Репортаж

Сплели 29 сіток у квітні: Як у Чернівцях у Народному домі виготовляють сітки для військових

Волонтери плетуть сітки й знаходять однодумців серед присутніх.

Український народний дім у Чернівцях виготовив сітки для військової техніки по 18 метрів, які згодом зшиють і відправлять на Донецький напрямок.

За квітень зробили 29 сіток різних розмірів, а в травні сплели 3 по 18 метрів. Ці вироби у Народному домі волонтери виготовляють уже рік. 

Звідки беруть матеріали, куди передають готові сітки та хто приходить плести – читайте у матеріалі.

«Накривають техніку й окопи»

Сітки чернівчани передають у різні бригади. Вироби є різних розмірів. Наприклад, довгі зелені – 18-метрові. Каркаси для плетіння за шириною мають 3 метри, але коли треба сітку на 9 метрів, то складають 2 або 3 каркаси разом.

В УНД наразі виготовили три сітки по 18 метрів. Потім їх зшиють до купи – це буде одна велика сітка для техніки. Вона піде на Донецький напрямок.

«Варто звертати увагу на те, який запит є у військових. Буває, що потрібні вироби розміром 3 на 4. Ми виплітали такі й передавали на фронт. Сітки мали бути вузькі та довгі. Пізніше хлопці їх з’єднували та накривали окопи», – каже координаторка волонтерської групи Українського народного дому Тетяна Татарчук.

Стандартні сітки мають розмір 3 на 6 або 3 на 9 метрів. Такі УНД передає на Сумський, Запорізький, Харківський напрямки.

«У нас є друзі – активісти, які зараз на фронті. Тримаємо з ними зв’язок. Вони кажуть, які потрібні вироби за розміром та в якій кольоровій гамі. Нещодавно ми плели світло-зелені. Вони чудово зливалися з травою, яка лише пробивалася з-під ґрунту. Влітку будуть більш насиченого зеленого кольору. Є також потреба у сітках пісочного відтінку», – каже координаторка УНД.

Використовують для роботи флізелін

Тетяна Татарчук зазначає, що матеріали для плетіння волонтери закуповують. Використовують саме флізелін. Він легкий та швидко сохне. Купують рулонами в інтернеті. Потім нарізають у цеху і починають плести. Ціна матеріалу в середньому коштує 3800 гривень. Гроші отримують зі зборів монобанки, яку вони створили. На ці кошти закуповують матеріали або роблять перерахунки волонтерам, які навчили УНД плести.

Сітки виробляють у Народному домі з травня минулого року. Коли почалася повномасштабна війна, спочатку нарізали тканини. Смужечки робили з різних матеріалів, які були відповідними за кольором та структурою. Передавали їх на вулицю Заньковецьку та в Польський дім, де раніше плели сітки з цього матеріалу. Такі тканини теж мають свої переваги – вони міцні. Але є і недоліки – дуже важкі та громіздкі. Згодом в УНД також вирішили плести сітки.

«Ми познайомилися та зв’язалися з волонтерською групою «Волонтернуті», яка в Літньому театрі. А саме з Тимофієм Письменним та Костянтином Скицьком. Вони нас навчили, допомогли сконструювати каркаси для плетіння сіток та привозили матеріали: основи та стрічки. Ми плели й передавали вироби їм», – розповідає пані Тетяна.

Координаторка зазначає, що за квітень УНД виготовив 29 сіток. Із них 3 на 9 метрів – 4 штуки, 3 на 12 – 3, 3 на 4 та 3 на 6 – 20 штук. Сплели також ще дві сітки – 3 на 6 метрів, які ще не передали військовим. Щоразу волонтери складають акт передачі сіток. Вказують розмір та напрямок, на який відвезли матеріали. Сітки надсилають Новою поштою або ж волонтерами від греко-католицької церкви, які їздять на фронт.

«Це стало моїм порятунком від самотности»

Плести сітки в Український народний дім одночасно приходять 10 або ж 15 осіб. Подекуди немає де стати. Наразі роблять це на першому поверсі у майстерні. Приміщення невелике, але тепле. Влітку планують переходити на другий поверх у зал, де також є каркаси для плетіння.

«Зал неможливо опалити. Там потрібен капітальний ремонт, щоб було затишно як улітку, так і взимку. Але це вже після війни. Думали, під час роботи будемо щопівгодини проводити руханку для розігріву, але це не допомогло», – розповідає пані Тетяна.

Фото УНД

Плести сітки до УНД приходять люди поважного віку та внутрішньо переміщені особи. Також сюди запрошують дітей шкільного віку.

«Я з 2014 року внутрішньо переміщена особа. Прожила 40 років у Луганській області. Туди вирушила разом із чоловіком. Жила щасливо, поки не почалася війна. У Чернівці приїхала до доньки, відтак вона перебралася до свого чоловіка за кордон. Я залишилася сама. Якось у газеті знайшла оголошення про пошук людей на плетіння сіток. Прийшла сюди, і це стало моїм порятунком від самотности», – розповідає волонтерка пані Юстина.

Також із вересня 2023 року в Народний дім приходять плести сітки активісти комунальної установи «Турбота». А ще – з Товариства репресованих та єврейського благодійного фонду «Хесед-Шушана».

«У нас є й маленькі помічники. Вони розбирають банки, знімають відео та щось скручують. Ми намагаємося залучати молодь, але якісна робота потребує зусиль та часу. Запрошуємо охочих долучитися до нас хоча б улітку», – закликає координаторка.

До коробок із сітками для військових волонтери вкладають обереги-тризуби, які вишила активістка Ольга, вірші, що склала пані Людмила, та дитячі малюнки.

Наостанок Тетяна Татарчук каже, що взимку вони активно виготовляли окопні свічки й поки поставили це на павзу. Запит на них зменшився, а виріс на сітки.

Матеріал підготувала студентка 2 курсу кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича Марія Титор

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі