Інтерв'ю, Перша шпальта

«Чернівці мають потенціал для світової кіноіндустрії»: інтерв’ю зі шведськими режисерами

Андерс Банке та Ліннея Піл приїхали до Чернівців, аби провести воркшоп та навчити молодих акторів як поводитися у кадрі та «читати сценарій». Про потенціал української кіноіндустрії, фільмування іноземного кіно у Чернівцях та важливість локальної кіношколи — в інтерв’ю Шпальти. 

Андерс Банке та Ліннея Піл розмовляють про українське кіно.

З Україною шведського режисера Андерса Банке пов’язують кіно, телевізійні проєкти, знайомі кінематографісти з Києва та любов до української кухні. 

«За час роботи над серіалом у Києві, я зблизився з багатьма членами знімальної групи. Тому коли почалась повномасштабна війна, подзвонив усім друзям і запитав,  чи потрібна їм будь-яка допомога. Тоді більшість свого часу присвятив саме волонтерству, бо для кіно період був дуже важкий. Надсилали припаси теробороні, допомагали біженцям тощо. Потім я зрозумів, що можу допомагати й українській кіноіндустрії. Зокрема і тут, у Чернівцях», — каже Андерс Банке.

До Чернівців разом з колегами він приїхав провести воркшоп з акторської майстерності та сторітелінгу. 

Майбутній режисер народився на півдні Швеції, де було важко здобути якісну освіту у сфері кіно. Тому у дев’яностих він вступив до російського «ВГІКу». Андерс Банке каже, що тоді це звучало як здійснення дитячої мрії.

«У Швеції для режисерів є лише одна кіношкола – у Стокгольмі. Але туди щорічно приймають близько шести людей. Плюс я бачив, які фільми після неї виходили, і думав: “НУДНО!”. А у москві сказали, що мене приймуть, якщо складу всі екзамени. З часом, звісно, я почав помічати, що росія стає все більш закритою та рухається не в тому напрямку», — згадує режисер.

Згодом Андерса запросили в Україну для створення телесеріалу. За словами режисера, тут дихалось набагато легше, попри менші бюджети. 

Читайте також: У кожному героєві є частини мене: інтерв’ю з режисеркою стрічки «Між нами»

Андерс Банке про українське кіно.

Українець врятував мій фільм

Колега Андерса, режисерка та акторка Ліннея Піл до України потрапила вперше. Розповідає – коли їй запропонували приїхати у Чернівці, погодилась без жодних сумнівів.

«У мене були деякі ідеї, які я планувала реалізувати у Києві, хотіла приїхати минулого літа, але скасувала плани через цю жахливу ситуацію. Почувалась безпорадною, намагалась волонтерити, зокрема завдяки Андресу. Але згодом вирішила допомагати у тому, що знаю та вмію найкраще — акторстві та сторітелінгу», — розповідає Ліннея. 

Серед українців є безліч талановитих фільммейкерів світового рівня, які можуть реалізувати будь-які ідеї та сценарії з відповідним інструментарієм, впевнена режисерка. 

Ліннея Піл розповідає про шведське кіно.

Зокрема, одного разу, коли більшість колег відмовляла, саунд-дизайнер з України, врятував її короткометражний фільм. 

«Я була переконана, що мій фільм втрачено. Колеги у Швеції сказали, що треба перезнімати, тому думала що Сергій скаже те саме. Але коли звернулась до нього він лиш сказав: “дай мені одні вихідні”. Пізніше стрічку презентували на безлічі кінофестивалів, а я вигравала нагороди. Але нічого з цього не було якби не Сергій», — розповідає Ліннея Піл.

Режисерка продовжує, що Україна багата на локації, де можна знімати найрізноманітніше кіно. Наступний свій фільм вона планує знімати в Києві, на Лисій горі. 

За словами Ліннеї, вона хоче створити автобіографічний психоделічний трилер, який базуватиметься на повісті «Вій» Миколи Гоголя.

Андерс Банке та Ліннея Піл розмовляють про українське кіно.

Це місто має потенціал для світової кіноіндустрії

«У Чернівців є велика проблема: тут занадто смачна кухня і занадто хороший алкоголь. Тому я вже усвідомлюю, що повернусь додому з кількома додатковими кілограмами», — сміється Андерс Банке.

Попри це, до Чернівців режисери обіцяють завітати ще.

У Чернівцях дешевше, місто розташоване близько до кордону, має різноманітну та компактну архітектуру — відзначають кінематографісти. 

«Тут є виразні історичні локації, є сумні радянські споруди. Але це все у відносній близькості. При створенні кіно це дуже важливо», — каже Андерс Банке.

Андерс Банке та Ліннея Піл розмовляють про українське кіно.

«Це місто має потенціал для світової кіноіндустрії. Навіть з точки зору тієї ж Швеції. Знімати історичні драми наші митці їдуть не у Стокгольм, бо там дуже дорого, а у Прагу чи до Литви. Чернівці теж мають шанс стати таким місцем. Тим паче в історії наших країн багато спільного», — додає Ліннея Піл.

Коли всі фільми виглядають однаково, це набридає глядачу

Перш ніж до Чернівців приїдуть світові кінематографісти, тут мають знімати кіно українці, переконаний Андерс Банке. 

У кіноіндустрій Швеції та України багато спільних рис та проблем. Одна з головних — централізованість. 

«Коли я починав знімати 25 років тому, мій рідний регіон не мав свого кіно. Багато країн у цьому плані дуже централізовані, і Україна не виключення», — каже режисер. 

Шведам набридли ті самі вулиці та актори зі Стокгольму. Тому вони практично перестали дивитись своє кіно, розповідає Ліннея Піл. Та коли у стрічках з’явились інші міста та акценти, інтерес до власної індустрії повернувся. 

«Талантів стане набагато більше, коли люди зможуть заробляти  створенням фільмів без того, аби переїжджати до Києва. Інакше вони або покинуть Чернівці назавжди, або просто закопають власний потенціал і займатимуться чимось іншим», — переконана Ліннея Піл.

Андерс Банке та Ліннея Піл розмовляють про українське кіно. Андерс Банке та Ліннея Піл розмовляють про українське кіно. Андерс Банке та Ліннея Піл розмовляють про українське кіно.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі