Новини

П’ять фільмів, що пов’язані з Україною, потрапили до кваліфікаційних списків премії «Оскар»

П’ять фільмів відібрали до кваліфікації на «Оскар», які вироблені в Україні або в співпраці з українськими компаніями, а також зняті про Україну іноземними режисерами.

П’ять фільмів потрапили до кваліфікаційних списків премії «Оскар»

П’ять фільмів відібрали до кваліфікації на «Оскар». Один із них – «20 днів у Маріуполі». Фото із сайту кінофестивалю/beldocs.rs

П’ять фільмів від українських режисерів про Україну або знятих за української копродукції потрапили у двох категоріях в офіційні списки попередньої кваліфікації на премію «Оскар».

Про це повідомляє «Суспільне. Культура».

На сайті премії 8 грудня оприлюднили списки у категоріях на найкращий анімаційний та документальний фільм, а також найкращий міжнародний фільм.

Поки всі фільми пройшли кваліфікацію — технічний відбір, який передбачає виконання прокатних вимог і нагороди на кваліфікаційних міжнародних фестивалях.

21 грудня 2023 року оголосять список номінантів із 15 стрічок для документальних та міжнародних повнометражних фільмів. А 23 січня 2024 року — остаточних номінантів.

Сама церемонія відбудеться 11 березня 2024 року о першій годині ночі у театрі «Долбі» у Голлівуді.

П’ять фільмів, які потрапили до кваліфікаційних списків кінопремії

«20 днів у Маріуполі». Оскарівський комітет вирішив, що саме ця стрічка представлятиме Україну серед претендентів на номінацію на премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Стрічка пройшла попередню кваліфікацію в цій категорії, а також потрапила до переліку найкращих документальних фільмів.

«Гартовані гнівом» — від режисерів Лесі Калинської та Руслана Батицького, у категорії найкращих документальних фільмів.

«Звідки куди» — в українській копродукції зняв польський режисер Мачек Гамела.

«Батьківщина» — стрічка білорусько-українського режисера Олександра Міхалковіча та білоруської режисерки Ганни Бадзяки. Пройшла попередню кваліфікацію. Її виробництвом займалися в Україні, Швеції та Норвегії.

«Фотофобія». Стрічку спільного виробництва Словаччини, Чехії та України висунули на «Оскар» від Словаччини у категорії «Найкращий міжнародний фільм». Вона також отримала приз «Europa Cinemas Label Award» та нагороду за найкращий повнометражний документальний фільм на Варшавському міжнародному кінофестивалі.

Раніше шведські режисери розповідали в інтерв’ю «Шпальті», що Чернівці мають потенціал для світової кіноіндустрії.

Коментарі