Новини

Щоб запобігти корупції: на Буковині створили групу для моніторингу закупівель

Група працює два тижні. До її складу ввійшли правоохоронні органи та юристи.

На Буковині почала діяти моніторингова група, що перевіряє прозорість закупівель. За перші два тижні роботи вдалося запобігти розтраті 200 мільйонів гривень із бюджету.

Про це на брифінгу повідомив очільник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк.

Він каже, що уряд створив робочі групи при кожній ОВА в Україні.

Технічні помилки у тендерах

У нашій області така група працює більше двох тижнів. За цей час їй вдалося запобігти ризику у втраті 200 мільйонів гривень.

Зокрема, йдеться про облаштування укриттів у Хотинській громаді. Там допустили технічну помилку. Зараз вносять правки до закупівель, у яких виявили помилки. Відповідно змінюють і умови договорів.

«Група, яка націлена на моніторинг закупівель усього, що стосується нашої области на рівні ОТГ, на рівні всіх комунальних закладів, коштів, які виділяють централізовано державою в рамках програми відновлення. Це основне завдання для того, щоб ми розуміли, що в цьому напрямку не можна було побачити зловживань, корупції або ще якось нераціонально використовувати державні кошти», – каже Запаранюк.

За виявлення корупції чи нераціонального використання коштів нестимуть відповідальність відповідно до Закону України.

До складу групи ввійшли правоохоронці, зокрема представники БЕБу та юристи. Очолив її заступник голови ЧОВА Руслан Домніцак.

Раніше «Шпальта» повідомляла, що начальник Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк представив колективу свого нового заступника з оборонних питань Руслана Домніцака.

Будуть моніторити посадовців

За словами очільника Чернівецької ОВА, група працюватиме постійно.

«Розуміємо, що наступного року в бюджеті буде дефіцит. Нам потрібно максимально раціонально використовувати гроші для того, щоб область пройшла наступний рік, зимовий період і далі активно працювала над розвитком і розбудовою», – каже посадовець.

Основним завданням групи буде контроль за прозорістю закупівлі, які здійснюватимуть заклади й територіальні громади.

Окрім цього, Запаранюк каже, що моніторити будуть чиновників та посадовців. Ідеться про зловживання посадою у військово-лікарських комісіях, де людям безпідставно дають можливість ухилятися від мобілізації.

 

Коментарі