Перша шпальта

«Що далі від епохи, то важче її відтворити у фільмі»: які стрічки знімали на Буковині

З 1940-го року до сьогодні у краї відзняли більше сорока фільмів та серіалів.

Кадр зі стрічки «Іван Сила»/офіційний сайт фільму

         Матеріал приурочений до проведення у Чернівцях 14-го Одеського міжнародного кінофестивалю

У Чернівцях із 19 по 26 серпня проведуть 14-й Одеський міжнародний кінофестиваль. Тож «Шпальта» вирішила дізнатися, які фільми знімали на Буковині в минулому столітті та після відновлення незалежности.

Для цього ми завітали до кіновідділу Буковинського центру культури та мистецтва, що на вулиці Йосипа Главки, 1-А.

Керівниця кіновідділу Катерина Бутняк та його редакторка Лариса Куриндаш на наше прохання склали перелік із дванадцяти стрічок, що, на їхню думку, є найяскравішими з тих, які свого часу знімали на Буковині.

Катерина Бутняк

Катерина Бутняк каже, що Чернівецька область завжди притягувала відомих кіномитців своїм колоритом, архітектурою, природою.

«Наш край дуже цікавий на локації для кіно й завжди був таким. Сподіваємося, що з проведенням великих кінофестивалів у Чернівцях будуть відновлюватися зйомки фільмів не лише українських режисерів, а й закордонних», – резюмує керівниця кіновідділу.

Лариса Куриндаш

Лариса Куриндаш каже, що далі від епохи, то важче її відтворити у фільмі. Тому режисери часто звертаються до Чернівців.

Із 1940-го року до сьогодні, веде далі Катерина Бутняк, у краї відзняли більше сорока фільмів та серіалів.

Отже, дванадцятка фільмів минулого та сучасности, які знімали на Буковині

Минуле

Фото надав Буковинський центр культури та мистецтва

«Буковина – земля українська» – це документальна стрічка 1940-го року. Режисерка – Юлія Сонцева. Так, у кіно ви можете побачити кадри Соборної площі з каруселями та Темплю (колишній кінотеатр «Чернівці»).

«Мрія» – чорно-біла драма 1941-го року. Режисер стрічки – Михайло Ромм. Дія відбувається 1933-го. За сюжетом селяни з бідних сіл на заході України, які тоді були у складі Польщі, перебираються на українські території, підконтрольні Радянському Союзу. Головна героїня – жінка, яка сподівається знайти кращу долю у місті, куди переїжджає. Там вона зіштовхується з капіталізмом. Деякі епізоди фільму знімали в Чернівцях.

«Гадюка» – чорно-біла історична драма 1965-го року. Режисер – Віктор Івченко. Головна героїня – дівчина, яка потрапила у полум’я громадянської війни та проходить різні життєві випробування. Натурні зйомки відбувалися у Чернівцях. Також у цьому фільмі грає буковинський актор, режисер і сценарист Іван Миколайчук.

«Білий птах із чорною ознакою» – фільм 1971-го року режисера Юрія Іллєнка. У стрічці показують трагічну долю сім’ї Дзвонарів. Події фільму відбуваються у період із 1937 до 1947-го року. Кіно знімали на Вижниччині.

«Небезпечно для життя» – фільм 1985-го року. Режисером виступив Леонід Гайдай. Катерина Бутняк наголошує, що зйомки цього кіно організовував викладач Чернівецького обласного коледжу мистецтв імені Сидора Воробкевича Григорій Сорочан. Також він знявся в одній зі сцен. У фільмі видно Чернівецький академічний обласний український музично-драматичний театр імені Ольги Кобилянської, вулицю Університетську.

«Меланхолійний вальс» – драма 1990-го року. Режисер – Борис Савченко. Фільм зняли за однойменним твором Ольги Кобилянської.

Сучасність

Зйомки фільму «Тарас Бульба» в Хотині/Anatoli&co’s Travel Book

«Тарас Бульба» – історична драма 2009-го року режисера Володимира Бортка. Головну роль зіграв Богдан Ступка. Зйомки фільму відбувалися, зокрема, у Хотинській фортеці. 2014-го року Державне агентство України з питань кіно відмовило стрічці у прокатному посвідченні за викривлення історичних подій та загальну антиукраїнську спрямованість.

Кадр із фільму «Тіні незабутих предків»/ютуб-канал Lybomir Levitsky

Кадр зі стрічки «Іван Сила»/офіційний сайт фільму

2013-го року в Чернівцях знімали одразу два фільми. Це містичний трилер Любомира Левицького «Тіні незабутих предків» і робота Віктора Андрієнка «Іван Сила» про життя відомого закарпатського силача Івана Фірцака. Під час зйомок стрічок чернівчани стали акторами масових сцен.

Кадр із фільму «Гніздо горлиці»/ютуб-канал «planetakino»

«Гніздо горлиці» – фільм 2016-го року. Режисер – Тарас Ткаченко. У кінострічці розкривають проблему трудової міграції. Сюжет переплітається з Буковиною, тому зйомки проводили і в нас. Лариса Куриндаш каже, що стрічка здобула нагороду «Найкращий український повнометражний фільм» на 7-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

Кадр із фільму «Віддана»/фото спільноти «Віддана»

«Віддана» – фільм 2020-го року режисерки Христини Сиволап. Знятий за романом української письменниці Софії Андрухович «Фелікс Австрія». Події відбуваються у XIX столітті у Станиславові (нині Івано-Франківськ). Одну зі сцен кінострічки зняли у Чернівецькому музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.

За кадром фільму «Памфір»/Антон Кулеба

«Памфір» – фільм 2022-го року. Режисер – Дмитро Сухолиткий-Собчук. Стрічку знімали, зокрема, на Вижниччині. Так, місцеві мешканці долучалися до зйомок.

Коментарі