Новини, Репортаж

Фільм «20 днів у Маріуполі» та творча зустріч з Іриною Цілик: п’ятий день Миколайчук OPEN. Фото

У Центрі Миколайчука триває фестиваль глядацького кіно. П’ятого дня глядачі мали нагоду поспілкуватися з режисерами короткометражних фільмів. Опісля на великому екрані показали документальний фільм журналіста «Associated Press», лавреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі». Сьогодні, 19 червня, у Чернівцях проводять четвертий день фестивалю глядацького кіно «Миколайчук OPEN». Ранок розпочали зустріччю з режисерами фільмів національного конкурсу «Пошуки реальности». Опісля на великому екрані показали документальну стрічку Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

Фільм розповідає про те, як Маріуполь переживав перші дні повномасштабного вторгнення росії, обстріл мирного населення, бомбардування пологового будинку.

Мстислав Чернов разом із фотографом Євгеном Малолєткою, а також продюсеркою Василісою Степаненко прибули до Маріуполя за годину до повномасштабного вторгнення як команда «Associated Press». Вони фіксували все, що відбувалося в місті, і першими показали світові наслідки бомбардування пологового будинку №3.

Далі була творча зустріч із режисеркою фільму «Я і Фелікс», що показали напередодні. Фільм Ірини Цілик — ігровий. Його зняли за мотивами книги чоловіка Ірини — Артема Чеха «Хто ти такий?». В основі як книги, так і фільму лежить історія про дорослішання хлопця Тимофія у дев’яностих роках. Також описують його сім’ю, друзів, перше кохання і відносини з колишнім контррозвідником Феліксом. Ірина Цілик розповіла про ідею фільму, який створила.

«Дуже важливо навчитися чути одне одного, говорячи про часи змін, хиткі темні часи, які були в 90-х, є і зараз. Просто зараз інше випробування. Очевидно, що ми травмовані, кожен по-різному. Ми всі маємо незіставний досвід, нам іноді важко пробачати одне одному помилки, але дуже цінним є те, коли ти можеш хоч трохи приміряти на себе досвід іншої людини. Для мене цей фільм — спроба поговорити водночас і з попереднім поколінням моїх батьків, але й також із поколінням наших дітей. Адже ми всі різними очима бачимо те, що звалилося нам на плечі сьогодні або ж у ті часи. Але, мабуть, нам треба бути добрішими одне до одного, і зрештою вчитися вибачати одне одного», — каже режисерка фільму

Роль Фелікса у фільмі зіграв український письменник і поет Юрій Іздрик. Також у стрічці знявся і син Ірини Цілик. Це перше ігрове повнометражне кіно режисерки. З відомих робіт, які зробила Ірина, — повнометражний документальний фільм «Земля блакитна, ніби апельсин». Він отримав нагороду за кращу режисуру в категорії світової документалістики. Також режисерка анонсувала, що наразі працює над анімаційною роботою.

Інтерв’ю з Іриною Цілик читайте на Шпальті згодом.

Далі глядачі мали змогу переглянути фільми національного конкурсу короткого метру. А відтак на фестивалі показали фільм Леона Прудковського «Мій сусід Адольф». Це ізраїльська комедія, яка через гумор демонструє історичні травми народу. В основі сюжету самотній і сварливий чоловік, що пережив Голокост.

Також сьогодні на фестивалі показали фільм «Як там Катя?». Ця стрічка отримала дві нагороди 75-го Міжнародного кінофестивалю у Локарно. Виконавицю головної ролі Анастасію Карпенко визнали найкращою акторкою.

Раніше Шпальта розповідала, як минув четвертий день на фестивалі «Миколайчук OPEN».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі