Репортаж

«Якщо дощі припиняться, треба ще 7-10 днів для очищення Прута»: що з водопостачанням у Чернівцях

Про водозабір із Прута, нестачу персоналу, систему очищення і паводки: головне з пресконференції Ігоря Ніколенка та Андрія Колесника.

Знімок із відеотрансляції Чернівецької міської ради

У Чернівцях воду подають за графіком через сильні зливи у гірських районах. Із початку червня вони спричинили значне забруднення річок Прут і Дністер.

Про це сьогодні, 26 червня, розповів під час пресконференції директор Департаменту інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради Ігор Ніколенко.

«Найгірша ситуація пов’язана з водозабором із Прута. Наразі там нульова прозорість. Таку воду неможливо постачати у місто. Тому ми були змушені перейти на водозабір із Дністра», – розповідає Ніколенко.

На фото Ігор Ніколенко/знімок із відеотрансляції Чернівецької міської ради

Своєю чергою генеральний директор комунального підприємства «Чернівціводоканал» Андрій Колесник додав, що комунальники мали сподівання на покращення погодних умов. Водночас вони лише погіршувалися. Через підняття рівня річки Прут чернівецька система очищення води, яка є на водозаборі, не дозволяє брати звідти воду для підживлення басейнів.

«У п’ятницю ввечері, 23 червня, вони практично обміліли. Тому ми ухвалили рішення перейти на графік (подачі води – авт.)», – зазначає директор КП «Чернівціводоканал».

У Чернівцях система водопостачання влаштована таким чином, веде далі Андрій Колесник, що спершу наповнюють резервуари, а тоді йде розподіл води в місті.

На фото Андрій Колесник/знімок із відеотрансляції Чернівецької міської ради

Крім цього, у Чернівцях є один із типів водозабору, який використовує свердловини.

«Ми сьогодні ініціювали засідання міської комісії з надзвичайних ситуацій, аби ухвалити рішення про терміновий початок капітального ремонту сифона. Це дозволить нам під час завершення робіт саме з підземного водозабору додатково утримувати до 8 тисяч кубометрів води на добу», – наголошує Колесник.

Очільник КП «Чернівціводоканал» каже, що система водопостачання – це складні гідротехнічні споруди. Воду починають подавати десь із 17:30. Аби вона дійшла до споживачів, треба близько години. Тому є неточності у графіку.

Знімок із відеотрансляції Чернівецької міської ради

Андрій Колесник розповів, що наразі у підприємства складна ситуація з кадровим забезпеченням. Особливо з інженерно-технічними спеціальностями й ремонтними бригадами.

«Хочу нагадати, що з нашого підприємства понад сорок людей мобілізували. На жаль, маємо втрати. Три хлопці загинули, двоє зникли безвісти», – резюмує директор КП «Чернівціводоканал».

Усі працівники технічної служби комунального підприємства працюють практично у цілодобовому режимі. Андрій Колесник зазначає, що з п’яти необхідних бригад є три. Сьогодні на роботу вийшли дві. Хтось на лікарняному, інші – після нічних змін.

На фото Андрій Колесник/знімок із відеотрансляції Чернівецької міської ради

Директор КП «Чернівціводоканал» навів трохи статистики щодо водопостачання за останні три роки.

Так, 2021-го загальна кількість днів, коли Чернівці були без води через аварії на магістральному водогоні, сягала 37. 2022-го року – 22 дні.

А цьогоріч без водопостачання Чернівці були 6 діб.

«Щодо паводків, то вони бувають раз на декілька років. Востаннє така ситуація була у 2008, 2009 і 2020 роках. Тоді без води Чернівці були значно довше», – зазначає Андрій Колесник.

Паводок на річці Прут у червні 2023 року/Чернівецька міська рада

Директор Департаменту інфраструктури та благоустрою Ігор Ніколенко каже, що для того, аби реконструювати систему очищення, треба сотні мільйонів гривень. Тому наразі про очищення теперішньої води з Прута не йдеться.

Очільник КП «Чернівціводоканал» додає, що зараз необхідно стежити за прогнозами гідрологів. Якщо дощі припиняться, треба ще 7-10 днів для очищення річки.

Коментарі