Новини

Чернівціводоканал залучить майже 70 мільйонів євро грантових та кредитних коштів: на що спрямують

За ці кошти планують відновити найбільші аварійні ділянки водогону між Дністром та Чернівцями, міські мережі та очисні споруди.

Андрій Колесник. Фото Шпальти

Чернівціводоканал залучить 31,5 мільйон євро грантових коштів та 38,55 мільйона євро кредиту від німецького банку «KfW». Гроші використають на реконструкцію водогону, систем водопостачання і водовідведення та очисні споруди.

Про це під час брифінгу розповів генеральний директор КП «Чернівціводоканал» Андрій Колесник.

«Водоканал підписав дві фінансові угоди на залучення кредитних коштів. Це, відповідно, 17 мільйонів та 21,55 мільйона євро для реалізації першої та другої стадій проєкту. Також була підписана грантова угода на 16,4 мільйона євро. Очікуємо на підписання ще однієї грантової угоди на майже 15 мільйонів євро, які спрямуємо на реконструкцію очисних споруд та каналізацій», – каже начальник відділу стратегічного розвитку КП «Чернівціводоканал» Геннадій Дудко.

Геннадій Дудко на фото праворуч. Фото «Шпальти»

За словами Дудка, планують комбінувати фінансування, щоб ефективніше використати кошти та отримати пільги на обладнання, яке виробляють за кордоном. Зокрема там купуватимуть матеріали. За грантові кошти підрядник закупить матеріали, а роботи виконуватимуть за кредитні. Грантовий проєкт зареєстрували як міжнародну допомогу. Це дозволить не платити мито та податок і зекономити понад два мільйони євро.

Власне, Чернівці ще 2016 року підписали кредитну угоду з німецьким державним банком розвитку «KfW». Згідно з нею планували модернізувати міське водне господарство за кредитні кошти. На першу стадію проєкту передбачали отримати 17 мільйонів євро кредиту.

За словами гендиректора Водоканалу Андрія Колесника, у березні 2022 року планували підписати контракт із банком та почати роботи за кредитні кошти. Та через початок повномасштабного вторгнення тоді це не могли зробити.

«Уся команда Водоканалу та міська рада включилися, почали шукати шляхи отримання коштів, і результат цієї роботи – 16,4 мільйона євро гранту для Водоканалу», – каже Андрій Колесник.

Фото Шпальти 

За словами гендиректора підприємства, кошти в Україну заходити не будуть: ані на Водоканал, ані на рахунки міської ради. 

«Усі платіжки та виконані роботи будуть контролювати як виконавці проєкту, так і міжнародні консультанти й технічні експерти», – каже Андрій Колесников.

Роботи будуть виконувати, ймовірніше, міжнародні компанії

Роботи такого характеру будуть виконувати після міжнародного тендеру. Коли міжнародні консультанти та банк визначать переможця.

«Там є величезна кількість критеріїв відбору: потрібні досвід, відповідний фінансовий стан, банківське забезпечення тощо. Тому зайдуть компанії, які мають досвід, ресурси й можливість виконати роботи в терміни, передбачені тендером», – зазначив Андрій Колесник.

Роботи, які виконають за німецькі кошти

Проєкт із модернізації водного господарства Чернівців має дві стадії. 

«Найперше – за залучені кошти плануємо відновити найбільші аварійні ділянки водогону між Дністром та Чернівцями. Плануємо замінити цілком гілку водогону між третім підйомом та містом, що забезпечить надійність водопостачання Чернівців. Також у пріоритеті заміна насосного обладнання та відновлення очисних споруд води. Це дозволить забезпечити якість очищення води та енергоефективність її подачі в місто», – розповідає Геннадій Дудко.

Також у межах першої стадії проєкту планують встановити фабрику з виробництва гідрохлориду натрію. Ним хочуть замінити хлор, яким нині знезаражують воду. Обладнання коштує понад 800 тисяч євро. Його отримають цього року і вже восени почнуть монтувати.

Також планують замінити міські мережі водопостачання та водовідведення. А саме: основну магістраль мереж великого діаметра від проспекту Незалежности до вулиці Руської.

Проєкт щодо заміни аварійних ділянок водогону наразі на погодженні з німецьким банком. У вересні планують підписати контракт, і вже впродовж жовтня-листопада – отримувати перші матеріали для проведення робіт.

 

Коментарі