Новини, Репортаж

Проєкт про Чернівці від Ахтема Сеітаблаєва: у Центрі Миколайчука триває Миколайчук Open

Другий день розпочали з анонсів фільмів, що найближчими роками покажуть на українському кіноринку. Відомий український режисер Ахтем Сеітаблаєв презентував творчий проєкт про Чернівці. 

Сьогодні, 16 червня, у Чернівцях другий день триває фестиваль «Миколайчук OPEN». Його розпочали з відеозвернення від воїнів, які служать у ЗСУ. Далі відвідувачі мали змогу переглянути трейлери або уривки до фільмів, що вийдуть наступними роками на кіноринку України. Майже всі трейлери ексклюзивні. Їх немає у відкритому доступі.

Також під час презентації кінофільмів відомий український режисер Ахтем Сієтаблаєв розповів, що має на меті створити фільм про Чернівці. Наразі немає ніякої назви чи напрацювань, але є ідеї та бачення.

«Мене доволі часто запитують в інтерв’ю, яке майбутнє українського кіно. Саме тут, у Чернівцях, маю нагоду разом із вами переконатися, що в українського кіно точно є майбутнє. У нашої команди народилася ідея, що не є новою за своїм змістом. Ми не так багато знаємо про те місце, де живемо, поруч із ким і ким можемо надихатися. Ми не всі знаємо, які в нас є чарівні міста. Для мене особисто як для кримчанина місто Чернівці багато чим схоже на Крим: і музикою, і побутом, і навіть людьми. Вашій увазі хочу представити нарис на проєкт. Це референси нашого з командою настрою, відчуття цього міста», — каже український режисер

Це історія в шести новелах зі шістьома різними режисерами, які будуть об’єднані темою міста Чернівців. Як зазначили автори ідеї, кожен із фрагментів — історія чийогось кохання, знайомства чи прощання, спротиву та відваги, незламности та ніжности, винахідливости та самовідданости, таланту та життя таким, яким воно є.

У референсі автори ідеї закликають уявити глядачів, що в одному тролейбусі, водій якого живе невідомо скільки століть, зустрічаються відомі постаті різних періодів, що жили у Чернівцях. Як приклад наводять Ольгу Кобилянську, Василя Аксенина, Євгена Липецького, Мілу Куніс, Леоніда Каденюка та Нестора Монастирського.

В ідеї проєкту закладене знайомство з містом, його історією та архітектурою крізь життя відомих постатей, які жили на Буковині.

Окрім презентації майбутнього проєкту про Чернівці, глядачам показали уривок до фільму, який зняли у нашому місті. Це повнометражна документальна стрічка «Ведмідь». Героями стали волонтери, що допомагають з організацією фестивалю «Миколайчук OPEN». В основі стрічки — група акторів, перед якою постає вибір: відмовитися від російської культури чи все-таки грати добре напрацьовану виставу.

«Це складна історія, історія про те, як ми відповідаємо на важкі запитання, і все ж таки наприкінці ухвалюємо дуже важливі та відповідальні рішення. Наразі ми ще маємо дозняти фільм. Він на етапі постпродакшену, на який ми шукаємо кошти», — каже генпродюсер фестивалю Олексій Гладушевський.

Серед фільмів, що анонсували, є «Дім за склом». Він має вийти наприкінці цього року. Це детектив, де Ірина Островська грає матір, котра шукає доньку. Ще одна стрічка — «Божевільний». Це перший ігровий фільм, що порушує тему карально-примусової психіатрії в Радянському Союзі.

Найближчим часом український кіноринок побачить і документальний фільм «Залізна сотня». Олексій Гладушевський називає його «довгобудом». У ньому розкрили тему військових добровольців, які демобілізувалися у 2015-2017 роках, але вимушені були піти на війну 2022-го.

Також сьогодні презентували муд-відео до психологічної драми «Завіса». Наразі вона на етапі розробки. Як розповіла режисерка Валерія Сочивець, це еротична драма, історія токсичних, аб’юзивних і співзалежних стосунків скрипальки та диригента.

«Ми на ранній стадії розробки. Це муд-відео, а не тизер. Наразі я ще в пошуках актора. Це жанр еротичної драми, бо мені цікаво через кіномову дослідити питання тілесности, бо ця тема не розкрита в українському кіно. Фільм має й функцію сексуальної освіти, яка також не розвинена в Україні», — резюмує режисерка

Фестиваль глядацького кіно триватиме до 20 червня. Раніше Шпальта розповідала, яким був перший день на Миколайчук OPEN.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі