Новини, Репортаж

Італійський фільм, який знімали в Україні: Миколайчук OPEN. Четвертий день

Режисер з Італії Андреа Маньяні зняв фільм «Тривала втеча» в Україні ще до повномасштабного вторгнення. Відвідувачам Миколайчук OPEN випала нагода поспілкуватися з режисером та українською акторкою Ніною Набокою, що знялася у фільмі.

У Чернівцях триває фестиваль глядацького кіно. Сьогодні, 18 червня, гості Центру Миколайчука мали змогу поспілкуватися з італійським режисером Андреа Маньяні. Напередодні відвідувачам фестивалю показали стрічку італійця — «Тривала втеча». 

Фільм знімали в Україні ще до повномасштабного вторгнення. Світова і європейська прем’єри стрічки відбулися на кінофестивалях у Таллінні й Торіно. До речі, тоді ж у Таллінні показали фільм «Я, Ніна», заснований на реальних подіях, що відбулися в житті української журналістки, акторки та телеведучої Яніни Соколової.

Андреа розповів, як тоді на його стрічку реагувала публіка. Каже, що глядачі зрозуміли, що фільм був знятий в Україні, лише коли пішли фінальні титри. 

«Була одна сцена, де видно напис “Київ”. Під час зйомок важливі пейзажі. Сама ж в’язниця у фільмі – не реальна будівля, а спеціально побудована споруда для зйомок фільму, неподалік Києва. Для стрічки не потрібно було конкретних вказівок, що це за місто чи країна», — каже італійський режисер.  

Головний герой фільму «Тривала втеча» Джасінто народився у в’язниці. Він є сином двох ув’язнених людей, тому звик жити за ґратами. Згодом герой вирішує почати працювати у в’язниці наглядачем.

Головну роль у фільмі виконав італійський актор Адріано Тардіоло. До гри також долучився український актор Максим Костюнін. Він виконав роль головного героя в юності. Андреа ділиться, що, аби побудувати зв’язок між акторами, які грали головного персонажа, та підкреслити, що це одна й та ж особа, використовували однакові зачіски та рухи. 

«Ще один зв’язок – це власне те, як вони бігали: з руками позаду, як маленька пташка, що не може злетіти», – каже італійський режисер. 

У фільмі знімалася й відома українська акторка Ніна Набока. Це її друга робота з цим режисером. Перша — стрічка «Easy».

«Із фільму “Easy” я вже знала, що Андреа не любить поверхових речей. Він копається в людській психології. Робить це тонко-тонко. От розумієте: крок вправо, крок вліво — розстріл», – каже Ніна

Ніна також ділиться, що найголовніше для акторів — це почути від глядачів, що їм сподобалася картина, сцена чи гра у фільмі. Також акторка розповіла, що, навіть не знаючи італійської та англійської, легко комунікувала на майданчику з головним актором та режисером. Каже, що навіть за допомогою асоціацій вивчала трохи італійську і готова вчити її й надалі.

Фільм «Тривала втеча» змагається за нагороду кращого у міжнародному конкурсі. У цій же номінації представлено стрічки «Я, Ніна», «Як там Катя?», «Сліпа верба, спляча жінка», «МРТ», «Мій сусід Адольф», «Хто ти, Філіпе?» та стрічка «Я і Фелікс». 

Також сьогодні показали фільм Володимира Тихого «День українського добровольця». Це перша стрічка, створена українцями, яку придбало британське телебачення.

«День українського добровольця» — це повнометражний документальний фільм, який зняли після початку повномасштабного вторгнення. У ньому показують добу із життя співачки, відеоінженера, історика, літньої людини, реставраторки та вченого-полярника. 

Крім цього, сьогодні покажуть фільми національного конкурсу короткого метру «Пошуки реальності» та ще два — міжнародного конкурсу. 

Раніше Шпальта розповідала, як минув третій день фестивалю «Миколайчук OPEN».

Коментарі