Репортаж

«Писанки для котиків ЗСУ»: у Чернівцях відбувся благодійний ярмарок на підтримку ЗСУ

Благодійний ярмарок організували для збору коштів на потреби 107 окремої бригади Територіальної оборони з Буковини.

Благодійний ярмарок у Чернівцях

Благодійний ярмарок «Писанки для котиків ЗСУ» на вулиці Ольги Кобилянської в Чернівцях відбувся учора, 26 квітня. Його головною метою був збір коштів на потреби 107 окремої бригади ТрО.

Ініціаторкою заходу стала голова громадської організації «Крик душі» матерів та дружин військовослужбовців Ярослава Заліско. Також долучилися Чернівецька міська рада та Департамент соціальної політики Чернівецької міської ради.

«Ми мусимо їм допомагати, бо вони чекають нашої підтримки. Ми – надійний тил», – каже Ярослава Заліско.

У благодійному ярмарку взяли участь не лише дорослі, а й студенти та діти. Зокрема, на виставці картин були роботи вихованців художніх гуртків та шкіл. Студенти Вищого професійного художнього училища робили дітям аквагрим. Також проводили майстерклас з виготовлення ляльок-мотанок.

Крім того, на благодійному ярмарку проводили майстеркласи з розпису та декупажу писанок, декорування лози. Можна було навчитися навіть плести сітки.

У творчості знайшла розраду

Народні майстри та майстрині продавали саморобні вироби: бісерні прикраси, свічки у формі писанок, вишиті хустки та сорочки, вироби з дерева, сувенірні великодні яйця.

Останніми торгувала продавчиня Регіна. Вона розповідає, що це вироби її мами Галини, які та виготовляє вже декілька років. Всередині яйця виготовлені з пінопласту, а ззовні – з самозастигаючої глини. Чотири роки тому від раку помер її чоловік, тож Галина намагалася знайти розраду у творчости. Окрім того, вона пише картини та робить розпис на тканині й пляшках.

«Мама робить усе, що може робити. Вона дуже любить фантазувати. Все це – її творчість», – додає Регіна.

Дрони дійсно рятують життя

Також на ярмарку військовий збирав кошти на FPV-дрони. Каже, що всі його знають, як «Дєд» зі 107 бригади. Сам він нещодавно приїхав з Бахмута і зараз перебуває на лікуванні. Наголошує, що ці дрони дійсно рятують життя, тому він виклав їх поруч зі скринькою для донатів, аби люди побачили на що йдуть їхні гроші.

Наталія Коцур цього разу – відвідувачка ярмарки, хоча раніше також організовувала подібні ініціативи. Придбала собі ляльку-мотанку з банкою знизу, куди потрібно насипати зерно, аби в оселі був добробут. Каже, що залишилася задоволеною від покупки, адже тепер має подарунки на Великдень.

«Я працюю в комунальному центрі «Турбота» завідувачкою відділення денного перебування. Наші підопічні плетуть сітки, шкарпетки, килимки українським воїнам з першого ж дня війни. Ми це все робимо на благодійних засадах. Взимку теж торгували нашими саморобними речами. Зараз поки немає що продавати, тож сьогодні лише купуємо. Це дуже потрібна справа, адже потреба в допомозі ЗСУ величезна. Так ми наближаємо перемогу», – підсумовує пані Наталія.

Репортаж підготувала студентка 2 курсу кафедри журналістики ЧНУ ім. Ю. Федьковича Юлія Яськова

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі