Інтерв'ю, Перша шпальта

«Медіація — не медитація»: у Чернівцях створять центр, де допоможуть вирішити конфлікти

У Чернівцях можна звернутися по допомогу для вирішення конфліктних ситуацій за допомогою медіації. Медіація – це спосіб вирішення або перехід від деструктивного до конструктивного конфлікту. Наразі в нашому місті відбувається навчання медіаторів та створення окремого центру, куди можна буде прийти, аби розв’язати свої проблеми.

Фото надала Софія Дутчак

У Чернівцях планують створити простір, де чернівчанам та гостям міста допомагатимуть вирішувати конфлікти. Йдеться про центр медіації, який матиме назву «Регіональний центр миру».

Медіація – один зі способів вирішити конфлікт, зокрема несудовим шляхом. Її мета – не пошук винного, а рішення, яке ухвалять обидві сторони конфлікту. Головне, щоби всі вважали це рішення оптимальним та прийнятним.

«Шпальта» поспілкувалася з психологинею, що практикує системну сімейну психотерапію, медіаторкою Софією Дутчак.

Про розвиток медіації у Чернівцях, основне завдання та чому медіація має стати культурою тилу в Україні – читайте в інтерв’ю «Шпальти».

Медіація об’єднує юридичні, психологічні, соціальні, культуральні та фізіологічні аспекти особистости

Софія Дутчак розповідає, що ще декілька років тому в Україні плутали медіацію з медитацією. Вона каже, що для когось це швидше поняття юридичної структури, проте насправді медіація – це посередництво у вирішенні конфліктів за допомогою спілкування та приймання людини як такої, цілісно. Медіація працює не лише з правовою позицією, а й із реальним інтересом людини, що виходить за межі юридичного розв’язання питань у суді.

«На мою думку, у нас залишилася система пострадянського суспільства. Як такого діалогу, комунікації чи вирішення конфліктів немає. У нас так: якщо є конфлікт – пішов постукав десь там, за спиною, щось сказав, але так і не спілкувався з людиною. Такий конфлікт стає деструктивним для обох сторін і згодом може призвести до гострих сутичок, психологічного насильства.

Є Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». В ньому вказано, що психологічне насильство містить у собі словесні образи, погрози, залякування… Різновид таких деструктивних конфліктів належать до психологічного насильства і карається законом», – розповідає медіаторка. 

Вона каже, що деструктивні конфлікти, які доростають до психологічного насильства, призводять до руйнації життя і людини. Медіація працює у поєднанні юридичних, психологічних, соціальних, культуральних та фізіологічних аспектів особистости. 

Медіація – культура тилу 

Наразі у нас триває війна. Як каже Софія, у світі всі говорять, що українці травмовані, і це колективна травма. Проте вона зауважує, що, крім цього, ми маємо внутрішні конфлікти. Ті, які притаманні для кожної сім’ї, кожному навчальному закладі, трудовому колективу тощо. 

«Вони є постійно. Якщо їх розібрати – вони є конструктивними, а не деструктивними. Медіація повинна бути культурою тилу. Про це я говорила під час міжнародної відкритої зустрічі з італійськими партнерами, яка відбулася в Чернівцях. Чому я так сказала? Тому, що у нашому випадку необхідно міняти систему, ми мусимо щось змінити. Якщо ж ні – завжди залишимося на цьому ж рівні, з пострадянськими поглядами. Тоді війна переросте й у внутрішню також», – додає пані спеціалістка. 

Наприклад, Софія Дутчак розповідає, що мала нагоду спілкуватися з різними людьми: з перехожими на вулиці, з ВПО, місцевими жителями, фахівцями. За її словами, велику кількість людей, які переїхали до Чернівців не влаштовує наша культура. У зв’язку з цим існує багато прихованих конфліктів, які вербально не висловлені, але притаманні внутрішньо.

Розвиток медіації у Чернівцях 

Знайомство з медіацією (модель Жаклін Моріно) у Чернівцях розпочалося 2016 року. До Чернівецького університету приїжджав медіатор – професор з Італії, який читав лекцію з відновного правосуддя та медіації. Відтоді процес розвитку медіації в нас помірно стриманий, але прогресує.

Медіаторка також зауважує, що важливо не плутати поняття медіації з психологією. Адже остання працює над особистісною проблематикою. Психолог не розв’язує проблеми, а надає людині простір, слухає її. І тоді сама людина в процесі бачить вихід із ситуації. А медіація – це спілкування двох сторін, і медіатор супроводжує їх у цьому, додає пані Софія.  

Основна роль медіатора – допомогти двом конфліктним сторонам зібратися в одному просторі. Водночас медіаторка розповіла про досвід роботи італійців у навчальних закладах та установах позбавлення волі. Зокрема у використанні медіації в роботі зі злочинцями й жертвами. У навчальній освіті створюють програми між учителями та дітьми. Учні вчаться вирішувати конфлікти.

«В ідеалі закладати поняття медіації необхідно ще зі школи. Але наразі ми відштовхуємося від реальности, яка є, і будемо все поступово робити. Спочатку просто інформуємо», – каже Софія Дутчак. 

У Чернівцях створять окремий простір. Туди можна буде звернутися і «принести» будь-який конфлікт: сімейний, колективний, трудовий чи будь-який інший. 

Медіатори у Чернівцях є, зокрема, на юридичному факультеті ЧНУ. Там створили цілий курс та лабораторію медіації і проводять сеанси при університеті. Софія розповідає, що декілька викладачів уже були в Італії на навчанні. Йдеться про відновне правосуддя та медіацію (модель Жаклін Моріно).

«Лабораторія медіації вже функціонує. Зараз ми працюємо над відкриттям Центру миру для всіх мешканців міста та области. Для них проводитимуть медіацію безкоштовно. Також плануємо проводити тренінги, майстер-класи для дорослих та неповнолітніх, просвітницьку роботу у різних закладах, колективах та – що важливо – задіювати культуру і мистецтво (театральне теж)».

Софія Дутчак резюмує, що нині дуже важливо слухати одне одного, адже сьогодення й війна мають трагічний відбиток на кожному з нас. Усі потребують підтримки та розуміння наразі, а це своєю чергою сприятиме у мінімалізації конфліктних ситуацій та, власне, їх вирішенню.

«Сподіваємося, що цей Центр та наші фахівці зроблять вагомий внесок для розвитку культури (культури спілкування також), профілактики насильства, налагодження стабільних міжнародних відносин і – що головне – сприятимуть наближенню переможного миру і розквіту нашого краю», – зазначає Софія.

Фото надала Софія Дутчак

Авторка фото: Юлія Морараш 

Коментарі