Інтерв'ю, Перша шпальта

«Спорідненість історії бере корейців за живе»: художня керівниця симфонічного оркестру з Чернівців розповіла про виступи у Кореї

Симфонічний оркестр із Чернівців неодноразово виступав у Кореї. Цьогоріч вони стали учасниками конференцій азійських країн. Про тур Кореєю, конференцію азійських країн, ставлення корейців до війни та допомогу української діаспори — в інтерв’ю Шпальти.

Чернівецький оркестр на конференції в Кореї/фото з фейсбук-сторінки Олени Зеленської

Торік у листопаді Симфонічний оркестр із Чернівців гастролював у Республіці Корея та розповідав про війну в Україні. Вже у травні цьогоріч артисти симфонічного оркестру повторно вирушили до Південної Кореї, щоб виступити з концертною програмою українських композиторів на благодійному заході в рамках Asian Leadership Conference 2023.

Також оркестру вдалося привезти з собою 100 кілограмів медичних засобів та дрон. Шпальта поспілкувалася з учасницею оркестру та головною художньою керівницею ОКУ «Чернівецька обласна філармонія ім. Д. Гнатюка» Русланою Косар. Про гастролі у Кореї, ставлення корейців до війни в Україні, міжнародну конференцію та підтримку з боку української діаспори читайте в інтерв’ю Шпальти.

Тур Кореєю «Молитися за Україну»

Руслана Косар розповіла, що колектив їздив на гастролі з різними програмами вже впродовж багатьох років. Як наслідок з’являлися нові знайомства та зв’язки. У листопаді минулого року оркестр виступив у Кореї на запрошення диригента Янг Кеун Кіма.

«Він вболіває за Україну, бо йому насправді це болить. Під час нашого візиту він водив нас музеями та розповідав багато про те, як поділили Корею. Тоді Ян Кин Кеун Кіма говорив, що найгірше – це коли розділять єдину державу. Адже шлях до повернення триватиме десятиріччями», — каже Косар.

Тур, із яким їхав гастролювати симфонічний оркестр, називався «Молитися за Україну». Як розповіла художня керівниця, тоді вони проїхали всю Корею та відвідували школи. Водночас корейський диригент розповідав дітям про те, яка ситуація зараз в Україні, а також наводив аналоги з їхньою війною — між Північної та Південною Кореєю.

У рамках цього туру оркестр давав концерт перед Міністром закордонних справ Республіки Корея Пак Чіном. Також там був посол України в Кореї Олександр Пономаренко.

«Тоді посол пообіцяв підтримувати та допомагати Україні. Насправді підтримка важлива. Хоча, можливо, не всі корейці знають бодай, де розташована Україна. Але те, що у нас є спорідненість історії, бере їх за живе, і тому вони допомагають. Дуже важливо, що ми дізнаємося одне про одного та про наші культури. До речі, їхні пісні та мова також мелодійні. Їм приємно слухати нашу музику. Це щемливо, бо воно відверто та правдиво», — зауважує учасниця оркестру.

Asian Leadership Conference 2023

Руслана Косар розповіла, що конференцію азійських країн проводять щороку в травні. Як правило, на ній виступають лідери не лише азійських країн, а й великих держав. До прикладу, Японії чи США. На цій конференції розглядають найболючіші світові питання, обговорюють, як та чи інша країна може допомогти.

Також художня керівниця додає, що цьогорічна конференція була присвячена Україні. На ній виступала Олена Зеленська, Борис Джонсон, представники Ізраїлю, Саудівської Аравії та багатьох інших країн-представниць.

«Усі слухали захопливо: їм цікава культура, ментальність, твердість духу українського народу. Вони поважають ці речі. Якщо говорити про оркестр, то свою місію на конференції ми виконали та гідно виступили. Хоча й трохи переймалися, бо розуміли, яка це відповідальність. Ми представили твори як українських композиторів, так і світових класиків та корейських композиторів. Кожен твір погоджували з організаторами конференції», — додає Косар.

Фото з фейсбук-сторінки Олени Зеленської

Наступного дня після конференції симфонічний оркестр виступив перед ученицями в школі для дівчат.

«Біля школи, на невеликій площі, влаштували акцію миру, виконуючи наші композиції. Корейський професор, який був із нами, грає на віолончелі. Ось він і запропонував спільно зіграти. Потім четверо людей з оркестру грали квартетом українські твори. У нас дуже гарна музика, тож нам є чим пишатися. Головне — щоб про неї та українську культуру дізнався світ. І ось такі конференції – вони звертають на це увагу. На мою думку, світ іде до того, що потрібно якось вирівнюватися та дізнаватися більше одне про одного. Аби ми знали, коли і як можемо допомогти одне одному», – зазначає учасниця оркестру.

Руслана Косар розповіла, що корейські дівчата, які їх супроводжували, щодня вивчали нове українське слово та занотовували його. Також вона каже, що у них цікава вимова — така ж м’яка, як і в нас. Тому українські слова дівчата повторювали з легкістю. Окрім того, делегацію оркестру з Чернівців здивувало те, що коли вони гуляли, то у мільйонному місті фактично не було людей на вулиці. Руслана пояснює це тим, що вдень усі корейці працюють.

Українська діаспора

З останнього концерту у Кореї симфонічний оркестр привіз допомогу у вигляді 100 кілограмів медичних засобів та дрону.

«У кожній державі є наша діаспора. Навіть тими роками, коли ми ще до повномасштабного вторгнення гастролювали — завжди у чужій країні на наші виступи приходив хтось свій. А зараз це набрало зовсім іншого характеру. Всі українці за кордоном гуртуються. Вони допомагають одне одному та проводять акції, на яких збирають кошти для ЗСУ»

Художня керівниця симфонічного оркестру каже, що українці за кордоном знають: якщо приїде хтось свій — треба знайти контакти. Руслана згадує, що коли вони вперше їхали до Кореї, то українці, які живуть там, знайшли контакт фейсбуку і написали всім, хто є в групі симфонічного оркестру.

«Тоді попросили, аби ми подбали, щоб було місце у багажі, бо хочуть передати допомогу. Ми ділили додатковий багаж і таким чином перевозили допомогу», – згадує Руслана Косар.

Гастролі до Німеччини та тур Європою

Після повномасштабного вторгнення симфонічний оркестр поїхав до Німеччини на запрошення мера Дюссельдорфа, міста-побратима Чернівців.

«Ми представляли культуру Буковини, грали місцевих композиторів – Затуловського, Івасюка. А після того представники влади Дюссельдорфа допомогли нам із гуманітаркою. Власне, такі речі відбуваються так: спочатку йде обмін культурою, потім —  досвідом, а згодом і допомогою. Відтак налагоджують партнерські зв’язки в економічній та політичній сферах», — каже Руслана Косар.

Окрім виступів у Дюссельдорфі, музиканти на чолі з диригентом Йосипом Созанським виступали ще й у Франкфурті-на-Майні. Зібрані симфонічним оркестром під час виступів кошти скерували на допомогу українцям.

Також оркестр долучився й до туру Європою. А після останньої поїздки, як зазначає пані Руслана, мають ще одне запрошення до Кореї.

Коментарі