Новини, Репортаж

Вшанували пам’ять загиблих військових: у Чернівцях створили «Газон національної пам’яті»

Тепер щодня можна приходити на Театральну площу та залишати прапори з іменами військових, що загинули захищаючи Україну.

Сьогодні, 29 серпня, у Чернівцях провели акцію вшанування памʼяті загиблих захисників. Імена військових писали на прапорцях та залишили на символічному меморіалі «Газон національної пам’яті», що на Театральній площі. Місце розташування – тимчасове. Після реконструкції Годилівського кладовища його перенесуть туди.

Після 17:00 молоді активісти зберуть прапорці, аби пізніше передати їх на алею кладовища. Їх збиратимуть раз на чотири дні. Про це Шпальті розповів очільник Молодіжного парламенту при Чернівецькій міській раді Артур Іванческул.

«Сьогодні, в День пам’яті загиблих героїв України, ми урочисто згадуємо тих, хто загинув захищаючи нашу державу. Наш народ, молодь, чернівчани не мають забувати про те, що зараз в Україні триває війна. Потрібно нагадати про це людям, це пріоритет нашої роботи. Кожен, хто знає загиблого воїна або є його родичем, може прийти й символічно написати його ім’я на прапорці. Пізніше, після реконструкції Годилівського кладовища, ці прапори передадуть на алею», — каже Артур Іванческул. 

Пам’ять про свого чоловіка прийшла вшанувати й Людмила Кисилиця. Її чоловік Олександр був воїном військової частини А2582. Прощалися з ним у жовтні минулого року.

«Він пішов захищати нашу Україну. Сказав: “Так потрібно. Як не я, то хто крім мене?” Ми тебе любимо, пам’ятаємо, ти назавжди в наших серцях», – каже жінка загиблого військовослужбовця.

Довідка

Щорічно 29 серпня в Україні відзначають День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Цей день встановили Указом Президента від 23 серпня 2019 року для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, які віддали життя за батьківщину, та як нагадування про одну з найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

29 серпня 2014 року під час виходу сил АТО з оточення під Іловайськом російське керівництво порушило домовленості. Армія росії впритул розстріляла з важкого озброєння колони українських військових. Такі дії кваліфікуються міжнародним гуманітарним правом як воєнний злочин. Тоді загинуло 366 українських воїнів, 429 дістали поранення, 158 зникли безвісти, 300 опинилися в полоні.

Тоді «зелений коридор» пролягав через поля з соняшниками. Саме під ними загинули сотні українців. Тож символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняшника.

Коментарі