Новини, Репортаж

Замість квітів — донати: у Чернівцях розпочали новий навчальний рік. ФОТО

Яким було перше вересня в одному з навчальних закладів міста — у репортажі «Шпальти».

В Україні сьогодні, 1 вересня, стартував новий навчальний рік. Цьогоріч заклади освіти у Чернівцях відмовилися від квітів на святі Першого дзвоника. Замість цього батьки донатили на допомогу ЗСУ.

У ліцеї № 22 провели урочисту лінійку. Для першокласників — це перший шкільний дзвоник, а для одинадцятих класів — останній.

Учні перших, четвертих, дев’ятих та випускних класів розпочали лінійку з винесення двох прапорів: національного, синьожовтого, та червоно-чорного — ОУН. Також вшанували пам’ять загиблих воїнів хвилиною мовчання.

Інші класи в цей час проводили свої перші уроки. Також, аби зібрати кошти на підтримку української армію, в школі проводять благодійний ярмарок. Директорка ліцею № 22 Леся Бабій розповіла «Шпальті», що ліцей готовий розпочати новий навчальний процес.

«Для мене, як і для всіх, це свято першого дзвоника є трепетним. Найбільше, чого я хочу — аби лише дзвінок на урок кликав наших дітей, але не дзвінок про повітряну тривогу. Школа готова до нового навчального року, ми зробили багато процесів, але чимало ще необхідно зробити. Всі ланки запущені: харчування, облаштування кабінетів, коридорів, шляхи евакуації, укриття. Ми й надалі працюємо над удосконаленням сховища, робимо гідроізоляцію, міняємо систему вентиляції в протирадіаційному укритті. У нас все готово до нового навчального року, тільки би діти вчилися під мирним небом. Це єдине бажання», — каже директорка. 

Також свій перший в житті урок відвідали першокласники. Єгор — сьогодні офіційно став учнем 1-Б класу ліцею № 22 імені Антона Кохановського. Він розповів, що йому до вподоби школа і ходитиме сюди, аби дізнатися щось нове для себе.

«Мені подобається і школа, і вчителька, й директорка. Також я вже маю тут друзів. Я буду навчатися в школі, але й буду гратися тут з друзями», — ділиться емоціями Єгор Антонюк після свого першого уроку. 

Аби підготувати першокласника до школи, батьки проводили з ним бесіди. Також проговорювали й заходи безпеки, зокрема йдеться про сигнал повітряної тривоги та дії дитини під час цього.

«Як і більшість батьків, ми хвилювалися за те, як розпочнеться навчальний рік. Відповідально готувалися до цього моменту та проводили багато бесід з дитиною. Наш син був готовий до того, що пора йти до школи. Зокрема тому, що раніше ми говорили з ним про це. Тому він спокійно і з радістю чекав цього дня. На запитання, чи хоче до школи, він говорив, що дуже хоче. Казав, що йому тут буде цікаво та дізнається багато нового. Єгор допитливий хлопчина і йому все це до вподоби. Ми, як батьки, маємо надію, що в цей непростий час випробувань, все-таки освіта відіграє свою ключову роль у формуванні свідомого громадянина вільної й незалежної держави», — резюмує батько першокласника Вадим Антонюк.

Загалом у Чернівецькій громаді навчання розпочали 2768 першокласників. Наразі 30 закладів загальної середньої освіти розпочнуть навчання в очному форматі, 17 —  за змішаною формою.

«Хочемо зауважити, що це один з найвищих показників в Україні», — зауважують в Управлінні освіти Чернівецької міської ради. 

Раніше Шпальта розповідала про готовність шкіл до нового навчального року, освітні втрати, національно-патріотичні змагання та розвиток майбутніх підприємців. Про це читайте в інтерв’ю з головною освітянкою Чернівців Іриною Ткачук.

Фото Ігоря Константинюка 

Коментарі