Новини

Педагоги звернулися до обласної ради, а міська призначила нового директора: чи відновлять навчання у ліцеї №7

Педагогічний колектив звинуватили у зриванні навчального процесу. Своєю чергою вчителі звернулися до облради з проханням повпливати на Чернівецьку міську раду.

Фото: Суспільне Чернівці

Сьогодні, 14 вересня, у ліцеї №7 не проводили уроки. Як повідомили у пресслужбі Чернівецької міської ради, частина педагогічного колективу не вийшла на роботу, а частина перебувала на робочих місцях.

«Навчальний процес не триває, що є порушенням законодавства та прав дітей. У закладі перебувають представники Управління освіти», – повідомляли у міській раді.

Водночас група вчителів ліцею №7 прийшла на сесію Чернівецької обласної ради. У такий спосіб працівники вирішили показати, що вони не погоджуються з рішенням Управління освіти та міського голови.

Напередодні «Шпальта» писала, що у Чернівцях звільнили директорку ліцею №7 Світлану Рудько. Трудовий колектив на знак протесту взяв відпустку на 14 днів за власний кошт.

Наразі працівники ліцею підписали та направили колективні звернення до Президента України Володимира Зеленського, міністра освіти й науки України Оксена Лісового, керівника Чернівецької обласної прокуратури Антона Ковальського та до Територіального управління Державного бюро розслідувань. У зверненнях ідеться про неправомірні дії керівництва Управління освіти Чернівецької міської ради. Відповідні документи опублікувала депутатка Яна Брус на своїй сторінці у фейсбуку.

Фото з фейсбук-сторінки Яни Брус


«Єдиний законний спосіб – привернення уваги громадськости». Звернення до обласної ради

Декілька представників ліцею №7 прийшли на сесію Чернівецької обласної ради, аби попросити допомоги у вирішенні конфлікту, що склався. Тетяна Сащук — учителька української мови, що працює у цьому навчальному закладі, – зачитала звернення, яке вчора підписав весь педагогічний колектив.

Скриншот із трансляції сесії

«Сьогодні ми всі стали заручниками розправи чернівецького міського голови Романа Клічука та начальниці Управління освіти Чернівецької міської ради Ірини Ткачук із керівницею та працівниками нашого освітнього закладу. Учора, 13 вересня, наказом заступника начальника Управління освіти Дениса Круглецького протиправно звільнили Світлану Рудько. Причина: нібито невиконання обов’язків, передбачених трудовим договором. Ми вважаємо, що цей наказ є протиправним, а матеріали перевірок, які тривали в травні 28 днів, здійснені з умисною метою протиправного звільнення. Ці протиправні дії здійснив Денис Круглецький у той момент, коли Ірина Ткачук поїхала у відрядження до Великої Британії», – каже вчителька ліцею №7.

Тетяна Сащук додає, що вони розуміють, що роблять не так, і попросили вибачення у дітей та їхніх батьків. Зокрема за те, що перші не вийшли сьогодні на навчання. Водночас учителька обіцяє, що згодом це відпрацюють: згодні вийти у вихідний і залишитися в другу зміну, аби надолужити втрачене.

«Але ми вважаємо, що єдиний законний спосіб – привернення уваги громадськости у таких наших діях. Від самого призначення Ірина Ткачук втручалася в автономію нашого освітнього закладу. Ми з січня 2022 року на автономії. Очільниця Управління освіти вимагала систематично виконувати абсолютно недолугі доручення, постійно скеровувала різноманітні комісії. Через перевірки ні вчителі, ні адміністрація закладу працювати не могли. Ірина Ткачук за півтора року жодного разу не зустрілася ні з колективом ліцею, ні з батьками, а також ігнорувала всі письмові звернення, які були. На наше переконання очільниця Управління освіти повинна допомагати, консультувати педагогів та батьків, забезпечувати якісний освітній процес, а не створювати конфліктні ситуації, направляючи постійно комісії з метою покарання уявних ворогів та просувати свої незрозумілі інтереси. Тому просимо вас, шановні депутати, проявити громадянську позицію і стати на бік освіти», – каже пані Тетяна.

Водночас її колега – вчителька зарубіжної літератури, Діонісія Березніцька – пояснила, чому колектив звертається саме до обласної ради. Каже, що у міській їх не чують. Ба більше, Діонісія звертається з питанням «чому одна людина має вирішувати долю інших». Просить очільників ОВА та облради повпливати на Романа Клічука на очільницю Управління освіти.

Скриншот із трансляції сесії

Окрім учителів, зі зверненням виступила й представниця від батьківського колективу сьомого ліцею. Вона зауважила, що у їхньому освітньому закладі створені всі умови для навчання. Свої слова підтверджує результатами анонімного опитування від Управління освіти минулої осени. Мовляв, 94,3 % батьків вважають, що в ліцеї створені комфортні умови для навчання.

На сесії обласної ради був присутній заступник міського голови Юрій Лесюк. Він підтвердив, що директорку ліцею № 7 звільнили. Водночас він спростовує інформації про те, що такі дії Управління освіти не законні. Нагадує й про догани, які отримала Рудько. Вона вже оскаржувала першу в суді, проте рішення було на користь Управління освіти.

Що кажуть депутати Чернівецької обласної ради? 

Володимир Мороз та Ярослав Бартош кажуть, що таке питання треба вирішувати у судді, але не переривати освітній процес.

«Якщо є конфлікт, то освітяни мають повне право звертатися до суду. Але через ваші відпустки не повинні страждати діти. Ви вчителі, які несуть світле і піклуються про дітей. Ви не мали права переривати навчальний процес. Є суд. Якщо ви з чимось не згодні, то звертайтеся туди», – зазначив Володимир Мороз.

Бартош теж вважає, що неприпустимо, коли діти втягнуті в такий конфлікт. Він просить повернути учнів за парти та продовжити навчальний процес. А все, що стосується закону, вирішувати в судах.

Водночас Петро Скорейко попросив внести на розгляд сесії питання, що стосується сьомого та дев’ятого ліцеїв. Він пропонує створити спеціальну комісію, яка вивчить питання цих освітніх закладів.

Очільник Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк пообіцяв завтра зібрати робочу депутатську групу щодо конфлікту між працівниками ліцею та Управлінням освіти.

Призначення нового директора ліцею №7 

Наразі відомо, аби відновити процес навчання, на посаду директора сьомого ліцею призначили нового директора Сергія Кізіму. Однак, як повідомляють у пресслужбі міської ради, станом на 15:28 до ліцею потрапити не могли, оскільки приміщення замкнули невідомі.

На фото Сергій Кізіма

Водночас заступник начальниці Управління освіти Денис Круглецький каже, що відзавтра навчальний процес у ліцеї відновлюють та закликають батьків приводити дітей на навчання.

«Ми відновлюємо процес. Діти не мають бути заручниками цієї ситуації, навчання повинно продовжуватися», – каже Круглецький.

В управлінні зауважують, що питання стосовно колективу та реорганізації освітнього процесу тепер вирішуватиме новий директор.

Відомо, що раніше Сергій Кізіма був директором ліцею №14.

Коментарі