Репортаж

«Деокупація радянських ідолів»: на місці пам’ятника Боброву відкрили патріотичний артпростір

На відкритті Артпростору українського націоналізму у парку Шевченка відвідувачі могли заспівати повстанські пісні, навчитися користуватися стрілецькою зброєю та задонатити ЗСУ. 

У Центрі культури та дозвілля імені Шевченка з’явилася нова локація – Артпростір українського націоналізму. Перший захід, який відбувся на місці колишнього пам’ятника радянським генералам, отримав символічну назву «На покинутих згарищах»

Одна з організаторок Тетяна Маслюк розповідає, що майбутні заходи матимуть інші формати, але зі збереженням національного спрямування.

«Вважаємо, що кожен українець повинен не лише співати «Батько наш Бандера», а й жити його ідеями. Коли кожен із нас буде хоча б їх знати, то Україна стане ще потужнішою державою»,  каже Тетяна Маслюк, заступниця голови ГО «Велика сцена».

Організаторка додає – місце нового артпростору теж символічне, адже на цьому місці ще нещодавно стояв пам’ятник радянському генералу Боброву. 

«Оцей маленький клаптик землі був дуже багато років окупований «радянським ідолом». Ми недавно його звільнили. Ви бачите, що він розритий, недоглянутий. Та потім він стане красивим. Це такий прообраз усієї української землі, яку ми звільняємо. Так, вона залишається розритою та побитою, але ми її відновимо. І вона буде вільною, а головне – нашою», – переконана Тетяна Маслюк. 

До заходу долучилися також представники всеукраїнської організації «Тризуб» імені Степана Бандери та «Правого сектора». Головний командир «Тризуба» Олег Микитюк розповідає, що основи домедичної допомоги та правил поводження зі стрілецькою зброєю є обов’язковими у сучасних реаліях. Цього відвідувачі могли навчитися з допомогою інструкторів на підготовлених зразках зброї.

«Планувалося ще провести тренінг з особистої безпеки, з мінно-вибухової справи, але, на жаль,  адміністрація це не погодила. Сподіваємося, в майбутньому вийде його провести, бо тренінг якоюсь мірою є актуальнішим, ніж усі попередні. Адже разом із веденням бойових дій небезпечні предмети можуть з’являтися на вулицях наших міст. Було б дуже корисно, якби якомога більше людей могли візуально оцінити рівень небезпеки та розуміли, що робити у подібних випадках» – каже Олег Микитюк.

Також на заході можна було послухати повстанські пісні та задонатити на потреби Збройних сил. 

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі