Новини

Понад 15 мільйонів гривень на підтримку армії та ремонт у кінотеатрі «Чернівці»: головне з пресконференції міського голови Клічука

Про виділення коштів на армію, тендер на закупівлю квадрокоптерів, ремонт кінотеатру «Чернівці» та проєкт реконструкції парку Шевченка.

Фото С4

15,3 мільйона гривень виділили на підтримку української армії 27 липня на останній сесії Чернівецької міської ради. Також міська рада оголосила тендер на закупівлю 22 квадрокоптерів на понад п’ять мільйонів гривень.

Про це повідомив під час пресконференції міський голова Чернівців Роман Клічук.

«З 24 лютого 2022 року і понині Чернівці виділили майже пів мільярда гривень на підтримку армії. До кінця року ми виділимо кошти для військових частин, які базуються у Чернівцях. Жодного запиту, який надходив від військових частин, а ми не підтримали, немає. Кошти, які ще торік закладені в бюджеті, ми використовуємо на місто. Шукатимемо якийсь баланс, насамперед гроші на ЗСУ. А ті, що залишаються, будемо використовувати на потреби міста», – сказав Клічук.

Він зазначив, що міська рада закупить на прохання ТрО квадрокоптери, оскільки з якихось причин Міністерство оборони не дає дозвіл військовій частині на цю закупівлю.

За словами Клічука, попри закупівлі на армію, місто повинно функціонувати, адже тут живуть комісовані військові, і влада має дбати про те, щоб вони вільно пересувалися. 

«Ми не повинні забувати за інфраструктурні потреби, адже ці рішення потрібні для Чернівців. Сьогодні всі міста підтримують ЗСУ, як можуть. У процентному співвідношенні від надходження коштів від військових частин до бюджету міста ми на четвертому місці в рейтингу за перше півріччя. Звісно, ми не можемо змагатися з бюджетами Києва чи Дніпра», – зазначив Клічук.

Також він нагадав, що уряд заборонив міським радам здійснювати закупівлі військового призначення. 

«Міська рада не має права закуповувати ні бронежилети, ні квадрокоптери, ні тепловізори. Раніше ми кошти перераховували на військові частини, а вони закуповували все, що потрібно. Плануємо надалі виділяти гроші на потреби військових залежно від надходження запитів».

Щодо підготовки міста до зими, то, за словами Клічука, у Чернівцях тривають відповідні роботи.

«Ми отримали набагато більше генераторів, ніж торік, забезпечимо цілком котельні, водоканал, школи, лікарні; де є потреба – збільшимо потужності генераторів. До кінця вересня-жовтня завершимо ці роботи», – зазначив він.

Сквер Дня вишиванки та кінотеатр «Чернівці» відкриють вчасно

Сквер Дня вишиванки планують відкрити після реконструкції, як і зазначали раніше, до кінця серпня. Але у підрядника виникли проблеми з робітниками.

«До кінця серпня плануємо звершити ремонт, як і анонсували. У підрядника проблеми з робітниками – їх призивають до армії. Ми не поспішаємо, але наразі, думаємо, до кінця серпня роботи завершать», – зазначив міський голова.

Кінотеатр «Чернівці» підготують до проведення Одеського міжнародного кінофестивалю, який також відбуватиметься у Чернівцях 19-26 серпня. Заходи відбуватимуться на двох локаціях: Кіноцентр Миколайчука та кінотеатр «Чернівці».

«Ми встигаємо підготувати зал. Кінотеатр не працював майже два роки, ми не робимо там ремонт із реставрацією, але приводимо зал у порядок косметично, аби гостям там було комфортно», – зазначив Клічук.

Щодо нової комунальної установи, яку створять у Чернівцях – «Агенція розвитку Чернівців», – вона запрацює з нового року. Наразі ще не відомо, хто її очолить.

«Вона буде відповідати за грантові проєкти, які є у відкритому доступі. Думаю, запрацює з нового року, оскільки гроші на це не закладені в бюджет. Діяльність буде зосереджена на грантових проєктах освіти, культури, медицини та інших галузей. Будемо переймати досвід роботи інших міст, де працюють такі агенції», – зазначив міський голова.

Парк Шевченка цього року не будуть реконструювати

У Чернівцях працюють над виготовленням проєкту реконструкції парку Шевченка. Однак цього року ремонтні роботи не починатимуть.

«У нас розробляють проєкт із реконструкції парку Шевченка, але ми розуміємо, що це великі кошти. Можливо, розпочнемо роботи наступного року, можливо, у зв’язку з великим кошторисом розділимо роботи на етапи. Наразі немає проєкту з кошторисом, тому не можемо сказати, яка це сума. Також не закладені кошти в бюджеті». 

Крім того, Клічук зазначив, що у воєнний час важко прогнозувати, що буде наступного року.

 

 

Коментарі