Новини

Український фільм «20 днів у Маріуполі» — у коротких списках двох номінацій премії «Оскар»

Стрічка номінуватиметься на «Оскар» як найкращий документальний та міжнародний фільми.

«Оскар» оприлюднив короткі списки номінантів

Кадр із фільму

За місяць до оголошення остаточних номінантів на «Оскар» Американська кіноакадемія оголосила короткий список стрічок у 10 категоріях. Фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» потрапив одразу до двох — як найкращий документальний та міжнародний фільми.

Список опублікували на сайті премії «Оскар» 21 грудня, пише Суспільне Культура.

Кожен шортліст визначають члени відповідної секції, окрім категорій «Міжнародний повнометражний фільм» та «Анімаційний короткометражний фільм».

Остаточних номінантів на 96-ту премію «Оскар» оголосять у вівторок, 23 січня 2024 року. А сама церемонія відбудеться 11 березня о першій годині ночі у театрі «Долбі» в Голлівуді.

До участі у номінації «Документальний повнометражний фільм» допустили 167 стрічок, а от до короткого списку потрапило лише 15.

У наступний тур голосування в категорії «Міжнародний повнометражний фільм» обрали також 15 фільмів. У цьому відборі брали участь стрічки з 88 країн і регіонів.

Нагадаємо, «20 днів у Маріуполі» – це режисерський дебют воєнного кореспондента, фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. До створення картини долучилися фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Світова прем’єра стрічки відбулася на фестивалі незалежного кіно у США «Санденс», де фільм отримав приз глядацьких симпатій.

Раніше Шпальта розповідала, що до кваліфікаційних списків премії «Оскар» потрапили п’ять фільмів, які пов’язані з Україною.

Коментарі