Новини

Скандал навколо ліцею №7 у Чернівцях: що кажуть головна освітянка, директорка школи та батьки

«Шпальта» дізнавалася про причини звільнення директорки ліцею, зрив навчального процесу та за що очільниця навчального закладу отримувала догани.

Фото: Суспільне Чернівці

У Чернівцях звільнили директорку ліцею №7 Світлану Рудько. Трудовий колектив на знак протесту взяв відпустку на 14 днів за власний кошт.

Наказ про звільнення директорки опублікувала депутатка Яна Брус на своїй сторінці у фейсбуку. У ньому йдеться, що причина звільнення – систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, які зазначені у трудовому договорі. За пів року директорка ліцею отримала три догани. У кожній ішлося про непрозоре зарахування дітей до першого класу, використання благодійних внесків не за призначенням та некоректне ведення фінансово-господарської діяльности освітнього закладу.

Також у прямому етері Яна Брус спільно зі Світланою Рудько звертаються до міського голови Романа Клічука, аби той скликав позачергову сесію. Водночас в етері зазначили, що трудовий та батьківський колективи обурені, й аналогічно стурбована батьківська громада ліцею №9.

Фото: Яна Брус

85 працівників ліцею взяли відпустку у знак протесту

Два роки тому пані Світлана виграла конкурс від Управління освіти та продовжила працювати директоркою ліцею. Тоді з Рудько уклали трудовий контракт на шість років. За словами директорки, її звільнення добивалися півтора року. Відтоді, як прийшла на посаду нова керівниця Управління освіти Ірина Ткачук. Директорка припускає, що остання хоче «дати дорогу молодим».

«Людина з досвідом та своєю власною думкою її не влаштовує. Догани ні за що і ні про що. За всі 20 років мене цінували завжди, заклад має свій імідж та авторитет у громаді, а також багато подяк, нагород, медалей. У нас дружній креативний колектив. Він обурений цим рішенням. Учителі взагалі були налаштовані написати заяви на  звільнення, я стримала їх. Натомість вони написали заяви на відпустки, бо не можуть працювати в таких умовах. Вони не погоджуються з рішенням міськради. Ми не зриваємо освітній процес. Його зриває міська рада та Управління освіти», – висловлює свою позицію у коментарі «Шпальті» ексдиректорка ліцею Світлана Рудько.

Фото з фейсбук-сторінки Світлани Рудько

Сьогодні, 13 вересня, 85 представників трудового колективу написали заяви на відпустку за свій кошт. Цю інформацію підтвердив «Шпальті» заступник начальниці Управління освіти Чернівецької міської ради Денис Круглецький.

Учителі повинні забезпечити навчання дітям – позиція батьків

«Шпальта» отримала інформацію від батьків ліцею про те, що сьогодні до батьківських чатів надійшло повідомлення від адміністрації школи, у якому йшлося, що з 14 по 29 вересня у навчальному закладі призупинять освітній процес. Причина: звільнення директорка Світлани Рудько та відпустка без збереження заробітної плати всього педагогічного колективу. У батьків попросили розуміння та підтримки, оскільки колектив ліцею не підтримує рішення Управління освіти.

Мама одного з учнів ліцею Оксана Прохорова розповіла нам, що вона та більшість батьків проти, аби переривався освітній процес. Каже, що напередодні вчителі повідомили учням, що ті будуть вдома самостійно проходити матеріал, який прописано у навчальній програмі.

«У нас чітко визначено законодавством період навчання та період, коли у дітей є канікули. Я за те, що навчальний процес повинен тривати. Діти не мусять страждати. Вчителі повинні забезпечити навчання для дітей. Якщо працівники написали заяви на відпустку – нема питань. Дайте заміну цим учителям, бо зривати навчальний процес не можна. Я за те, щоб діти вчилися, бо переривання цього процесу – грубе порушення», – зазначає Оксана Прохорова.

Вона вважає, що Управління освіти повинно провести перевірку, чому одночасно всьому педагогічному складу ліцею дали відпустку.

«Я не думаю, що навчальний процес призупинять. Адже це – грубе порушення. Думаю, Управління освіти міста чи области не допустить цього, оскільки тоді це питання потрапить до міністерства, яке відправить сюди перевірку. Якщо треба підтримати директорку, то ми підтримаємо. Але просимо не порушувати навчальний процес, адже діти не повинні страждати», – каже мама учня ліцею.

В Управлінні освіти нам повідомили, що наразі намагаються зробити все, аби не зірвати навчальний процес у ліцеї, щоби діти змогли піти до школи. Водночас очільниця відомства Ірина Ткачук розповіла детальніше про причини звільнення директорки з посади. Вона підтверджує, що справді Світлана Рудько отримала три догани, але вони не безпідставні. Ба більше, Рудько вже оскаржувала першу в судді, проте рішення було на користь Управління освіти.

