Репортаж

«Чернівці одними з перших впроваджували електричний транспорт»: прогулянка тролейбусом з паном Ярком. Фото

Екскурсію на відреставрованому тролейбусі «Skoda 9 Tr» провели у рамках Європейського тижня мобільности.

У Чернівцях триває Європейський тиждень мобільности. У його рамках відбуваються заходи, мета яких покращити якість життя мешканців та гостей міста.

Організатори проводять велопробіг, громадські обговорення щодо оновлення велоконцепції, а також перевіряють вулиці міста на доступність. У програмі також є екскурсії з паном Ярком. Одна з них – «Подорож у минуле: прогулянка тролейбусом».

«Я розповідаю і про минуле транспорту, і про електротранспорт. Загалом як він виник, чому він виник, чому він важливий в історії нашого міста, як це формувалося. І тут, я думаю, чернівчани, туристи, приїжджі гості нашого міста можуть зафіксувати певну послідовність і взаємозв’язок між промисловістю, між торгівлею, між відпочинком, до прикладу, пов’язаним з річкою Прут, пляжем, з заводами, підприємствами, з торгівлею, діловим історичним центром», — розповідає екскурсовод.

Як каже Пан Ярко, така екскурсія допомагає краще пізнати історію, зокрема про транспорт. Про це гід розповідає у відреставрованому тролейбусі «Skoda 9 Tr». Цьому тролейбусу понад 40 років.

«Чернівці були одними з перших, які впроваджували досвід електричного транспорту, трамваїв, потім тролейбусів. Це ж 39-й рік, тому ось так. Але тоді були зовсім інші соціально-економічні передумови. Ми живемо в інший час. У нас інші умови та чинники, які впливали на розвиток та формування громадського транспорту у Чернівцях», — додає пан Ярко.

У нашому місті тиждень мобільности триватиме до 22 вересня. Аналогічні заходи проводять по всьому світі – у майже 3000 містах.

«Чернівці беруть участь уже водинадцяте. Ми намагалися скласти програму таким чином, щоб залучити людей різних категорій, аби кожному було щось цікаве», — резюмує один з організаторів Богдан Старик.

Фото Миколи Гнідка

Коментарі