Ініціативи, Новини

Активісти продовжують сплав Дністром проти будівництва шести ГЕС

23 липня розпочнеться сплав за маршрутом «Заліщики – Хотин»

https://www.facebook.com/raftingkarpatycom/

Триває двотижнева громадська акція «Збережемо Дністер», під час якої проходить сплав на байдарках від Галича до Заліщиків з 14 по 21 липня, від Заліщиків до Хотина з 23 по 27 липня.

Метою акції є публічна відмова уряду від планів побудови каскаду ГЕС на Дністрі, вилучення цих планів з офіційних урядових документів і припинення будь-яких робіт у цьому напрямку.

Двотижневу акціють ініціюють і підтримують рух «Простір свободи», WWF в Україні, Інститут Центральної Європи, Зелений рух Буковини, Чернівецька Медійна Платформа «ШПАЛЬТА», «Рафтинг-Карпати» й низка інших організацій і спільнот України та Молдови.

Нагадаємо, Уряд прийняв Програму розвитку гідроенергетики на період до 2026 року, якою передбачено будівництво каскаду з шести ГЕС на Дністрі. Натомість місцеві ради, громадські активісти та екологи б’ють на сполох, вказуючи на негативний вплив гідроелектростанцій на річку та довкілля.

Незважаючи на вимоги природоохоронного законодавства, протести громадськості, категоричні заперечення екологів і численні рішення місцевих рад, державна компанія «Укргідроенерго» має твердий намір найближчим часом збудувати ці шість ГЕС.

Сумарна потужність каскаду, на будівництво якого планують витратити щонайменше 20 мільярдів гривень, становитиме лише 1/200 від сумарної потужності української електроенергетики. Однак при цьому знищать близько 200 кілометрів природного русла Дністра. Дністровський каньйон, яким ми його знаємо, просто перестане існувати.

Аналогічні акції за участю експертів-екологів проведуть на всіх зупинках уздовж течії.

22 липня в Заліщиках відбудеться Форум громадської взаємодії «Збережемо Дністер вільним!», на якому планують сформувати спільну стратегію на захист Дністра.

Як приєднатися до акції, дізнавайтеся за посиланням.

Коментарі