Архівне фото “Шпальти”

Корупція, непрозорість роботи та травмування дітей у школі

Перша догана стосувалася листа, який надійшов до міської ради від Чернівецької ОВА про незаконний збір коштів.

«Хоча всюди пишуть, що лист був анонімним, то нам надійшла не анонімка від ОВА. Тоді дали доручення керівнику закладу освіти розіслати анонімне опитування для батьків про збори коштів, а також було питання щодо того, чи все влаштовує у роботі закладу. Директорка вважала, що на свій лад може виконати це доручення, створивши своє опитування. Відповідне доручення давали декілька разів. Й останній раз відверто сказали, що виконали його так, як собі хотіли. Тоді оголосили догану – її оскаржили в суді. Але перевага була на нашому боці», – каже Ткачук.

Друга догана стосувалася непрозорого зарахування дітей до першого класу. Ткачук розповідає, що управління видало наказ до керівників закладів освіти про прийом першокласників за допомогою реєстрації на сайті всеукраїнської інформаційної системи. Вона каже, що всі школи впоралися з цим завданням, окрім сьомого ліцею. Там з’ясувалося, що всі батьки не вміють користуватися інтернетом і не можуть зареєструвати свою дитину.

Третя догана стосувалася травмування учнів у школі. Пані Ірина каже, що під час освітнього процесу один школяр травмував іншого. Внаслідок цього у дитини серйозна травма ноги. Більше місяця учень пересувався на кріслі колісному та переніс декілька операцій. Наразі на дитину чекає довга реабілітація. Хлопчика забрали зі школи. Ткачук зауважує, що у кожному закладі може травмуватися дитина. Питання в тому, яким чином виконують питання організації безпечного освітнього процесу, додає головна освітянка міста.

Ткачук спростувала інформацію про постійні перевірки закладу впродовж півтора року.

«Не було таких перевірок ні півтора року, ні довше, які проводило б Управління освіти. Принаймні я цього не пригадую. За нашим запитом до відділу контрольно-перевірочної роботи міської ради здійснили перевірку трьох найбільших шкіл, що перейшли на фінансову автономію з січня минулого року. Це колишні 22, 15 та 28 школи. Якщо ми говоримо сьогодні, то це сьома гімназія, сьомий ліцей та ліцей номер тринадцять»

Перевірка, що відбулася вчора, 12 вересня, була запланованою. Моніторили, чи усунуло керівництво закладу недоліки попередньої перевірки. Ліцей частково усунув або взагалі не усунув 40 порушень із понад 90. Як каже Ткачук, звичайно, Управління освіти не могло не реагувати на ці та попередні порушення.

«Це що таке – шантаж маленькими незахищеними дітьми?»

Сьогодні був останній робочий день директорки Світлани Рудько. Вона підписала відпустки всьому робочому колективу ліцею. Але, за словами Ткачук, це можна було робити лише у тому випадку, якщо вчителя чи вчительку є ким замінити, аби не зривати навчальний процес.

«Це останній пазлик того, що відбувається в закладі. Як вони стверджують, усі працівники закладу прийшли до керівника і попросили підписати відпустку за власний кошт. Заяву за власним бажанням можуть підписати лише у тому випадку, якщо є ким замінити цю людину. Будучи директоркою останній день, якщо ти поважаєш право дітей на освіту, якщо ти поважаєш батьків, то як можна було всім педагогічним працівникам підписати заяву на відпустку і перервати навчальний процес? Хоча я сподіваюся, що все-таки вдасться домовитися з працівниками не переривати процес на два тижні. Це що таке? Це такий шантаж? Шантажувати маленькими незахищеними дітьми? Я цього не розумію й не розумію того, коли особисті інтереси переступають чиїсь права», – каже Ткачук

Також пані Ірина відреагувала й на думку пані Світлани стосовно того, що на посаду хочуть покласти молоду людину. Каже, що підтримає будь-якого директора, і вік не має значення.

«Я абсолютно проти ейджизму, булінгу, мобінгу. Тут ідеться про законність. Є законне поле, і його потрібно дотримуватися. Стосовно нашого плану дій: розуміємо, що батьки проти переривання навчального процесу. Ми призначимо виконувача обов’язків і будемо відкликати з відпустки працівників. Але я переконана, що в освіті працюють ті люди, які дітей люблять і розуміють своє покликання. І, можливо, хтось діяв сьогодні на емоціях. Та все ж сподіваюся, що люди заспокояться і повернуться в авдиторії, де вони повинні бути, бо найголовніше – це діти», – резюмує Ткачук

 

Коментарі