Новини

Чернівці – серед міст, що найбільше підтримують ЗСУ: у міськраді розповіли, як це відбувається

У місцевої влади немає можливости купувати речі військового призначення, оскільки зараз діє заборона уряду про витрачання коштів із місцевого бюджету на закупівлю будь-чого військового призначення.

Наразі Чернівці – одні з тих, де виділяють найбільше коштів на підтримку ЗСУ. На попередній сесії Чернівецька міська рада виділила понад 22 мільйони гривень на потреби української армії.

Про це повідомив голова міський голова Роман Клічук на своїй щомісячній пресконференції.

Він розповів, що у раді вони часто отримують запити від військових частин. Закрити ті потреби, про які просять військові, місцева влада не має права, проте може виділяти кошти з місцевого бюджету.

До прикладу, Клічук навів запит на 20 мільйонів гривень. За його словами, у запиті військові обов’язково повинні вказати, на що саме їм потрібна відповідна сума. Водночас він додає, що влада Чернівців не може розповідати про всю допомогу.

«Ми не маємо права це все публікувати, не маємо права показати, адже діє заборона. Все, що ми можемо, – сказати, які суми виділяємо. А в яку частину, на що саме і куди – не можемо. Хоча, думаю, у повоєнний час це питання стане відкритим, і тоді зможемо все показати», – каже Клічук.

Він додає, що у місцевої влади немає можливости купувати речі військового призначення. Оскільки діє заборона уряду про витрачання коштів із місцевого бюджету на закупівлю будь-чого військового призначення. Водночас він зауважив, що зараз в уряді на розгляді є закон, який у майбутньому може скасувати таку заборону.

Раніше «Шпальта» розповідала, що міська рада оголосила тендер на закупівлю 22 квадрокоптерів на понад п’ять мільйонів гривень. Їх придбають на прохання ТрО, оскільки Міністерство оборони не дає дозвіл військовій частині на цю закупівлю.

Міська рада планує купити такі дрони до 15 вересня та передати Чернівецькій військовій частині.

Також раніше оголошували тендер на закупівлю автомобілів для військових. Ідеться про чотири вживані джипи типу «Nissan Navara» за 2 мільйони гривень та 2 вживані мікроавтобуси типу «Mercedes Vito» за 500 тисяч гривень. Проте тендерні торги не відбулися, тож тендер оголосили повторно.

Водночас Клічук заявив, що сподівається, що за тиждень ці джипи й мікроавтобуси зможуть закупити та передати військовим частинам.

«У будь-який інший спосіб це неможливо. За законодавством ми можемо перераховувати гроші як субвенцію на частини, якщо є лист із підписом командира, бригади або частини. Задовольняти всі запити від військових, на жаль, ми не маємо права»

У стінах міської ради раніше лунала пропозиція створити програму підтримки військових. Проте, як каже Роман Клічук, більшість представників депутатського корпусу вважає, що це популістичне рішення. Пояснює це тим, що всі військові повинні бути в рівних умовах

«Якщо оплачувати кошти відповідно до програми допомоги військовим, що на фронті, то ми це розуміємо. Але тим, які працюють у Чернівцях і, наприклад, прикріплені до військкомату – ми вважаємо, немає потреби. Тому більшість депутатського корпусу вирішила, що ці кошти можна витрачати на закупівлю дронів, машин і перерахунок грошей на ті бригади та частини, що є у Чернівцях».

Раніше «Шпальта» писала про те, чи може місцева влада купувати зброю та спорядження військовим, чи дозволяє законодавство утримувати військові підрозділи коштом міських бюджетів та які витрати варто брати на себе місту.

Коментарі