Інтерв'ю, Перша шпальта, Репортаж

«Грають у Вищій лізі дитячо-юнацького футболу»: як ФК «Спарта» готує своїх вихованців

Дитячий футбольний клуб «Спарта» існує дев’ять років. Цьогоріч він пробився до Вищої ліги чемпіонату України з дитячо-юнацького футболу. Про складнощі клубу, брак спортивної інфраструктури, юнацький футбол та майбутнє чернівецької футбольної команди – в інтерв’ю «Шпальти».

«Грають у вищій лізі дитячо-юнацького футболу»: як ФК «Спарта» готує своїх вихованців

Футбольний клуб «Спарта» започаткували 2015 року на базі аматорського клубу «Маяк» із Великого Кучурова. Зараз «Спарта» налічує 18 команд у різних вікових групах. А чотири з них виступають у Вищій лізі дитячо-юнацької футбольної ліги України.

«Це наш перший сезон на такому рівні. Три команди в середині турнірних таблиць, ще одна – в нижній частині. Тому цього сезону сподіваємося закріпитися у першості, а в наступному вже претендувати на вищі місця», – розповідає президент клубу Олег Кердей.

Всього за клуб грають 352 спартанці. Олег Кердей каже, що вихованців розподіляють у команди за віковими категоріями та рівнем гри. Грати беруть усіх охочих, відбір поміж клубних вихованців проводять лише до найкращих команд.

У «Спарті», крім чернівчан, також грають діти з области та вимушені переселенці, які переїхали до міста.

«Грають у вищій лізі дитячо-юнацького футболу»: як ФК «Спарта» готує своїх вихованців

«У дитячому футболі головне – прищепити любов до спорту. Не всі діти, які займаються в нас, стануть футболістами. Але всі вони будуть здорові, зможуть швидко ухвалювати рішення, розвиватимуться як інтелектуально, так і фізично», – розповідає президент.

У клубі працюють 15 тренерів, які, крім основної спеціалізації, також повинні вміти виконувати обов’язки наставника та педагога. 

«Вони повинні відчувати дітей. Мені здається, що дитячим тренером набагато складніше бути, ніж професійної команди».

Спартанців навчають основ футбольної тактики та ігрової філософії. З віком діти все більше заглиблюються у теорію та більше часу проводять на футбольному полі.

«Попри це, навчання в школі для нас на першому місці. Тренери навіть перевіряють щоденники дітей, і ми стараємося впливати на тих, хто не вчиться. Адже футбол нині – розумний, інтелектуальний. І без старанного навчання в школі буде складно грати у ту гру, яку ми сповідуємо».

«Грають у вищій лізі дитячо-юнацького футболу»: як ФК «Спарта» готує своїх вихованців

У Чернівцях дуже мало футбольної інфраструктури

ФК «Спарта» не має власного футбольного поля, тому орендує комунальну ділянку, якої, щоправда, інколи не вистачає. Тут одночасно змушені тренуватися чотири команди клубу. 

«У Чернівцях дуже мало футбольної інфраструктури. Ми мусимо підлаштовувати тренування під ту кількість поля, яка у нас є. Зараз ми не можемо побудувати нормальний тренувальний процес через те, що нам не дають достатньо поля», – зізнається Олег Кердей.

У клубі кажуть, що для ефективного тренувального процесу їм потрібне окреме поле, яке буде повністю у їхньому користуванні. 

Олег Кердей розповідає, що вони зверталися до місцевої адміністрації з пропозиціями розвитку футболу, але наразі лише чекають відповіді.

У майбутньому клуб хоче започаткувати команду U-19, а в перспективі – й дорослий колектив.

«Наша головна ціль сьогодні – зберегти клуб, зберегти те, що ми набули за роки нашого існування. І десь трішки відвернути увагу від тих жахливих подій, які відбуваються у нашій країні», – каже Олег Кердей.

«Грають у вищій лізі дитячо-юнацького футболу»: як ФК «Спарта» готує своїх вихованців

Коментарі