Репортаж

Зачитав молитву українською: у Чернівцях французький органіст зіграв благодійний концерт, присвячений військовим

Під час заходу зібрали кошти для придбання перев’язувального набору для вакуумної терапії ран.

У Чернівцях на благодійному концерті-реквіємі «Музика зраненої душі» за участи французького органіста Жана-Марі Леруа зібрали близько 11 тисяч гривень. Кошти передали волонтерці Галині Абрам’юк. Їх спрямують для придбання перев’язувального набору для вакуумної терапії ран – для хірургічного відділення лікарні, що на вулиці Фастівській. Апарат коштує понад 40 тисяч гривень і рятує життя нашим бійцям. 

Концерт відбувся у костелі Воздвиження Всечесного Хреста. Тут француз виступив уже не вперше. Флейтист Ігор Мацелюх, який мав грати разом із французом, захворів та не зміг приїхати.

Слухачі заповнили костел, адже француза чернівчани знають і люблять.

Свій виступ Жан-Марі розпочав із короткої молитви українською мовою. Нещодавно француз, який уже десятки разів побував у нашій країні, почав вивчати українську мову.

Жан-Марі зіграв композиції відомих світових композиторів, підібравши музику, яка співзвучна тому, що зараз переживає Україна.

Наприкінці концерту Жан-Марі виконав власну композицію, яку написав у пам’ять про загиблого Героя, відомого співака Василя Сліпака. До речі, з Василем Сліпаком француз був знайомий, адже вони часто зустрічалися у Парижі на різних проукраїнських демонстраціях.

На біс музикант зіграв знамениту «Мелодію» Мирослава Скорика.

Цікаво, що між композиціями під час концерту звучали короткі роздуми про війну, смерть і пам’ять військового капелана, письменника, священника-єзуїта Андрія Зелінського.

Традиційно француз виступив у вишиванці – темного кольору. Зараз у Жана-Марі є вісім українських сорочок.

Наприкінці концерту настоятель костелу Воздвиження Всечесного Хреста отець Анатолій Шпак зауважив, що назва концерту «Музика зраненої душі» найкраще передає почуття всіх українців. Бо немає зараз у нас жодної людини, в якої не боліла б душа.

Волонтерка, директорка ліцею №5 «Оріяна» Галина Абрам’юк зауважила, що її завжди захоплює справжність і щирість музиканта.

«І саме таким є Жан-Марі Леруа, який щиро і по-справжньому є разом з українцями на нашій нелегкій дорозі до Перемоги».

У Чернівцях Жан-Марі зіграв два концерти. Опісля має виступ у Вінниці. А відтак уже вдруге поїде до Кривого Рогу, де зустрінеться зі студентами музичного коледжу.

Україною Жан-Марі їздить автівкою, сам за кермом.

Довідка.

Жан-Марі Леруа є концертним органістом та головним органістом католицької церкви Матері Божої з Назарету у Парижі.

Народився він у Франції, у місті Анже. Навчався у католицькій школі. Його батьки були християнами-католиками. І, власне, саме це вплинуло на те, що він так захопився органом. Це був перший музичний інструмент, який  почув у своєму житті.

У консерваторіях міст Анже і Тур Жан-Марі вивчав орган, диригування хором та оркестром, а також фах композитора. Паралельно отримав диплом музикознавця. Після цього продовжив навчання у консерваторії в Парижі. А також вчився у Парижі у Schola cantorum – це музичний заклад, який спеціалізується на релігійній музиці.

Вперше сів за орган у 14 років. А професійним музикантом став у 30. Із 2010 року є головним органістом у церкві Матері Божої з Назарету в Парижі.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі