Репортаж

Фільм-відкриття «Довбуш» та вшанування загиблих на війні: як у Чернівцях розпочався Одеський кінофестиваль

Фестиваль поділили на три частини: спеціальні покази фільмів в Одесі, конкурсна частина в Чернівцях та пошук співпраці за кордоном.

Учора, 19 серпня, у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука в Чернівцях розпочався 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Тут він триватиме до 26 серпня.

Церемонію відкрили хвилиною мовчання за загиблими на війні. У перший день показали ігрову стрічку «Довбуш» режисера Олеся Саніна. Про відкриття фестивалю – читайте в репортажі.

Торік фестиваль проводили за кордоном. Нині організатори також отримували пропозиції від різних міст. Проте, попри воєнний стан, вирішили провести в Україні – Одесі та Чернівцях.

Загалом у Чернівцях покажуть 46 фільмів. Зокрема, будуть фільми Національного та Міжнародного конкурсу, а також позаконкурсної програми. Їх представлять на двох локаціях – у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука та в кіноконцертній залі «Чернівці».

«Центр Миколайчука прийматиме церемонію відкриття та закриття, а також міжнародний конкурс та різні фільми поза ним, а кіноконцертна зала «Чернівці» – це український конкурс, де також дублюватимуть фільми для зручності глядачів», – розповіла керівниця Центру Тетяна Д’яченко.

Фільмом-відкриттям стала ігрова стрічка «Довбуш» режисера Олеся Саніна. В основі сюжету — життя найвідомішого з опришківських ватажків у Карпатах Олекси Довбуша. Це один із найдорожчих українських фільмів з бюджетом понад 90 мільйонів гривень.

Режисер картини розповів «Шпальті», що захотів створити фільм про Довбуша під час Революції гідности. Тоді Олесь Санін бачив атаку «Беркута» на протестувальників та знімав це із товаришем Сергієм Михальчуком.

«Моя історія про того, хто вирішив, що його не зламати. Хто не збирався бути героєм та воїном, і слава йому була непотрібна. Але обставини змусили його зупинитися, відстояти свою волю, свободу та честь, і до нього тоді приєдналися інші», – каже Санін.

За його словами, «Довбуш» – це міжнародне кіно. Велика частина фінансування фільму відбулася завдяки інвестиційним фондам Канади. До того ж у створенні фільму допомагали польські кінематографісти. Наприклад, коли в Україні не могли записати звук чи зробити комп’ютерну графіку. Також у стрічці взяли участь як американські, так і польські актори, які грали шляхту – Матеуш Костюкевич, Агата Бузек та Єжи Шейбал.

За нагороди змагатимуться ігрові та документальні стрічки. До програми Національного конкурсу ввійшли 10 повнометражних фільмів. У Міжнародному конкурсі фокусувалися лише на одному регіоні – Європі.

«Я дуже хотів подивитися фільм «На Адаманті» Ніколя Філібера. Це документальний фільм, який цьогоріч переміг на Берлінському кінофестивалі. Він отримав дуже полярні оцінки – комусь дуже сподобався, комусь – ні. Ну і тепер я маю скласти свою думку», – ділиться очікуваннями кіножурналіст та програмний директор кінофестивалю «Миколайчук OPEN» Алекс Малишенко.

За його словами, цьогоріч переважає саме документальне кіно. Адже багато документальних стрічок знімали за час повномасштабного вторгнення в Україні.

Усі представлені на фестивалі стрічки оцінюватиме журі – режисер з Чернівців та творець фільму «Памфір» Дмитро Сухолиткий-Собчук, директорка German Films Сімона Бауман та литовський програмер та відбірник фільмів Едвінас Пукшта. Переможців оголосять 26 серпня під час церемонії нагородження.

Вам буде цікаво: Чернівці – ідеальне місце для такої події: гендиректорка Одеського кінофестивалю Анна Мачух про наше місто та тенденції українського кіно

Квитки продають заздалегідь за посиланням. Або ж їх можна придбати в касі Центру Миколайчука.

Цьогоріч фестивальні абонементи на ОМКФ не передбачені. Перегляд фільмів програм фестивалю здійснюють лише за придбаними квитками чи наявністю акредитації ЗМІ, Film Industry Office та Літньої кіношколи.

Коментарі