Аналітика, Новини

Нова транспортна схема у Чернівцях: у одних автобуси забрали, іншим – додали

Тимчасово припиняється робота автобусних маршрутів №11, 12 та 40. Ще вісім працюватимуть за новими схемами, бо у місті не вистачає автобусів.

 

Фото Альони Чорної

Від середи, 20 червня, припинять виконувати рейси автобуси №11, 12 та 40. Із перевізниками, які обслуговують ці маршрути, не укладатимуть договори на обслуговування маршрутів. Також змінять схеми руху ще восьми автобусних маршрутів.

«Ми розіслали перевізникам інформацію про ці зміни, і запрошуємо їх на інші маршрути обслуговувати рейси на наступні три місяці», – розповів у коментарі «Шпальті» заступник міського голови Водимир Середюк.

Після оприлюднення на сайті міської ради інформації про тимчасову зупинку роботи трьох автобусних маршрутів та зміни схеми руху ще восьми маршрутів, чернівчани розпочали збір підписів до петицій на сайті міської ради за збереження наявних маршрутів. Серед них: залишити маршрути №11 та 12, не укорочувати маршрут №9, залишення автобусів усіх маршрутів без змін тощо.

Чернівчани мотивують свої пропозиції тим, що тролейбуси не можуть забезпечити комфортне та вчасне перевезення усіх пасажирів, бо постійно ламаються, навіть у години пік.

«Окрім цього, зміна та скорочення маршрутів руху автобусів збільшує кількість пересадок та відповідно витрат на транспорт. Усі чернівчани відчули обмежені можливості тролейбусів у період страйку маршруток», – йдеться в електронній петиції на сайті міської ради.

Станом на понеділок, 18 червня, електронна петиція щодо збереження автобусних маршрутів №11 та 12 набрала 264 голоси. Тож, її повинні розглянути відповідні органи виконавчої влади упродовж 10 робочих днів з дня оприлюднення.

Натомість у міській раді коментують, що зміни у схемі руху маршруток це непопулярне для влади рішення, але наразі іншого варіанту немає. Таке рішення про перерозподіл автобусного ринку ухвалили на підставі аналізу дублювання маршруток із тролейбусами, а також необхідністю забезпечити маршрути, де немає тролейбусного сполучення.

«Перерозподіл наявного транспортного засобу – вимушений захід, оскільки маємо проблему на садгірському та рошівському напрямку, де автобуси у жахливому стані. Ми повинні забезпечити автобусне сполучення там, де немає тролейбусного», – зазначив Володимир Середюк.

За його словами, на всіх маршрутах збільшать кількість тролейбусів, зокрема, додадуть по 1-2 машини.

«Маємо проблему з водіями тролейбусів, наразі триває навчання 12 водіїв тролейбусів, це дозволить з вересня додати ще декілька машин», – каже Володимир Середюк.

Водночас перевізники стверджують, що тимчасове припинення маршрутів є незаконним.

«Рішення може прийняти лише виконавчий комітет. А рішення про зміну маршруту, про його ліквідацію, кількість автобусів, які виїжджають на маршрут розглядає комісія із організації роботи громадського транспорту. Але комісія не розглядала ці питання та не виносила їх на виконком», – зазначив голова Асоціації перевізників Чернівців Микола Альбота.

Окрім цього, він зазначив, що підприємство отримало від міської ради повідомлення 30 травня, тож нововведення може запрацювати через місяць, 30 червня.

«Це експеримент над чернівчанами. Станом ще на четвер, 14 червня, у маршрутках опитувальний лист зібрав уже 1237 живих підписів пасажирів на збереження цих двох маршрутів», – зауважив Микола Альбота.

За словами голови Асоціації перевізників Чернівців, за 21 рік роботи підприємство-перевізник, який обслуговує маршрути №11 та 12, чотири рази змінило рухомий склад. Наразі взяли у лізинг ще два нових автобуси. А згідно з новою схемою руху, частково на цьому маршруті курсуватимуть німецькі автобуси маршруту №1-а, які 2002 року випуску…

Зміни схеми руху автобусних маршрутів з 20 червня

  1. Схема автобусного маршруту №9 буде закорочена до розворотнього кільця на проспекті Незалежності в районі готелю «Турист».
  2. Автобусний маршрут №1-А буде спрямовано по вулицях Головній, Комарова, Героїв Майдану, Південно-Кільцевій та по вулиці Головній до розворотнього кільця в районі села Коровія.
  3. Схеми автобусних маршрутів Садгірського напрямку №15, №16 та №21, де діють пільги на перевезення, буде закорочено до зупинки «Шкільна» на вул. Головній.
  4. Автобусні маршрути №13, 17, 18, 23, 36 та 37 курсуватимуть без змін.
  5. Автобусні маршрути №26, №26А та №38 з 20 червня курсуватимуть за оновленою схемою.
  6. Маршрут №26 курсуватиме від заводу «Гравітон» до вул. В. Комарова через вул. Руську, В. Винниченка, Миру, В. Чкалова, Головну, В. Комарова, а з вул. Комарова до заводу «Гравітон» через вул. В. Комарова, Головну, В. Чкалова, Миру, Миргородську, У. Кармелюка, В. Винниченка, Комунальників, Руську.
  7. Маршрут №26А від заводу «Гравітон» до вул. Комарова курсуватиме через вул. Комунальників, В. Винниченка, Миру, В. Чкалова, Головну, В. Комарова, а від вул. Комарова до заводу «Гравітон» через вул. В. Комарова, Головну, В. Чкалова, Миру, Миргородську, У. Кармелюка, В.Винниченка, Руську.
  8. Маршрут №38 курсуватиме від аеропорту до гіпермаркету «Епіцентр» через вул. Лесина, Миколаївську, Миру, Авангардну, Миргородську, Кармелюка, В. Винниченка, Яську, проспект Незалежності, Головну, Ю. Гагаріна та Хотинську.

Внесуть зміни в графіку руху тролейбусів, також передбачено збільшити кількість автобусів на маршрутах №10, 10А.

 

Ольга Максимюк

 

Коментарі