нормальне. За досвідом експлуатації знаю, що ортопедичні рюкзаки, наприклад, німецького виробника, діти носять три роки і носили б ще, напевно, більше, якби не бажання оновити щось», – пояснює підприємець.

Також, як розповідає чоловік, не потрібно звертати увагу на пенали із готовим наповненням. Туди найчастіше кладуть товар дуже низької якості невідомого виробника, тому приладдя виходить з ладу всього за декілька днів. Якщо купити окремо пенал і окремо олівці/лінійки/ластики/точилки тощо, вийде не набагато дорожче, але значно якісніше.

Отже, дослідивши наймасовіші точки продажу шкільного начиння для першокласників, «Шпальта» дізналася такі ціни:

Канцелярія:

  1. Портфель – від 300 до 1300 гривень
  2. Зошити – 2-3 грн
  3. Обкладинки для зошитів – 1-3 грн
  4. Папка для зошитів – 16-30 грн
  5. Закладки для книг – 4-18 грн (набір)
  6. Цифрове віяло – 9-10 грн
  7. Рахункові палички – 8-10 грн
  8. Гелеві ручки – 2-7 грн
  9. Прості олівці – 2-3 грн
  10. Пенал – від 20 до 130 гривень (без наповнення)
  11. Обкладинки для книг – 15-35 грн (набір)
  12. Точилка та ластик – 10-30 грн
  13. Папка для праці – 25-50 грн
  14. Фломастери (12 кольорів) – 20-80 грн
  15. Кольорові олівці (12 кольорів) – 15-40 грн
  16. Альбом для малювання (30 аркушів) – 15-25 грн
  17. Склянка-непроливайка для води – 5-8 грн
  18. Гуаш (12 кольорів) – 40-60 грн
  19. Набір пензликів – 10-25 грн
  20. Кольоровий папір – 7-10 грн
  21. Кольоровий картон – 10-17 грн
  22. Клей-олівець – 4-10 грн
  23. Клей із пензликом – 9-13 грн
  24. Пластилін (12 кольорів) – 20-40 грн
  25. Дощечка для ліплення – 8-10 грн
  26. Ножиці – 10-15 грн
  27. Сумка для спортивної форми та взуття – 30-120 грн

Окрім базового набору канцелярії, у списках для першокласників деякі школи вказують спортивне начиння (скакалка, обруч, м’яч), підставки для книг та ручок чи шаблони для розкладу.

На одяг для першокласників ціни дуже різні. Все залежить від матеріалу, тканини чи країни-виробника. Костюм для хлопчика коштує від 450 до 1900 гривень, сорочки – від 200 до 400 гривень. Краватка обійдеться в 30-80 грн, а взуття – від 300 до 2000.

Для дівчинки вибір більш різноманітний. На ринках та у магазинах пропонують піджачки (від 300 до 500 гривень) і в комплект до них спіднички (від 250 до 400 гривень), штани (від 280 до 420 гривень) та шортики (320-400 гривень). Економний варіант одягу – шкільний сарафан, ціна на нього від 320 до 500 гривень. Блузи коштують від 200 до 600 гривень. Пара бантів в середньому 55, взуття – від 250.

Спортивний костюм обійдеться в 300-700 гривень, а взуття до нього – 150-600 грнивень.

Отже, загалом цьогоріч, аби зібрати до школи першокласника чернівецьким батькам необхідно викласти близько трьох тисяч дев’ятсот гривень.

 

Анна Колісник

Фото Юлії Драган

Коментарі