Новини

Новорічні свята без головної ялинки: чи будуть у Чернівцях тематичні локації

Головної ялинки, як і торік, на Соборній площі не буде. Водночас облаштують тематичні зони по місту. 

Архівне фото “Шпальти”

У Чернівцях цього року не будуть встановлювати головну ялинку на Соборній площі. Водночас у місті прикрасять менші новорічні дерева та облаштують тематичну фотозону.

Про це «Шпальті» повідомила начальниця міського управління культури Юлія Сафтенко.

Ялинки прикрасять до свята Миколая

Новорічні ялинки розмістять у Жовтневому та парку імені Шевченка. Їх прикрасять до Дня святого Миколая, яке цьогоріч будемо святкувати 6 грудня.

«Вирішили, що не варто витрачати кошти на дизайнерів, щоб оздобити велику штучну ялинку, коли в країні війна. Тому відмовилися від головної ялинки, але натомість у двох парках: Жовтневому й парку Шевченка будуть стояти ялинки. Офіційно їх відкриють у свято Миколая. В установах культури вже готують тематичні заходи для дітей», — каже Сафтенко. 

У Жовтневому парку прикрасять живу ялинку в горщику. Її висота приблизно 5 метрів. У парку Шевченка встановлять штучну ялинку, яка наразі є у Центрі культури та дозвілля імені Тараса Шевченка. Також начальниця управління каже, що робитимуть ініціативи зі створення іграшок, якими потім можна буде прикрашати ялинки.

Минулого року Шпальта показала, як виглядає тематична новорічна локація на площі Філармонії. Також минулого року облаштовували фотозону й на Театральній. Там стояв триметровий дідух, котрого змайстрували на Франківщині.

На площі Філармонії планують оздобити фотозону. Для цього використають матеріали, які мають. Адже не знають чи все таки виділять на новорічно-різдвяні свята кошти з бюджету. Хоч вони й закладені, але відносяться до третьої черги оплат. Савтенко зауважує, що фінансисти попередили про те, що до кінця листопада будуть приймати заявки, але чи виділять на них кошти з бюджету — не факт.

Водночас Сафтенко каже, що ця фотозона буде не такою, як минулого року.

«Це буде нова фотозона з матеріалів, що у нас є. Вона буде виглядати по іншому, аніж торік. У нас є дедлайн до 25 грудня. Як і минулого року у перших числах грудня Водоканал має встановити на фонтані дерев’яну платформу», — додає начальниця Управління культури. 

Чому не можуть облаштувати локацію на Соборній площі? 

Новорічної локації на площі не буде, оскільки там розміщені ангари для допомоги переселенцям “Remar S.O.S”. Вони розташовані там ще з початку повномасштабної війни. Також одна з причин — фінансування на оздоблення ялинки. За словами Сафтенко, оргкоманда вирішила, що це буде недоцільним використанням коштів у час повномасштабної війни.

Коментарі