Афіша, Новини, Репортаж

Менторська та фінансова підтримка на реалізацію ідеї: на Буковині молодь запрошують узяти участь в проєкті від ЮНІСЕФ

Програма розрахована на молодь віком від 14 до 24 років, яка має бажання вирішити актуальні для неї проблеми в громаді, місті чи навчальному закладі.

ГО «Центр молоді Чернівців» реалізуватиме програму «UPSHIFT» від ЮНІСЕФ у Чернівецькій області. Вона допоможе молоді від 14 до 24 років створити та профінансувати будь-який власний проєкт.

Про це розповіли представники ГО «Центр молоді Чернівців» на прессніданку 15 серпня.

Голова організації «Центр молоді Чернівців» Олександр Гуляєв розповів, що їхнє завдання – зібрати, навчити та допомогти 40 командам реалізувати свій проєкт. 

«Ми будемо вчити різну молодь працювати з власними проблемами та запитами і розвивати в собі цю креативність. Ми надамо шанси, менторський супровід, технічну підтримку».

Проєктна менеджерка ГО «Центр молоді Чернівців» Марія Ковальська зазначила, що молодь для проєкту шукатимуть у різних громадах: територіальних, а також прихистках, школах і навіть церквах. Найголовніше – це бажання у молоді об’єднатися самостійно. 

«Нас цікавить молодь, яка є найменш залучена. Молодь зі складними життєвими обставинами, діти-сироти, нацменшини, молодь з інвалідністю. Віддалені громади, до яких інформація менше доходить. У нас будуть експедиції, ми будемо їхати в кожну територіальну громаду та розповідати про цей проєкт».

Учасників UPSHIFT очікує етап відбору, етап знайомства з менторами та натхнення, а далі – етап 4-денного буткемпу (офлайн-табору) та етап реалізації напрацьованих проєктів.

«Ми будемо збирати цих молодих людей, відвозити на такі буткемпи та давати кожній команді ментора. Менторів ми також навчатимемо за спеціальним курсом щодо застосування методики UPSHIFT», — каже Олександр Гуляєв.

Під час буткемпу ментори разом із командами учасників будуть деконструювати їхні проблеми, допомагатимуть їм розвинути креативне бачення. 

«Можливо, вони вже бачать якесь рішення своєї проблеми або ми можемо разом вигадати щось нове. Якщо це вдасться, ми матимемо понад 160 молодих людей, які стануть активістами», – розповідає голова організації.

Учасники програми  зможуть отримати до 70 тисяч гривень для свого проєкту. Вони матимуть 3 місяці на його реалізацію.

Як узяти участь

Загалом у проєкту впродовж року буде чотири хвилі набору учасників. В одній – 10 команд. 

Першу хвилю набору учасників розпочали 5 серпня. Прийняття заявок команд триватиме до 31 серпня. Щоби взяти участь, треба сформувати команду від 3 до 5 осіб і подати заявку на сайті програми. 

Довідка

Програму «UPSHIFT» реалізує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) у понад 40 країнах світу. В Україні ця програма почала діяти 2018 року у східних областях. Цьогоріч її реалізують на заході України.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі