Перша шпальта, Репортаж

У Чернівцях завершили Одеський кінофестиваль: хто переміг

Переможці отримали «Золотого Дюка» та фінансову підтримку. Також вручали спеціальні нагороди, зокрема за акторську гру у фільмах.

Сьогодні, 26 серпня, у Чернівцях офіційно закрили частину Одеського міжнародного кінофестивалю. У нашому місті він тривав вісім днів. 

З 19 по 26 серпня показали фільми конкурсної частини. Загалом у Чернівцях продемонстрували 46 стрічок. З них 32 — це українські. Про це «Шпальті» розповіла генеральна директорка фестивалю Анна Мачух. 

Переможцем національного конкурсу у категорії «Найкращий повнометражний ігровий фільм» стала стрічка «Валерія виходить заміж». 

У фільмі йдеться про двох сестер з України. Христина познайомилася з майбутнім чоловіком в інтернеті, вийшла за нього заміж за розрахунком і тепер живе в Ізраїлі. Її сестра Валерія збирається досягнути щастя тим самим шляхом.

Найкращим документальним фільмом став «Звідки куди». Він ілюструє образ українських переселенців: дітей, жінок, літніх людей та чоловіків, які після вторгнення рф змушені були залишити свої домівки. Події фільму відбуваються в евакуаційному бусику. Водієм був сам режисер стрічки Мачека Хамел.

Найкращим документальним фільмом у сфері захисту прав людини став фільм «Ми не згаснемо». «Association Talented U» (Ukraine & United Kingdom) надасть команді 500 фунтів стерлінгів (майже 27 тисяч гривень). Режисерка цієї стрічки Аліса Коваленко отримала спеціальну нагороду Одеського кінофестивалю «За найкращу режисерську роботу».

Спеціальну нагороду за акторську гру отримала Калина Климчук, яка грала у фільмі «Ти мене любиш». Ще одну спеціальну нагороду отримав актор Дмитро Ніжельський з фільму «Сашенька».

 

Нагороду за найкращий європейський фільм отримала стрічка режисера з Румунії «Ссавці». Це перший приз, який здобув фільм, каже режисер стрічки.

 

Особливу відзнаку фестивалю отримав фільм «Полумʼяне небо». Таку ж відзнаку отримав фільм «Правило двох стін». 

«Дякую за запрошення. Я не впевнений, що якби було 90 членів журі — я б переміг, бо бачив багато неймовірних стрічок, що також заслуговують цієї нагороди. Мистецтво в Україні зараз, як пістолет, і ним потрібно стріляти», — каже режисер фільму «Правило двох стін» Девід. 

Цьогоріч фестиваль відбувався на двох локаціях міста: у Центрі Миколайчука та в кіноконцертній залі «Чернівці». Покази дублювали заради зручності глядачів. 

Також паралельно провели «Літню кіношколу» та індустріальну частину, де обговорювали розвиток українського кіно. Ці частини фестивалю відбувалися в готелі «Буковина». 

Цьогоріч кінофестиваль триває місяць. Із першого серпня розпочалися покази фільмів у Одесі, з 19 – основна програма в Чернівцях, а вже 28 серпня розпочнеться документальна секція в Польщі.

 


Фото Ігоря Константинюка 

Коментарі