Новини, Репортаж

Беруть гроші з пацієнтів, хоча мають фінансування від НСЗУ: Наталія Гусак про свій візит на Буковину

Очільниця Національної служби здоров’я України наголошує на тому, що на Буковині повинні надавати безоплатну медичну допомогу, оскільки в НСЗУ заклали на це кошти – 4 мільярди гривень.

Національна служба здоров’я України виділила на заклади охорони здоров’я Чернівецької области 4 мільярди гривень. За перше півріччя медустанови Буковини вже отримали 2 мільярди бюджетних коштів.

Про це сьогодні, 30 червня, під час пресконференції в Чернівцях повідомила очільниця НСЗУ Наталія Гусак.

У рамках робочого візиту на Буковину вона відвідала низку тутешніх медичних закладів.

«У мене як у голови НСЗУ стало велике питання, чи надходять ці кошти до буковинців у вигляді якісної та безоплатної медичної допомоги. Про це я поспілкувалася з керівниками закладів, голів ОТГ та місцевою владою», – каже Гусак.

Також вона розповіла, що мала нагоду поспілкуватися з пацієнтами онкологічного центру, аби з’ясувати, чи є можливість безкоштовно лікуватися тут.

Під час спілкування з головами громад, як зауважила очільниця НСЗУ, на власний подив вона виявила, що багато з них до кінця не розуміли, на що НСЗУ дає кошти. 

«Також сьогодні говорили про скарги пацієнтів. Національна служба здоровʼя показала всій Україні дашборд зі скаргами, які можуть бачити всі. До прикладу, у Чернівецькій області найбільше скарг у діагностичному центрі, Чернівецькій обласній клінічній лікарні. Є низка й інших закладів, які не задовольняють буковинців. Зазвичай це скарги про неотримання безкоштовної допомоги або ж вимагання коштів, що є порушенням договору з НСЗУ», – зауважує Наталія Гусак.

Якщо заклад не буде виконувати умови договору зі свого боку, НСЗУ зі свого не виплачуватиме за ним кошти. Крім того, Національна служба здоровʼя України має право розірвати договір або ж вимагати повернення коштів.

Відкриттям для очільниці НСЗУ стало також те, що у Вижницькій багатопрофільній лікарні допомога у закладі є платною. Зокрема, як зазначила Наталія Гусак, комп’ютерну томографію, яку колись відкрили в установі, за словами пацієнтів, не проводять безоплатно.

«Коли я про це говорила з власником, він лише розводив руками й казав: “А що я можу зробити з таким керівником? Він дістався мені у спадок”. Мені довелося знову ж таки нагадати, що Україна зараз не в тому стані, щоб не мати рішучости та дивитися й зберігати окремі князівства у вигляді лікарень для того, щоб мучилися люди, які і так потерпають від війни», — каже Гусак.

Також вона зауважила, що буковинці необізнані, які послуги у медзакладах повинні надавати безкоштовно. Це будуть виправляти на місцевому рівні. Якщо є порушення, Гусак просить не боятися та телефонувати на гарячу лінію за номером: 16-77.

Наступний візит планують здійснити у вересні цього року, але, як зауважила Наталія Гусак, сьогодні була необхідна попереджувальна розмова. У вересні зустрінуться знову, щоб подивитися на результати.

Коментарі