Новини, Репортаж

У Чернівціводоканалі реалізують міжнародний проєкт із заміни водопроводу: чи буде відключення води

Комунальне підприємство «Чернівціводоканал» разом із міжнародними партнерами з Норвегії та Туреччини почали роботу над заміною старих труб. Вона триватиме 12 місяців. Вартість складає 10,6 мільйона євро без ПДВ. 

Про хід реалізації Проєкту муніципального водного господарства міста Чернівців прозвітував керівник КП «Чернівціводоканал» Андрій Колесник. Він каже, що зараз проводять фізичні роботи на станціях, камерах гідроудару. Також здійснюють технічні роботи стосовно проєкту, оскільки він, за словами Колесника, дуже складний.

«Є ділянки з технічними рішеннями, які повністю прийняли інженер та експертиза. А є ділянки, наприклад, схилу. Він дуже складний та буде потребувати додаткових робіт із геології і геодезії. Ці процедури допоможуть ухвалити правильні технічні рішення для виконання ще важчих робіт», – каже керівник підприємства.

Андрій Колесник додає, що сьогодні 2,5 кілометри труб на двох ділянках перебувають на складах насосних станцій у Чернівцях. Термін експлуатації труб сягає 50 років.

Паралельно завершуються тендерні процедури. Відтак розпочнуть заміну комунікацій від однієї ділянки до іншої. Планують змінити всю ділянку водогону від однієї насосної станції до резервуарів.

«За нашими планами, які є за робочим графіком, будуть мінімальні відключення води впррг 2-3 днів. Але це все непередбачувано. Більше ми побачимо за результатами робіт», – ділиться керівник підприємства. 

Водночас Андрій Колесник наголошує, що відключення води по місту буде залежати від наповнення мереж водогонів. Не варто забувати й про стан енергетичної системи. 

«Маневрова генерація в Україні знищена за останні 2 місяці. Плани ворога ми не знаємо. Можемо лише бачити, наскільки активізувалися в останні місяці та дні військові дії. Тому передбачати це буде складно», – розповідає Колесник.

У Чернівцях реалізують міжнародний проєкт з заміни водопроводу: чи буде відключення води

Також він зазначає, що турецька компанія FEKA готова за необхідности на певному етапі збільшити ресурси для проєкту. Запевняють, що це не тільки для вчасного, але і якісного виконання роботи.

Кількість осіб, які працюють над проєктом, визначають за поданням до інженера і за затвердженням банку. Частину робіт буде виконувати український субпідрядник – найскладнішу. Але іншу частину – турецька компанія.

«Ми добре усвідомлені про важливість цього проєкту для міста Чернівців. Наша компанія виконує роботи в багатьох країнах Європи. Тривалість контракту –  один рік. Але якщо стається надзвичайна ситуація, яку неможливо передбачити, тривалість може змінитися», – зазначає генеральний менеджер компанії «FEKA» Акин Арден.

У Чернівцях реалізують міжнародний проєкт з заміни водопроводу: чи буде відключення води

За словами головного субпідрядника Віктора Самка, графік виконання робіт розробили таким чином, щоб максимально зберегти подачу води на місто з мінімальними відключеннями. Планували, що вимкнення можуть бути тільки під час перемикання водогонів після прокладення мереж.

«Ця процедура займає одну-дві доби. Але наше завдання – зробити роботу так, щоб відключень практично не було. Плануємо, щоб її виконували в максимально стислий термін, без зупинки подачі води», – каже Самко.

У Чернівцях реалізують міжнародний проєкт з заміни водопроводу: чи буде відключення води

Головний інженер проєкту та представник данської компанії «COWI» Екар Даніель зазначає, що підрядника визначали за результатами міжнародної закупівлі. І вони були частиною процесу оцінки пропозиції.

«Ми віримо, що підрядник має достатньо досвіду та знань, щоб реалізувати цей проєкт. Ми як міжнародна компанія маємо відповідальність перед клієнтом водоканалу та суспільством стосовно того, щоб ці роботи були належної якости», – ділиться Даніель.

Керівник відділу стратегічного розвитку Геннадій Дудко каже, що є багато факторів, які можуть впливати на дату закінчення цих робіт. Вони залежать від роботодавця та від підрядника. Залежно від цього будуть або застосовувати штрафні санкції, або ж, навпаки, продовжувати контракт.

У Чернівцях реалізують міжнародний проєкт з заміни водопроводу: чи буде відключення води

Коментарі