Новини, Репортаж

Українське кіно в Чернівцях: сьогодні стартував фестиваль «Миколайчук OPEN». День перший

Відкрили фестиваль презентацією книги «Пісенне дерево Івана Миколайчука». До збірки увійшли саундтреки з фільмів, де знімався Миколайчук. Під час презентації книги ГО «Всесвітній День вишиванки» показала відтворену вишиту сорочку Івана Миколайчука. Також у перший день обговорили можливості співпраці у кінематографі між Швецією та Україною.

Сьогодні, 15 червня, у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука, стартував кінофестиваль «Миколайчук OPEN». У перший день всі заходи та сеанси можна відвідати безкоштовно, оскільки сьогодні день народження Івана Миколайчука.

Фестиваль розпочали з презентації книги «Пісенне дерево Івана Миколайчука». До збірки увійшли пісні з фільмів в яких знімався Іван Миколайчук. Книгу представили учасниці тріо «Золоті ключі» Валентина Коротя-Ковальська та Ніна Матвієнко. Вони також згадали, що третьою учасницею тріо була дружина Миколайчука — Марічка.

Під час презентації Ніна та Валентина співали пісні, які раніше виконували в тріо, або ж разом з Іваном Миколайчуком. Також згадували про творчий шлях українського режисера, відносини Марічки та Івана, а також перші спільні гастролі. А Ніна Матвієнко говорила про подружжя Миколайчуків, як про приклад справжньої любові.

Громадська організація «Всесвітній День вишиванки», яка наразі створює музей вишиванки у Чернівцях, разом із колегами відтворили вишиту сорочку Миколайчука. Її показали під час презентації збірки пісень.

Директорка Центру Миколайчука Тетяна Д’яченко розповіла, що такий фестиваль вже вдруге проводять офлайн під час повномасштабної війни. Відмінність з фестивалем минулого року в тому, що цьогоріч він міжнародний. Обирати кращі фільми будуть глядачі. Від завтра розпочнуться конкурсні перегляди. Переможець у конкурсі повнометражного фільму отримає 1000 доларів, а короткометражного — 500.

«Я думаю, що цей міжнародний фестиваль започаткує історію кінематографу на Буковині, тому що ми запросили багато режисерів та продюсерів з усього світу і робимо все можливе й неможливе, щоб їх зацікавити та показати, що Чернівці й Буковина — це благодатна земля, на якій треба знімати кіно», — каже Д’яченко. 

Тетяна каже, що минулого року їм вдалося зібрати кошти на автомобіль для ЗСУ, який і досі працює на фронті. Цього року також планують збирати кошти. Як каже Тетяна, хочуть зібрати ще більше коштів на допомогу Збройним Силам.

Також очільниця Центру Миколайчука нагадує, що в серпні у Чернівцях проведуть Одеський міжнародний кінофестиваль. Зараз проводять переговори стосовно співпраці. Найрезультативніші — зі Швецією. Але, як розповіла Тетяна Д’яченко, вірять, що Одеський кінофестиваль вдасться провести на двох локаціях: у Центрі Миколайчука та в кінотеатрі «Чернівці».

Генеральний продюсер кінофестивалю Олексій Гладушевський розповів, що концепція фестивалю — відстоювати своє. Майже всі фільми, що є у програмі стосуються цієї теми.

«Сьогодні ввечері ми побачимо видатний фільм «Легенда про княгиню Ольгу». Це якраз про відстоювати своє, як Ольга і князь Володимир. Вони відстоювали своє для Київської Русі, яка є сучасною Україною. Презентують і фільм «Незламність». Цей фільм також про відстоювання свого, але про  Фінляндію та їхню боротьбу з нацистами. Фільм «Я, Ніна» — драма про боротьбу з хворобою. Це також про відстоювання свого», — каже Олексій. 

На фестиваль запросили режисерів із-за кордону: Франції, Швеції, Ізраїлю. Зокрема завтра, 16 червня, на фестивалі презентують фільм французького режисера Гійома Ріба «Україна 1933: Насіння голоду». Перед переглядом автор самостійно презентує фільм.

«Також сьогодні була нагода поспілкуватися з продюсером зі Швеції. Обговорили про співпрацю та можливості для українських режисерів, зокрема якщо вони опинилися у Швеції. Опісля цього глядачі дивилися короткометражні фільми авторів зі Швеції. На фестивалі показують фільми мовою оригіналу з українськими та англійськими субтитрами», — каже Олексій Гладушевський.

Також генпродюсер фестивалю розповів, що на церемонії нагородження вручатимуть «Залізного Миколайчука». Її автори роблять статуетки з переробленого металу знищеної російської техніки. Потім їх продають, а виручені кошти донатять на ЗСУ. Якщо говорити про залізного Миколайчука, то статуеток буде три: для переможців на міжнародному й національному рівнях, а також спецвідзнака.

Кінофестиваль відвідав відомий український режисер Ахтем Сеітаблаєв. Він розповів, що на цьому заході вперше. Також Ахтем анонсував, що має цікаву пропозицію для буковинців стосовно творчого проєкту про Чернівці. Про це можна буде послухати вже завтра, 16 червня.

Також під час кінофестивалю відвідувачі можуть придбати хустку з ключовими образами фільму «Легенда про княгиню Ольгу». Їх відтворили в стилі мозаїки. На одній з хусток зобразили Миколайчука. Сьогодні о 18:30 покажуть цей фільм.

Вже завтра, 16 червня, відбудеться офіційна церемонія відкриття. З розкладом подій на 16 червня можна ознайомитися за посиланням.

 

 

Коментарі